...Podepne sie tutaj zeby nie zkaldac nowego tematu. Możecie mi wytłumaczyć po co się wykonuje odwracanie fazy, jaki daje efekt i na jakich sladach można lub należy to wykonywac? Dziekuje z gory i prosze o wyrozumialość.
...
Bardzo wyrozumiale zaproponuję skorzystanie z wyszukiwarki :)
Jak wyciąć wokal?
www.myspace.com/pchelki
Re: Jak wyciąć wokal?
...W zasadzie każdy program wycinający Vocal z nagrania bazuje na odwracaniu fazy średnich częstotliwości, „praw fizyki Pan nie zmienisz........” .
Bzdura. Przeczytaj artykuł....
Nie do końca i chyba nie kompletna?
Z tego artykułu, bardzo ciekawego, napisanego ze swadą (jeśli tak to można określić) i jak się domyślam po inicjałach i stylu- być może Twojego autorstwa, wynika, że czynnik umiejscowienia głosu ludzkiego w panoramie stereo i pasmo (średnie czestotliwości) również są brane pod uwagę w tych bardziej rozwiniętych metodach.
Nie czepiam się, tylko nie przepadam jak się coś kwituje "jednym" słowem:).
Ale jeśli coś mogę w temacie- to nie wierzę, żeby, póki nie "wymyśli się" sztucznej inteligencji zrobić "wycięcia wokalu" tak jak my to słyszymy w swojej głowie- jednak jeśli można by pomóc maszynie- warto spróbować pomysł w którym dośpiewuje się tekst piosenki na żywo na osobną ścieżkę- a potem algorytm na podstawie otrzymanej informacji amplitudowej i widmowej (głoski) wylicza i usuwa z utworu ten właśnie składnik...?
Bzdura. Przeczytaj artykuł....
Nie do końca i chyba nie kompletna?
Z tego artykułu, bardzo ciekawego, napisanego ze swadą (jeśli tak to można określić) i jak się domyślam po inicjałach i stylu- być może Twojego autorstwa, wynika, że czynnik umiejscowienia głosu ludzkiego w panoramie stereo i pasmo (średnie czestotliwości) również są brane pod uwagę w tych bardziej rozwiniętych metodach.
Nie czepiam się, tylko nie przepadam jak się coś kwituje "jednym" słowem:).
Ale jeśli coś mogę w temacie- to nie wierzę, żeby, póki nie "wymyśli się" sztucznej inteligencji zrobić "wycięcia wokalu" tak jak my to słyszymy w swojej głowie- jednak jeśli można by pomóc maszynie- warto spróbować pomysł w którym dośpiewuje się tekst piosenki na żywo na osobną ścieżkę- a potem algorytm na podstawie otrzymanej informacji amplitudowej i widmowej (głoski) wylicza i usuwa z utworu ten właśnie składnik...?
[...] warto spróbować pomysł w którym dośpiewuje się tekst piosenki na żywo na osobną ścieżkę- a potem algorytm na podstawie otrzymanej informacji amplitudowej i widmowej (głoski) wylicza i usuwa z utworu ten właśnie składnik...?
głos ludzki jest niezwykle skomplikowanym strukturalnie sygnałem - jego widmo chwilowe tańczy jak oszalałe z każdą zgłoską, z każdym fonemem.
Żeby Twój pomysł zadziałał, musiałbyś zaśpiewać idealnie synchronicznie z oryginalnym wokalem, tak, żeby każdy tansient, każda plozja i każdy sybilant zgrał się z tym z oryginalnego wokalu. Co więcej, formanty Twojego śpiewu na osi częstotliwości musiałyby wypaść dokładnie w tych samych miejscach.
Powodzenia
głos ludzki jest niezwykle skomplikowanym strukturalnie sygnałem - jego widmo chwilowe tańczy jak oszalałe z każdą zgłoską, z każdym fonemem.
Żeby Twój pomysł zadziałał, musiałbyś zaśpiewać idealnie synchronicznie z oryginalnym wokalem, tak, żeby każdy tansient, każda plozja i każdy sybilant zgrał się z tym z oryginalnego wokalu. Co więcej, formanty Twojego śpiewu na osi częstotliwości musiałyby wypaść dokładnie w tych samych miejscach.
Powodzenia

Powodzenia

To tylko pomysł, jeden z wielu i nie wiem czy mój, Za "cieńki" jestem żeby go wypróbować, ale rzeczywiście śpiewak musiał by być wiernym fanem danego wykonawcy:)
Jednak lepiej mieć do czynienia z np. 10 niż z 12 niewiadomymi przy jakimś tam obliczeniu.
- Łukasz1985
Ja mam super sposób na wycięcie wokalu
Zrobić aranż

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)
Witm,
... jak dlugo jeszcze bedzie ludzi dreczyl temat wycinania vocalu?
Toz to pachnie piractwem....
O jle zostanie wymyslony program do wycinania czego kolwiek - to musi on rowniez w dane miejsce "dorysowac" sensowny watek :
... jak dlugo jeszcze bedzie ludzi dreczyl temat wycinania vocalu?
Toz to pachnie piractwem....
O jle zostanie wymyslony program do wycinania czego kolwiek - to musi on rowniez w dane miejsce "dorysowac" sensowny watek :

co prawda do 1kwietnia jeszcze troszke czasu ale zdradze wam że jest taki program o dźwiecznej nazwie how-tour-nick...nawet wspominano o nim na łamach eis...
> Jak wyciąć wokal?
Jak? A w pień! Na maksa i w ogóle, żeby go nie było słychać....
Jacek
Jak? A w pień! Na maksa i w ogóle, żeby go nie było słychać....

Jacek