Zamiana tempa loopów w Cubase

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
matoo
Zamiana tempa loopów w Cubase

Post autor: matoo » poniedziałek 20 mar 2006, 04:28

hello,

mam taki problem, mianowicie, po time strechingu loopy nie zgrywają mi się z beatem. nie wiem dlaczego.

tutaj jest demko tego co się dzieje po zastosowaniu time strechingu.

na wejsciu ustawiam loopowi tempo 140 czyli takie jakie ma, a na wyjsciu 138, i się kaszani.

http://s53.yousendit.com/d.aspx?id=1KT0IZSFFOB760ZTXU6AXU5T9J

.. jeszcze jedna sprawa.

jak daje loopa i 4x stopkę, to się nie zgrywa nawet jak tempo loopa jest 140 j utworu 140. nie wiem co jest grane.

mam kartę mzyczną ESI 1010 i Cubase 3.

Kumplom się zgrywają loopy, a mi nie. Nie potrafili mi pomóc dlatego zwracam się o pomoc do Was.

pozdrawiam,

Luk,
AFiT

AndrzejG
Kontakt:

Re: Zamiana tempa loopów w Cubase

Post autor: AndrzejG » poniedziałek 20 mar 2006, 09:44

Sprawdz jaką masz ustawiona częstotliwość próbkowania ( sample rate ) w projekcie oraz na karcie .

Jesli loop był nagrany w 44,1 kHz , a masz ustawione 48 kHz to się rozjedzie .

Awatar użytkownika
matoo

Post autor: matoo » poniedziałek 20 mar 2006, 14:15

kurcze, niby jest ustawione na 44.11, ale dalej się nie zgrywają. loop był nagrany w 44.11 sprawdziłem.

coś jest nie tak, w ogole po tej synchronizacji z tempem loop robi się dłuzszy niz powinien być.

po synchronizacji powinien się mieścic w takcie, a tak wychodzi troche za.
AFiT

Awatar użytkownika
matoo

Post autor: matoo » poniedziałek 20 mar 2006, 17:41

sprawa jest tego rodzaju ze, w innym programie mi synhronizuje idealnie, a w cubase coś nie potrafie tego zrobić, albo coś mam żle skonfigurowane? help me please! :)
AFiT

Awatar użytkownika
D.C.

Post autor: D.C. » poniedziałek 20 mar 2006, 17:49

...sprawa jest tego rodzaju ze, w innym programie mi synhronizuje idealnie, a w cubase coś nie potrafie tego zrobić, albo coś mam żle skonfigurowane? help me please! :)...

a możesz opisać po kolei krok po kroku jak to robisz?

Awatar użytkownika
matoo

Post autor: matoo » poniedziałek 20 mar 2006, 18:17

oki, juz opisuję, dokladnie.
AFiT

Awatar użytkownika
matoo

Post autor: matoo » poniedziałek 20 mar 2006, 18:26

nowy projekt/EMPTY/Ustawiam TEMPO FIXED na 138/Dodaje ścieżkę Audio Stereo/Ładuje na nią Loopa TEMPO 140/klikam na loopa/Process/time strech/IN 140bpm/OUT 138 BPM/ daje proces. i się loop rozjezdza, np po 2 uderzeniu stopy.

tak samo jest jak zaznaczam lokatorami loopa. i dje change to locators. to samo sie dzieje. rozwala loopa.
AFiT

Awatar użytkownika
matoo

Post autor: matoo » poniedziałek 20 mar 2006, 18:37

a to się dzieje po zastosowaniu SET to locators, poprostu tego loopa rozciąga, :/

http://www.sendspace.com/file/bga1bb

nawet na jpg widać ze został rozciągnięty poza lokatory,

pierwszy loop był zaznaczony lokatorem równiutko na 2. teraz zaznaczylem większy obszar do 3, zeby tamtego loopa mi uchwyciło i przesunąłem drugiego loopa zebyscie zobaczyli, ze rozciąga go przy zrobieniu set to locators, jak i przy zwykłym ustawianiu OUT i IN. BPM.

http://www.sendspace.com/file/huprsu <-- jpg

AFiT

Awatar użytkownika
D.C.

Post autor: D.C. » poniedziałek 20 mar 2006, 19:15

Wydaje mi się , że przyczyna może tkwić w niedokładnie przyciętych próbkach. Sprawdzałeś czy jak ustawisz tempo w cubase wg tego ile pisze że loop ma BPM'ów to ta próbka IDEALNIE co do piksela przylega do lokatora na końcu? Często w loopach sam beat idzie równo ale sam sampel kończy się ciut później niż ten takt czy dwa, a Cubase przy rozciąganiu/skracaniu liczy sampel jako całość i się nie zastanawia czy coś tam zostało za dużo czy nie i przeliczy z tą niepotrzebną końcówką lub jej czasem minimalnym brakiem i po operacji może się rytm rozłazić. Można to sprawdzić beat calculatorem czy jak to się tam nazywa w cubase i zobaczysz czy ci poda 140 czy może 140.4 albo 139,426 czy coś w tym stylu i spróbuj wtedy tą wartość podać do przeliczenia jako wejściową. Albo jak widzisz, że próbka nie wydala, akurat w Twoim przypadku są ewidentnie za wolne, to spróbuj nie podawać żeby przeliczał do 138 tylko na przykład do 138,3 czy jakieś inne wartości po przecinku.

Gdy u mnie się coś takiego pojawia zawsze to tak rozwiązuję.

Oczywiście ważny jest typ algorytmu jaki się wybierze do konkretnej próbki do przeliczenia, ale raczej to wpływa na ilość zniekształceń niż na rozjazdy, ale popróbować nie zaszkodzi.

Jest jeszcze sprawa tego na ile sam algorytm jest dokładny i czy to nie jest po prostu jego wina, że nie jest na tyle dokładny, ale nie mam wystarczającej wiedzy w tym temacie i nie chcę bezpodstawnie dokopywać programistom z prosoniq, bo time strech w cubase to zdaje się ich dzieło.

Awatar użytkownika
matoo

Post autor: matoo » poniedziałek 20 mar 2006, 23:52

niestety to nie pomaga ... pomocy, nie wiem co jest nie tak.
AFiT

ODPOWIEDZ