20bit/44,1kHz czy 24bit/31,25kHz
Mam do wyboru dwa multiefekty tej samej firmy .Jeden z nich ma konwersję A/D/A - 24 bity i próbkowanie 31,25 kHz a drugi : A/D/A - 20 bit przy próbkowaniu 44.1 kHz. Który z nich powinien lepiej zabrzmieć?

Re: 20bit/44,1kHz czy 24bit/31,25kHz
...Mam do wyboru dwa multiefekty tej samej firmy .Jeden z nich ma konwersję A/D/A - 24 bity i próbkowanie 31,25 kHz a drugi : A/D/A - 20 bit przy próbkowaniu 44.1 kHz. Który z nich powinien lepiej zabrzmieć?
...
teoretycznie?
ten o większych (lepszych) parametrach. Róznia się tylko przetwornikami czy (oprócz ceny) czymś jeszcze?

teoretycznie?
ten o większych (lepszych) parametrach. Róznia się tylko przetwornikami czy (oprócz ceny) czymś jeszcze?
teoretycznie?
ten o większych (lepszych) parametrach. Róznia się tylko przetwornikami czy (oprócz ceny) czymś jeszcze?...
sorki, odwołuje co napisałem;) po czasie zauwazyłe ze dane sie przeplatają. Najlepiej pograj na nich w sklepie i sam oceń.
ps. postawiłbym na rozdzielczośc bitową w przypadku gitarowego multiefektu
ten o większych (lepszych) parametrach. Róznia się tylko przetwornikami czy (oprócz ceny) czymś jeszcze?...
sorki, odwołuje co napisałem;) po czasie zauwazyłe ze dane sie przeplatają. Najlepiej pograj na nich w sklepie i sam oceń.

ps. postawiłbym na rozdzielczośc bitową w przypadku gitarowego multiefektu
Różnia się i wielkością i ceną. Jeden z nich już testowałam (20 bitowy) a 2-gi będzie dopiero w przyszłym tygodniu . Pytam jak to jest teoretycznie bo w praktyce wiem że bywa bardzo różnie. Chciałabym wiedzieć czy w teorii jeżeli multiefekt ma lepszy przetwornik a gorsze próbkowanie to brzmi gorzej niz ten z gorszym przetwornikiem o wyższym próbkowaniu?
to nie tak - od czestotliwosci zalezy maksymalne pasmo przenoszenia ktore przy 31.25(skad taki dziwny przetwornik?32 kilo rozumiem ale to to juz jakas lipa) bedzie nieco ponizej 16 khz......
stawialbym na ten poludzki czyli 44.1........
wnioskuje ze tam sa tylko przetworniki i nie ma wyjsc cyfrowych(jesli sa to 44.1 bedzie dzialal wszedzie - ten drugi nie zadziala chyba nigdzie) to w sumie znaczenia duzego nie ma procz wlasnie pasma przenoszenia.....
a jakie parametry wewnetrznego przetwarzania ma ten efekt?
stawialbym na ten poludzki czyli 44.1........
wnioskuje ze tam sa tylko przetworniki i nie ma wyjsc cyfrowych(jesli sa to 44.1 bedzie dzialal wszedzie - ten drugi nie zadziala chyba nigdzie) to w sumie znaczenia duzego nie ma procz wlasnie pasma przenoszenia.....
a jakie parametry wewnetrznego przetwarzania ma ten efekt?
mogę prosic o jakis link do tych multiefektów?
Ja bym wybrał 20bit/44,1kHz.
Przy mniejszej częstotliowści próbkowania (31,25kHz ) zmiejszy ci się pasmo (do 16kHz) - zdegradujesz sobie brzmienie przez obcięcie harmonicznych. A 20 bity to i tak super-dużo.
Z drugiej strony: ciekawe zachowanie producenta, że takie 2 wersje zrobił, chyba że to 2 róznych producentów.
Przy mniejszej częstotliowści próbkowania (31,25kHz ) zmiejszy ci się pasmo (do 16kHz) - zdegradujesz sobie brzmienie przez obcięcie harmonicznych. A 20 bity to i tak super-dużo.
Z drugiej strony: ciekawe zachowanie producenta, że takie 2 wersje zrobił, chyba że to 2 róznych producentów.
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.
a tak jest wielowymiarowy.
Chodzi o Korga AX3000G i Korga AX3G. Właściwie interesował mnie tylko ten mały korg (AX3G) bo chciałam go wpiąć w pętle razem z moimi kostkami ale jak zobaczyłam że ma tylko 31,25 KHz to przejrzałam pozostałe korgi i ten AX3000 ma najlepsze parametry tylko niestety duuuuuużo wiekszy.No ale czego się nie robi dla dźwięku!!!!!!!!!
...Ja bym wybrał 20bit/44,1kHz.
Ciekawe z tą degradacją!
Ciekawe z tą degradacją!
...Chodzi o Korga AX3000G i Korga AX3G. Właściwie interesował mnie tylko ten mały korg (AX3G) bo chciałam go wpiąć w pętle razem z moimi kostkami ale jak zobaczyłam że ma tylko 31,25 KHz to przejrzałam pozostałe korgi i ten AX3000 ma najlepsze parametry tylko niestety duuuuuużo wiekszy.No ale czego się nie robi dla dźwięku!!!!!!!!!
...
jako szczesliwy posiadacz jednego z tych wspanialych multiefektow ktore odmieniaja zycie kazdego muzyka nalepsze itp itd polece Ci kupno 2 lub 3 bardzo pozadnych kostek
...
jako szczesliwy posiadacz jednego z tych wspanialych multiefektow ktore odmieniaja zycie kazdego muzyka nalepsze itp itd polece Ci kupno 2 lub 3 bardzo pozadnych kostek