Growling - jak uzyskać taką technikę śpiewu?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
FAFAL
Re: Growling - jak uzyskać taką technikę śpiewu?

Post autor: FAFAL » wtorek 14 mar 2006, 17:54

DUŻOOOO PIWKA I DUŻO PAPIEROCHÓW efekt pioronujący :PP

Awatar użytkownika
shearly

Post autor: shearly » wtorek 14 mar 2006, 19:14

... Czyli mam mruczeć, mormorando....i to ma mi struny jakby hmmm......"ochrypić"?:))

...

Nie ma ochrypic samego glosu, bo to nie chodzi o trwale zniszczenie strun. Sprobuj zaspiewac jak Wisniewski (to nie zart), sprobuj melodyjnie zakrzyczec, z czasem wyjdzie. A warczenie i mruczenie mormorando rozgrzewa glos i rozciaga w dol, nie powoduje samej chrypy. Jesli troche spiewasz, dojdziesz do tego- poprostu kombinuj i podpatruj (polecam DVD Live in Peoria zespolu Mudvayne).

Powodzenia.
...phi...

Awatar użytkownika
kaszaa

Post autor: kaszaa » wtorek 14 mar 2006, 23:06

...Pytanie proste, ale konkretne.

Interesuje mnie ten sposób "śpiewania". Nigdy mi to nie wychodzi, bo nie wiem za bardzo w którą stronę iść.....czy jest to wydzieranie się do ostatku sił, by po jakimś czasie pojawiła się taka barwa?!

Czy też jest to odpowiednie ułożenie dłoni na kształt tuby przy samym sitku mikrofonu i wtedy głośno krzyczeć?!

Nie ma nigdzie porad....a samemu już wyczerpały mi się pomysły

...

akurat miałem okazję tak śpiewac parę lat temu...

nie chodzi o żadne efekty ale o to aby śpiewać na "luźnych" strunach głosowych, czyli odwrotnie niz przy okazji śpiewania w sposób normalny i pełnym podparciu przeponowym - jak w muzyce klasycznej. Większośc tego typu wokalistów robi to podświadomie ale warto wiedzieć o co biega...
gram, śpiewam zawodowo. nagrywanie to moja pasja :)

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » wtorek 14 mar 2006, 23:31

Dziękuję Wam chłopaki!

Wiem teraz przynajmniej, w którą stronę iść.....bo już myślałem, że mogą to tylko Ci, którzy sięgają ponad F 2-kreślne i dzięki temu ich krzyk jest konkretniejszy. Ale czytam tutaj i widze, że jest zupełnie przeciwnie:) Jakby co to ja ciągle czytam te posty i nowe podpowiedzi
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
Mati

Post autor: Mati » środa 15 mar 2006, 09:35

...Dziękuję Wam chłopaki!

Wiem teraz przynajmniej, w którą stronę iść.....bo już myślałem, że mogą to tylko Ci, którzy sięgają ponad F 2-kreślne i dzięki temu ich krzyk jest konkretniejszy. Ale czytam tutaj i widze, że jest zupełnie przeciwnie:) Jakby co to ja ciągle czytam te posty i nowe podpowiedzi

...

Kolego Elfuello, śledzę wątek i widzę, że masz jakieś pojęcie i znasz podstawy śpiewania. Ja nie kończyłem żadnej szkoły o kierunku wokalnym, jestem samoukiem jeśli chodzi o tą dziedzinę i mam wielką prośbę do Ciebie, czy mógłbyś dać mi jakieś profesjonalne rady jak pracować nad swoim głosem ? na co powinno się zwracać szczególną uwagę ?

Słyszałem kiedyś, że nie da się za bardzo zmienić barwy głosu, bo z tym trzeba się urodzić, ale zwiększyć skalę owszem, słyszałem, że jest to możliwe, więc jak trenować głos ?

Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » środa 15 mar 2006, 12:03

Shearly prosze o pilny ZWROT mojego avatara! Bo w ten sposob to sie bedziemy mylic - Ty ze mna i ja z Toba.. Ktos nie popatrzy na nick tylko na avatar i klopot gotowy
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » środa 15 mar 2006, 12:24

Spoko Mati.Po kolei:)

*Na co powinno się zwracać szczególną uwagę ?

- by jak najbardziej kontrolować swój głos, wsłuchiwać się w niego...i najlepiej rejestrować sobie na cokolwiek, by potem móc usłyszeć swój wokal i ocenić samemu, co idzie najgorzej i co trzeba poprawić.

*Słyszałem kiedyś, że nie da się za bardzo zmienić barwy głosu, bo z tym trzeba się urodzić

- nie prawda. Oczywiście z "pedalskiego" głosiku nie zrobi się basa z Rammstein;) hehe....no ale można dążyć w jakimś kierunku. Operując strunami głosowymi, śpiewając albo przez nos, na otwartym gardle, ściśniętym, pracując przeponą można uzyskać różne efekty. Można upiększyć barwę swojego głosu lub ją spaskudzić. Zmienić w 100% nie da rady,ale "podkoloryzować" - owszem.

*zwiększyć skalę owszem, słyszałem, że jest to możliwe

- niestety każde struny głosowe mają swoją jakby wytrzymałość i można je wyćwiczyć, by dało się z nich wyciągnąć więcej niż zwykle nam wychodzi bez ćwiczeń. Tak jednak z niskiego basu nie staniesz się świetnym tenorem. Próbuj....parę dźwięków wyżej da się wyciągnąć, jeśli będziesz trenował.

*Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam.

- może moje porady nie są genialnie profesjonalne, ale może Ci się przydadzą:)

Pozdrawiam:)

[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
mst

Post autor: mst » środa 15 mar 2006, 18:29

Przypomniało mi się jeszcze coś. Bawiąc się Growlingiem stosowałem takie dziwne ćwiczenie. Weź mały łyk wody w usta i postaraj się pobulgotać nim krtanią (nie zakrztuś się, bo będę Cię miał na sumieniu). To ćwiczenie pozwala "zlokalizować" miejsce z którego powinien wydobywć się dźwięk. Potem to samo, tylko bez wody a z dźwiękiem.... :) Powodzenia!

Awatar użytkownika
Mati

Post autor: Mati » środa 15 mar 2006, 21:50

...Spoko Mati.Po kolei:)

*Na co powinno się zwracać szczególną uwagę ?

- by jak najbardziej kontrolować swój głos, wsłuchiwać się w niego...i najlepiej rejestrować sobie na cokolwiek, by potem móc usłyszeć swój wokal i ocenić samemu, co idzie najgorzej i co trzeba poprawić.

*Słyszałem kiedyś, że nie da się za bardzo zmienić barwy głosu, bo z tym trzeba się urodzić

- nie prawda. Oczywiście z "pedalskiego" głosiku nie zrobi się basa z Rammstein;) hehe....no ale można dążyć w jakimś kierunku. Operując strunami głosowymi, śpiewając albo przez nos, na otwartym gardle, ściśniętym, pracując przeponą można uzyskać różne efekty. Można upiększyć barwę swojego głosu lub ją spaskudzić. Zmienić w 100% nie da rady,ale "podkoloryzować" - owszem.

*zwiększyć skalę owszem, słyszałem, że jest to możliwe

- niestety każde struny głosowe mają swoją jakby wytrzymałość i można je wyćwiczyć, by dało się z nich wyciągnąć więcej niż zwykle nam wychodzi bez ćwiczeń. Tak jednak z niskiego basu nie staniesz się świetnym tenorem. Próbuj....parę dźwięków wyżej da się wyciągnąć, jeśli będziesz trenował.

*Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam.

- może moje porady nie są genialnie profesjonalne, ale może Ci się przydadzą:)

Pozdrawiam:)

...

Oki, wielkie dzięki za dobre rady

Właśnie tak robię, że nagrywam się, słucham i staram się eliminować to co mi się nie podoba.

Zauważyłem jeszcze jeden postęp, w przeciwieństwie do tego co było kiedyś, teraz nie potrzebuje pop-filtru, dźwięki wychodzą z głębi gardła.

Jeśli chodzi o niską barwę głosu to zauważyłem, że najlepszy Rammstein w gardle włącza się tak gdzieś po piątku i sobocie

Chyba jednak trzeba trenować nie tylko, wokal

A

TU masz prawdzimy Rammstein

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
shearly

Post autor: shearly » środa 15 mar 2006, 21:56

...Shearly prosze o pilny ZWROT mojego avatara! Bo w ten sposob to sie bedziemy mylic - Ty ze mna i ja z Toba.. Ktos nie popatrzy na nick tylko na avatar i klopot gotowy

...

Ano przepraszam...Jeno ostatnio kilka osob ukradlo moj, wiec zmienic postanowilem... ale chyba wroce do mojego 'starego' i zajme sie lobbingiem...
...phi...

ODPOWIEDZ