Dudnienie stopy

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
FAFAL
Re: Dudnienie stopy

Post autor: FAFAL » piątek 10 mar 2006, 13:24

...**********************

Nagralismy z zespołem takie strasznie prowizoryczne demo na jednym mikrofonie. Perkusje tez nagralismy na nim.

pisałem fakt faktem że na trzech ale niestety siła wyższa spowodowała że nagrane zostało na jednym (( i teraz musze sobie jakoś poradzić.

Ja to odbieram jako cały zestaw na jednym śladzie jednym mikrofonem

pozdrawiam...

no tak, wiec skoro dudni, to trzeba znalesc dudniaca czestotliwosc, czasami pomaga kompresor o miekkim kolanie ...

Fakt faktem cała perkusja jest na jednym śladzie. A co to za kompresor o miekkim kolanie :P to jakis slang czy co ?

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » piątek 10 mar 2006, 14:06

......**********************

Nagralismy z zespołem takie strasznie prowizoryczne demo na jednym mikrofonie. Perkusje tez nagralismy na nim.

pisałem fakt faktem że na trzech ale niestety siła wyższa spowodowała że nagrane zostało na jednym (( i teraz musze sobie jakoś poradzić.

Ja to odbieram jako cały zestaw na jednym śladzie jednym mikrofonem

pozdrawiam...

no tak, wiec skoro dudni, to trzeba znalesc dudniaca czestotliwosc, czasami pomaga kompresor o miekkim kolanie ...

Fakt faktem cała perkusja jest na jednym śladzie. A co to za kompresor o miekkim kolanie :P to jakis slang czy co ?...

Kolano z angielskiego knee :)

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » piątek 10 mar 2006, 14:20

A co to za kompresor o miekkim kolanie :P to jakis slang czy co ?...

To taki kompresor ktoremu na widok mlota pneumatycznego kolana miekna

Jesli nagrywales do kompa i bebny masz na osobnym sladzie (jednym jak piszesz) to sprobuj wyrznac korektorem parametrycznym dudniace czestotliwosci - na sluch... Najczesciej spotykane kurki w korektorach parametrycznych:

Czestotliwosc (frequency) - pozwala wybrać punkt bazowy (peak frequancy) korygowanego filtrem pasma

Dobroć (q) albo inaczej szerokosc pasma czy tez nachylenie filtra - pozwala czynic filtr mniej lub bardziej stromym... bardziej stromy filter dziala precyzyjniej, mniej stromy bardziej ogolnie (szerzej)

[B]Poziom[B] (level) - pozwala na podbijanie (dodawanie) lub tlumienie (ujmowanie) w zadanym przez poprzednio wymienione kurki wycinku pasma

W Cubase na kazdym kanale mamy poczworny korektor parametryczny co pozwala na ustawienie 4 odzielnych wycinkow pasma dla ktorych parametry korekcji beda rozne. Korekcja jest wyswietlana w formie falistej linii co pozwala skojarzyc ustawienia z wygladem (np bardziej ub mniej stroma gorka czy dolek) i zrozumiec zasade dzialania tego korektora.

Moglem gdzies przewalic z nomenklatura i mam nadzieje ze wyjasnilem to wystarczajaco prosto.. Polecam zapoznanie sie z Baza wiedzy zeby troche miec pojecie o co w tym wszystkim biega..

Jesli dysponujesz nagraniem w postaci stereo to bedzie klopot - zaczniesz mieszac przy stopie to mozesz spieprzyc bas i inne rzeczy.. Ale probuj..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
FAFAL

Post autor: FAFAL » piątek 10 mar 2006, 14:35

Jesli dysponujesz nagraniem w postaci stereo to bedzie klopot - zaczniesz mieszac przy stopie to mozesz spieprzyc bas i inne rzeczy.. Ale probuj..

...

Własnie to tez problem Chcąc weliminowac dudnienie trace na brzmieniu np. przejsc No ale trzeba kombinować. Z tego co napisaliście wychodze z założenia albo nagrać jeszcze raz perke albo kombinowac jak napisał tu pan. W każdym razie dziekuje za rady i pozdrawiam ;]

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 10 mar 2006, 16:58

Ja w przypadkach tego typu najchętniej stosowałbym dobry korektor dynamiczny, ale z jego braku używam kompresora pasmowego (tego co jest dodawany do Kubusia). Rewelacji sie nie spodziewaj, ale można czasami bardzo poprawić spieprzone uprzednio brzmienie.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » piątek 10 mar 2006, 17:38

Nic sie nie martw,

mastering w topowym studio załatwi wszystko ;)

http://www.superstereo.pl

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » sobota 11 mar 2006, 02:03

...Ja w przypadkach tego typu najchętniej stosowałbym dobry korektor dynamiczny, ale z jego braku używam kompresora pasmowego

...

kompresor pasmowy to zabawka nie dla dzieci - raczkujacych adeptow sztuki... takie mam zdanie i go nie podsuwam dzieciom bo to jak zapalki..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

ODPOWIEDZ