Jakie głośniki do pieca basowego?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
gekon-bass
Jakie głośniki do pieca basowego?

Post autor: gekon-bass » wtorek 14 mar 2006, 13:53

obecnie buduje zestaw do gitary basowej w sytemie głośników 1x10' + gwizdek oraz 1x15' (naturalnie w dwóch łatwych w transporcie obudowach! głowe mam ashdowna mag 300w (mosfet)

gram muzyke z pogranicza rock funk!

na oku mam dwie opcje:

pierwsza to eminence: legend 15'(300w) i gamma 10'(300w)

druga to: celestion 15-300(300w) i 10-200(200)

co o tym sadzicie????? co lepiej gada??????

pozdrawiam serdecznie i prosze o pomoc!

siemaaa:)
kazdy słyszy to co chce słyszec i kazdy rozumie to co jest mu wygodniejsze..

Awatar użytkownika
force

Re: Jakie głośniki do pieca basowego?

Post autor: force » wtorek 14 mar 2006, 15:13

Jesteś w stanie sam zbudować kolumnę basową? jak nie to nic nie zagada. może zwróc się do specjalisty. szczególnie że masz głowe ashdowna.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » wtorek 14 mar 2006, 15:17

...obecnie buduje zestaw do gitary basowej w sytemie głośników 1x10' + gwizdek oraz 1x15' (naturalnie w dwóch łatwych w transporcie obudowach! głowe mam ashdowna mag 300w (mosfet)

gram muzyke z pogranicza rock funk!

na oku mam dwie opcje:

pierwsza to eminence: legend 15'(300w) i gamma 10'(300w)

druga to: celestion 15-300(300w) i 10-200(200)

co o tym sadzicie????? co lepiej gada??????

pozdrawiam serdecznie i prosze o pomoc!

siemaaa:) ...

Jesli potrzebna jest pomoc, prosze o mail.

Pozdrawiam
[addsig]

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » wtorek 14 mar 2006, 15:52

Ja ci osobiscie zaproponuje zestaw na 4x10" - tak jak powinien wygladac porzadnej klasy zestaw. Osobiscie moglbym ci polecic zestaw na tych Gammach. Legend nazbyt ciekawy (w tej blaszanej wersji) nie jest. Natomiast zestaw na 4szt 10-calowcow zagra pieknie transjenty, bedzie bardzo czytelny a do tego mial wystarczajaco duzo dolnego pasma. Wtedy tez nie bedzie ci potrzebny zaden gwizdek. Popelnilismy juz kilka takich piecow basowych na 4 szt. 10" wlasnie, ktore uzupelniane byly (na duzy plenerowy koncert) paczka z 1 szt. 15". 15-tka bedzie ci zamulala, natomiast 4 dychy zagraja wszystko pieknie (sa zatem lepsze pod wzgledem odpowiedzic impulsowej). Ponadto zestaw na 4 gammach zagra do 5 kHz -10dB.

Mam nadzieje, ze sprecyzujesz bardziej swoje oczekiwania wobec paczki (wlacznie z gabarytami) i sprobujemy wtedy urodzic cos zmyslnego.

Pozdrawiam
[addsig]

Awatar użytkownika
gekon-bass

Post autor: gekon-bass » środa 15 mar 2006, 09:00

może troszeczke źle sie wyraziłem;) w zasadzie jestem w połowie budowy! :) sprawa jest o tyle ciekawa że posiadam juz obudowy:( wiec potencjalna opcja 4x10' raczej odpada! kwestia polega na tym iż wiem że 15' nie ma tego co 4x10' a 4x10' nie ma tego co 15' :) zaispirowała mnie koncepcja meesa bogie!

a obecnie duzym dylematem jest dla mnie bardziej firma i głosników niż strategia głośnikowa!

mam pytanie ... trzy jestescie w stanie porównać te dwie opcje do siebie???

celestion vs. eminence! decydujące starcie!!! kto wygra????? ;)

pozdrowionka

Awatar użytkownika
gekon-bass

Post autor: gekon-bass » środa 15 mar 2006, 09:04

...Jesteś w stanie sam zbudować kolumnę basową? jak nie to nic nie zagada. może zwróc się do specjalisty. szczególnie że masz głowe ashdowna....

spoko luzik mój staruszek jest lutnikiem i złota rączką! przy jego wskazówkach raczej obudowy beda mocno gadac:) ponieważ nie jestem basista z 30letnim stazem i nie znam soundu głosników basowych tych dwóch firm! zasugerowałem sie współczynnikami fizycznymi które sa atrakcyjne dla obu kandydatów

3maj sie!!!

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » środa 15 mar 2006, 12:54

......Jesteś w stanie sam zbudować kolumnę basową? jak nie to nic nie zagada. może zwróc się do specjalisty. szczególnie że masz głowe ashdowna....

spoko luzik mój staruszek jest lutnikiem i złota rączką! przy jego wskazówkach raczej obudowy beda mocno gadac:) ponieważ nie jestem basista z 30letnim stazem i nie znam soundu głosników basowych tych dwóch firm! zasugerowałem sie współczynnikami fizycznymi które sa atrakcyjne dla obu kandydatów

3maj sie!!! ...

A ktore parametry tych glosnikow sa atrakcyjne? Jest duzo duzo lepszych glosnikow... A zrzynanie z markowych produktow w twoim przypadku to kompletna bzdura, o ile nie masz oryginalnych przetwornikow. Lutnik tez ci za wiele nie pomoze, bo obudowa jest pod glosnik a nie sama sobie!

ODPOWIEDZ