Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
-
gekon-bass
Jakie głośniki do pieca basowego?
autor: gekon-bass » wtorek 14 mar 2006, 13:53
obecnie buduje zestaw do gitary basowej w sytemie głośników 1x10' + gwizdek oraz 1x15' (naturalnie w dwóch łatwych w transporcie obudowach! głowe mam ashdowna mag 300w (mosfet)
gram muzyke z pogranicza rock funk!
na oku mam dwie opcje:
pierwsza to eminence: legend 15'(300w) i gamma 10'(300w)
druga to: celestion 15-300(300w) i 10-200(200)
co o tym sadzicie????? co lepiej gada??????
pozdrawiam serdecznie i prosze o pomoc!
siemaaa:)
kazdy słyszy to co chce słyszec i kazdy rozumie to co jest mu wygodniejsze..
-
force
Jesteś w stanie sam zbudować kolumnę basową? jak nie to nic nie zagada. może zwróc się do specjalisty.

szczególnie że masz głowe ashdowna.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
-
AlfonsoRodeo
autor: AlfonsoRodeo » wtorek 14 mar 2006, 15:17
...obecnie buduje zestaw do gitary basowej w sytemie głośników 1x10' + gwizdek oraz 1x15' (naturalnie w dwóch łatwych w transporcie obudowach! głowe mam ashdowna mag 300w (mosfet)
gram muzyke z pogranicza rock funk!
na oku mam dwie opcje:
pierwsza to eminence: legend 15'(300w) i gamma 10'(300w)
druga to: celestion 15-300(300w) i 10-200(200)
co o tym sadzicie????? co lepiej gada??????
pozdrawiam serdecznie i prosze o pomoc!
siemaaa:) ...
Jesli potrzebna jest pomoc, prosze o mail.
Pozdrawiam
[addsig]
-
AlfonsoRodeo
autor: AlfonsoRodeo » wtorek 14 mar 2006, 15:52
Ja ci osobiscie zaproponuje zestaw na 4x10" - tak jak powinien wygladac porzadnej klasy zestaw. Osobiscie moglbym ci polecic zestaw na tych Gammach. Legend nazbyt ciekawy (w tej blaszanej wersji) nie jest. Natomiast zestaw na 4szt 10-calowcow zagra pieknie transjenty, bedzie bardzo czytelny a do tego mial wystarczajaco duzo dolnego pasma. Wtedy tez nie bedzie ci potrzebny zaden gwizdek. Popelnilismy juz kilka takich piecow basowych na 4 szt. 10" wlasnie, ktore uzupelniane byly (na duzy plenerowy koncert) paczka z 1 szt. 15". 15-tka bedzie ci zamulala, natomiast 4 dychy zagraja wszystko pieknie (sa zatem lepsze pod wzgledem odpowiedzic impulsowej). Ponadto zestaw na 4 gammach zagra do 5 kHz -10dB.
Mam nadzieje, ze sprecyzujesz bardziej swoje oczekiwania wobec paczki (wlacznie z gabarytami) i sprobujemy wtedy urodzic cos zmyslnego.
Pozdrawiam
[addsig]
-
gekon-bass
autor: gekon-bass » środa 15 mar 2006, 09:00
może troszeczke źle sie wyraziłem;) w zasadzie jestem w połowie budowy! :) sprawa jest o tyle ciekawa że posiadam juz obudowy:( wiec potencjalna opcja 4x10' raczej odpada! kwestia polega na tym iż wiem że 15' nie ma tego co 4x10' a 4x10' nie ma tego co 15' :) zaispirowała mnie koncepcja meesa bogie!
a obecnie duzym dylematem jest dla mnie bardziej firma i głosników niż strategia głośnikowa!
mam pytanie ... trzy jestescie w stanie porównać te dwie opcje do siebie???
celestion vs. eminence! decydujące starcie!!! kto wygra????? ;)
pozdrowionka
-
gekon-bass
autor: gekon-bass » środa 15 mar 2006, 09:04
...Jesteś w stanie sam zbudować kolumnę basową? jak nie to nic nie zagada. może zwróc się do specjalisty.

szczególnie że masz głowe ashdowna....
spoko luzik mój staruszek jest lutnikiem i złota rączką! przy jego wskazówkach raczej obudowy beda mocno gadac:) ponieważ nie jestem basista z 30letnim stazem i nie znam soundu głosników basowych tych dwóch firm! zasugerowałem sie współczynnikami fizycznymi które sa atrakcyjne dla obu kandydatów
3maj sie!!!
-
AlfonsoRodeo
autor: AlfonsoRodeo » środa 15 mar 2006, 12:54
......Jesteś w stanie sam zbudować kolumnę basową? jak nie to nic nie zagada. może zwróc się do specjalisty.

szczególnie że masz głowe ashdowna....
spoko luzik mój staruszek jest lutnikiem i złota rączką! przy jego wskazówkach raczej obudowy beda mocno gadac:) ponieważ nie jestem basista z 30letnim stazem i nie znam soundu głosników basowych tych dwóch firm! zasugerowałem sie współczynnikami fizycznymi które sa atrakcyjne dla obu kandydatów
3maj sie!!!

...
A ktore parametry tych glosnikow sa atrakcyjne? Jest duzo duzo lepszych glosnikow... A zrzynanie z markowych produktow w twoim przypadku to kompletna bzdura, o ile nie masz oryginalnych przetwornikow. Lutnik tez ci za wiele nie pomoze, bo obudowa jest pod glosnik a nie sama sobie!