Organy B2 - schemat ideowy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
MB
Re: Organy B2 - schemat ideowy

Post autor: MB » poniedziałek 13 mar 2006, 01:16

Swoją drogą FM od Yamahy jest według mnie mocno nie docenionym sposobem generowania dźwięków, a dającym bardzo "analogowe" i niesamowicie intrygujące brzmienie.[...]

może w wersji FS1R, gdzie zastosowano znaczne poprawki do algorytmów i silne nadpróbkowanie - tu jeszcze bym przełknął taki eufemizm, ale chyba jednak nie w przypadku TX81Z i DX-7. Jeśli już nie zimne (z reguły, choć nie bez wyjątków) FM-owskie brzmienie, to choćby koszmarna ilość aliasingu, które produkowały te instrumenty stawia je na absolutnym drugim końcu spektrum brzmieniowego z instrumentami analogowymi. Trzeba naprawdę dużo optymizmu, żeby nazwać to brzmienie "analogowym".

Co do intrygującego - pełna zgoda, ale na litość boską - gdzie organy hammonda i analogi a gdzie TX81Z, toż to cały wszechświat dzieli te instrumenty!

KYMY

Post autor: KYMY » poniedziałek 13 mar 2006, 08:32

może w wersji FS1R, gdzie zastosowano znaczne poprawki do algorytmów i silne nadpróbkowanie - tu jeszcze bym przełknął taki eufemizm, ale chyba jednak nie w przypadku TX81Z i DX-7. Jeśli już nie zimne (z reguły, choć nie bez wyjątków) FM-owskie brzmienie, to choćby koszmarna ilość aliasingu, które produkowały te instrumenty stawia je na absolutnym drugim końcu spektrum brzmieniowego z instrumentami analogowymi. Trzeba naprawdę dużo optymizmu, żeby nazwać to brzmienie "analogowym".

Co do intrygującego - pełna zgoda, ale na litość boską - gdzie organy hammonda i analogi a gdzie TX81Z, toż to cały wszechświat dzieli te instrumenty!...

Kiedy dostałem dość dawno temu TX81Z i zmieniając brzmienia próbowałem coś tam podgrywać na klawiaturze- zachwyciła mnie czystość i właśnie "ciepło" brzmienia, szczególnie w dolnej części skali instrumentu i przy barwach z algorytmami mniej modulującymi. Nasunęło mi się skojarzenie z analogowym syntezatorem. Później po zapoznaniu się z"architekturą" instrumentu utwierdziłem się w trafności tego skojarzenia.

Wszak nie powiesz, że FM bliżej do instrumentów z próbkami, a nie do analogów...

Co ciekawe kiedy po latach przeglądałem internet, znalazłem więcej podobnych opinii- tak więc coś w tym musi być:).

Poza tym niepotrzebnie potraktowałeś to porównanie tak dosłownie, w muzyce każdy słyszy i kojarzy inaczej (stąd tyle specyficznych dla tej branży określeń najczęściej kopiowanych żywcem z angielszczyzny i najczęściej niewiele albo zbyt wiele znaczących. Przykład: "analogowe brzmienie":).

Poza tym przecież nikt nie pisał o emulacji Hammonda w FM, ale o robieniu organów tranzystorowych, które po prostu "robią brzmienie" z łączenia podzielonych częstotliwości- a np. 4 operatorowy Tx81Z w ostatnim algorytmie jest jak analogowe organy z możliwością wyboru dowolnego interwału dla każdego z generatorów...

Z "zimnem" brzmieniowym FM nie jest tak tragicznie- wszystko można "ogrzać" na zewnątrz, nawet połączyć z innym cieplejszym brzmieniem.

A "charakterek" jaki ma FM może zdziałać bardzo wiele w aranżacji.

Ot i tyle...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 13 mar 2006, 10:48

Kłania się wstępniak z lutowej EiS.

W dzisiejszych czasach nastąpiło kompletne pomieszanie pojęć i ta dyskusja jest tego przykładem. Świat staje na głowie. Instrument, który jest wręcz archetypem cyfrowego zimna i który nawet w swoim założeniu zrywa z analogową syntezą doczekał się pochwał za analogowe ciepło. Dla mnie to jest kuriozum.

Absolutnie nie mogę się zgodzić ze stwierdzeniem, że syntezie FM (zwłaszcza w wydaniu TX81Z, z jego aliasingiem, niemuzycznymi bo liniowymi obwiedniami 4-odcinkowymi i słyszalną na każdym kroku kwantyzacją) jest bardziej zbliżona do analogowej niż cyfrowej. Ja nie utożsamiam syntezy cyfrowej z próbkami PCM, tylko ze zjawiskami i artefaktami, które właśnie wymieniłem.

Miałem i mam parę prawdziwych instrumentów analogowych i przez wiele lat intensywnie używałem TX81Z. Jasne, że każdy słyszy inaczej, ale czy na pewno tego słuchałeś? Dla moich uszu nie ma porównania, jeszcze raz podkreślam - te instrumenty dzieli wszechświat.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » poniedziałek 13 mar 2006, 11:08

Nie wiem dokładnie jak wygląda sprawa z TX81Z i innymi 4-op. , ale od kilku tygodni mam DX7IIFD i już kilka rzeczy w tym instrumencie mnie zaskoczyło. W temacie najbliższym tematowi (organy) - udało mi się uzyskać emulacje rzeczywistych głosów organowych i całego kilkugłosowego instrumentu (pryncypał 8'+oktawa 4'+ oktawa 2'/mikstura II (oktawa+kwinta) itp. - oczywiście używając trybu dual) o brzmieniu rozwalającym większość 'uniwersalnych' syntezatorów PCM - brzmienie to plasuje się gdzieś w okolicach średnich modeli Johannusa albo soundfonta "Jeux" czy też Rolanda C-180. Zaskoczyło mnie to niesamowicie, bo wśród presetów i brzmień w internecie nazwanych "pipe organ" większość miała z organami piszczałkowymi mniej wspólnego niż B2 . Używając trybu "Dual" można nawet uzyskać nieźle brzmiące smyki (np. wybierając odpowiednie dwa składniki z ośmioelementowej barwy smyków z TX816 ) - oczywiście jak zagramy pojedynczy dźwięk i przysłuchamy mu się uważnie, usłyszymy sztuczność, ale przy obecności innych instrumentów, czy też przy grze akordowej znowu uzyskujemy brzmienie lepsze niż w niektórych PCMach. Nie wiem czy miałem szczęście, czy DX7IIFD ma na tyle inną konstrukcję - w każdym razie w 'typowych' zastosowaniach nie miałem problemów z aliasingiem. A w temacie - emulacja Farfisy Compact też ładnie wychodzi
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » poniedziałek 13 mar 2006, 11:10

Ale faktycznie utożsamiać FM z analogiem to lekka przesada... Chociaż w DX'owym trybie Unison (4 głosy naraz) i opcją "random pitch" można z niektórymi barwami podejść dość blisko...

Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

KYMY

Post autor: KYMY » poniedziałek 13 mar 2006, 12:57

...Ale faktycznie utożsamiać FM z analogiem to lekka przesada... Chociaż w DX'owym trybie Unison (4 głosy naraz) i opcją "random pitch" można z niektórymi barwami podejść dość blisko...

...

Cieszę się, że ktoś jeszcze słyszy podobnie... Właściwie to po słowach Macieja zacząłem się zastanawiać nad moich słuchem (wiele lat temu miałem jakieś zapalenie prawego ucha i do dzisiaj odbierane przez nie dźwięki mają inną barwę:)

Z analogowych posiadałem tylko MOOGA "Łobuziaka" (który ma tylko dwie fazy obwiedni- więc jej skomplikowanie to nie jest chyba dobry argument za "analogowością") ale miałem okazję przez 89 lat dobrze przysłuchać się i pokręcić gałkami- jednak wiadomo każdy ma prawo, a nawet moralny obowiązek czuć i słyszeć coś innego- cóż nie spieram się... ale pozostaję przy swoim zdaniu.

Inna sprawa, co może sobie pomyśleć pierwszy wpisujący ten temat- przecież chodziło tylko o schemat do B2.

(Zresztą czuję się za te dygresje odpowiedzialny:)

No to jak tam, pomogły schematy od innych organów???

Działa???

KYMY

Post autor: KYMY » poniedziałek 13 mar 2006, 12:59

...ale miałem okazję przez 89 lat dobrze przysłuchać się i pokręcić gałkami....

O... pomyłka, tacy starzy to my z MOOGIEM nie jesteśmy:)

Awatar użytkownika
jarekz

Post autor: jarekz » poniedziałek 13 mar 2006, 21:25

Ale faktycznie utożsamiać FM z analogiem to lekka przesada

Chyba chodzi o to, ze dzwieki FM, podobnie jak analogowe, sa "zywe", bo - w odroznieniu od samplingu - powstaja W TRAKCIE GRANIA. A na ich barwe mozna niezwykle mocno oddzialywac z klawiatury.

Ja, zdeklarowany fan "analogow", lapie sie na tym, ze TX81Z jest u mnie na drugim miejscu pod wzgledem subiektywnej jakosci brzmienia. Tyle, ze steruje go z klawiatury dynamicznej i przepuszczam przez poglos.

Przy okazji chce tu skomplementowac Yamahe za innowacyjnosc: FM, analog modeling... Roland od 20 lat wciaz tlucze pod 30 roznymi nazwami ten sam instrument - probkograj.

Z analogowych posiadałem tylko MOOGA "Łobuziaka"

Co to jest Moog Lobuziak? Nigdy o nim nie slyszalem - zapewne dr Bob (swiec, Panie,...) nazwal go pierwotnie inaczej.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 13 mar 2006, 22:11

Co to jest Moog Lobuziak? Nigdy o nim nie slyszalem - zapewne dr Bob (swiec, Panie,...) nazwal go pierwotnie inaczej.

Tworca nazwal go wlasnie tak :

Moog rogue

ale mam watpliwosci, czy Robert Moog mial udzial w jego powstaniu - to jest stosunkowo nowa zabawka...

KYMY

Post autor: KYMY » poniedziałek 13 mar 2006, 22:19

...

Łobuziak to Rogue, właściwie analogowego mam też Poly800 (przypomniałem sobie).

Właśnie tak rozumiem "analogowwość" FM jak to opisałeś- bardzo trafnie ją ująłeś- to tworzenie "w locie" dźwięku słychać wyraźnie przy niskich częstotliwościach i przy modulacjach zależnych od "siły uderzenia w klawisze".

Trzeba troszkę się tym pobawić, wgryźć się w edycję- ale nie pozbył bym się tego instrumentu- ma charakterek.

ODPOWIEDZ