Jak mixować bas?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
marceli-szpak
Re: Jak mixować bas?

Post autor: marceli-szpak » piątek 17 mar 2006, 00:26

nie wiem jak sistars ale wiem ze przy produkcji reggae i dubu zalecane sa stare struny ze wzgledu na brak tej sprezyny w soundzie ktora w reggae jest niepotrzebna. mozna oczywiscie zamiast starych strun round wound stosowac struny tzw plasko nawijane [flat wound] zwane tez szlifowanymi - takie struny od nowosci pozbawione sa tego metalicznego "swiezego" brzmienia. polecam fender Stainless Flatwound 9050s http://mbs.evision.pl/index.php?goto=shop&man_id=34&cat_id=1&prod_id=543

sa dobre i stosunkowo niedrogie. uzyskujemy dzieki nim cieple, niskie, "tluste" brzmienie pozbawione "brzeczenia"

Awatar użytkownika
gekon-bass

Post autor: gekon-bass » piątek 17 mar 2006, 08:35

tylko Ci się wydaje że jesteś mądry koleżko. Pewnie tego nie słyszysz, ale stare struny nie stroją, dźwięk nie ma ataku a dynamika pozostawia wiele do życzenia. To samo tyczy się reszty instrumentów, naciągów itd. Mało wiesz jeszcze człowieczku. ...

do feefrock!!!!!!

słuchaj bolec!!!!!! jeżeli ktoś nie ma kasy bo dobre struny to koszt min 100zł!!!!!!!! to w takiej sytuacji najlepiej jak stwierdzi ze nie ma sensu grac! jesteś typkiem który uważa ze tylko dobry i drogi sprzęt jest domeną dobrego bassmena, i tu sie mylisz chopie!!!! zresztą odchylenie chromatyczne w gesti gotowania strun zamyka sie w 0,1 przy założeniu ze masz dwie oktawy na gryfie!!!!! pomiar cyfrowym tunerem!!! zreszta co ja ci bede tłumaczył! jak nie miałem dobrej pracy to nie stac mnie było na nowe struny! teraz zarabiam bardzo poważne pieniądze i kierują sie twoja dedukcja intelektualna teraz mogę byc dobrym bassmenem bo mam struny za 200zl i lampowa głowę ampega i paka 800w:) wiesz jak to gada!!!!!! do tego wiosełko music mena za 7800!!! no i tu jest różnica że nie bede najezdał na basistów któży maja sprzet nisko budżetowy! moge im doradzić jakąś alternatywę i tyle! wiadomo że to nie będzie gadac jak music mean ale bedzie brzmiało lepiej!!!! i napewno to nie jest powód żeby powiedzieć komuś zeby sobie dal spokój!!!

kazdy słyszy to co chce słyszec i kazdy rozumie to co jest mu wygodniejsze..

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » piątek 17 mar 2006, 09:11

Twój problem leży w nierozumieniu tekstu pisanego.....

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » piątek 17 mar 2006, 11:27

I pomyśleć, że tematem było miksowanie basu!

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » piątek 17 mar 2006, 11:44

do tego wiosełko music mena za 7800!!! ! wiadomo że to nie będzie gadac jak music mean ale bedzie brzmiało lepiej!!!! i napewno to nie jest powód żeby powiedzieć komuś zeby sobie dal spokój!!!

...

Jednego nie rozumiem.... bo mając wiosło Music Mana (a to wnioskuję z powyższej wypowiedzi, chyba, że to żarcik) raczej wie się jak się ta nazwę pisze... a tu raz się pojawia Music Men... potem Music Mean... no generalnie nie wnikając w kwestie znaczeniowe, to ... no dobra, załózmy literówka.

A co do cen strun basu... o ile w gitarce zmieniam co dwa miesiące, to niestety w basie zmieniam co pół roku... Niestety, takie zarobki w kulturze sa, że musiałbym na same struny pracować przy częstszych zmianach.

Pozdr.
www.surogat.pl

ODPOWIEDZ