Dudnienie stopy

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
FAFAL
Dudnienie stopy

Post autor: FAFAL » piątek 10 mar 2006, 09:39

witam mam problem z dudnieniem stopy.

Nagralismy z zespołem takie strasznie prowizoryczne demo na jednym mikrofonie. Perkusje tez nagralismy na nim. I teraz co sie okazało gdy odtważam urwór to strasznie dudni stopa. Czy jest jakiś sposób by ta stopa niedudniła tak Jakich efektów użyć.

Utwory obramiam w Adobe Audition 1.5 i Sound Forge 8.0.

KYMY

Re: Dudnienie stopy

Post autor: KYMY » piątek 10 mar 2006, 10:04

...witam mam problem z dudnieniem stopy.

Nagralismy z zespołem takie strasznie prowizoryczne demo na jednym mikrofonie. Perkusje tez nagralismy na nim. I teraz co sie okazało gdy odtważam urwór to strasznie dudni stopa. Czy jest jakiś sposób by ta stopa niedudniła tak Jakich efektów użyć.

Utwory obramiam w Adobe Audition 1.5 i Sound Forge 8.0....

Możesz: odszukać częstotliwość "dudniącą" i obciąć ją korekcją.

zastosować wtyczkę o nazwie "Dudnienie Killer" (ale jeszcze jej chyba nie napisali)

wytłumić bęben basowy i nagrać nowe demo .

Polecam tą ostatnią możliwość:)

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » piątek 10 mar 2006, 10:55

kiedyś pisałeś że masz 3 mikrofony:-) zgraj perkusję przynajmniej dwoma na raz i nie stawiaj ich na wysokości centrali tylko wyżej, odsunięte od siebie i jakiś metr. Zetnij ze śladów perkusji poniżej 50-70Hz (najlepiej na słuch) wygląda to tak,mniejwięcej:

/

/

/

/

50Hz 20kHz

udanych experymentów
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » piątek 10 mar 2006, 10:56

rysunek ni zepsuło
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
FAFAL

Post autor: FAFAL » piątek 10 mar 2006, 11:08

...kiedyś pisałeś że masz 3 mikrofony:-) zgraj perkusję przynajmniej dwoma na raz i nie stawiaj ich na wysokości centrali tylko wyżej, odsunięte od siebie i jakiś metr. Zetnij ze śladów perkusji poniżej 50-70Hz (najlepiej na słuch) wygląda to tak,mniejwięcej:

/

/

/

/

50Hz 20kHz

udanych experymentów...

pisałem fakt faktem że na trzech ale niestety siła wyższa spowodowała że nagrane zostało na jednym :((( i teraz musze sobie jakoś poradzić. Kurde wszystko pięknie brzmi ale stopa jakby karton dudni strasznie a przejścia piknie werbelek piknie blaszki piknie. Co najlepsze mikrofon był ustawiony na wysokości przejśc może i troche nad nimi w odległości metra od perkusji. Centrale wytłumiłem a i tak mi dudni w nagraniu.. :(( tragedia

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 10 mar 2006, 11:19

pisałem fakt faktem że na trzech ale niestety siła wyższa spowodowała że nagrane zostało na jednym :((( i teraz musze sobie jakoś poradzić. Kurde wszystko pięknie brzmi ale stopa jakby karton dudni strasznie a przejścia piknie werbelek piknie blaszki piknie. Co najlepsze mikrofon był ustawiony na wysokości przejśc może i troche nad nimi w odległości metra od perkusji. Centrale wytłumiłem a i tak mi dudni w nagraniu.. :(( tragedia ...

niedawno temu, ktos przyniosł mi do zmiksowania numer, ... jeszcze takiej stopy i werbla jak zyje nie słyszałem , brzmiała tak , jak by ktos nagrywał ja prze kompresor na ataku 100 milsec. taki plasniecie ktore właziło w wokla i wszystkie instrumenty .... to było dopiero karton , nie wiele myslac podmieniłem i stope i werbel, efekt bardzo dobry , poco sie meczyc .

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 10 mar 2006, 12:15

niedawno temu, ktos przyniosł mi do zmiksowania numer, ... jeszcze takiej stopy i werbla jak zyje nie słyszałem , brzmiała tak , jak by ktos nagrywał ja prze kompresor na ataku 100 milsec. taki plasniecie ktore właziło w wokla i wszystkie instrumenty .... to było dopiero karton , nie wiele myslac podmieniłem i stope i werbel, efekt bardzo dobry , poco sie meczyc ....

Jak chcesz podmienić stopę i werbel w zestawie nagranym jednym mikrofonem??
drummer

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 10 mar 2006, 12:20

Jak chcesz podmienić stopę i werbel w zestawie nagranym jednym mikrofonem??...

tzn, stopa i werbel sa na jednym sladzie ? bo nie za bardzo rozumiem

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 10 mar 2006, 12:30

...

Jak chcesz podmienić stopę i werbel w zestawie nagranym jednym mikrofonem??...

tzn, stopa i werbel sa na jednym sladzie ? bo nie za bardzo rozumiem

...

Nagralismy z zespołem takie strasznie prowizoryczne demo na jednym mikrofonie. Perkusje tez nagralismy na nim.

pisałem fakt faktem że na trzech ale niestety siła wyższa spowodowała że nagrane zostało na jednym (( i teraz musze sobie jakoś poradzić.

Ja to odbieram jako cały zestaw na jednym śladzie jednym mikrofonem

pozdrawiam
drummer

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 10 mar 2006, 12:54

Nagralismy z zespołem takie strasznie prowizoryczne demo na jednym mikrofonie. Perkusje tez nagralismy na nim.

pisałem fakt faktem że na trzech ale niestety siła wyższa spowodowała że nagrane zostało na jednym (( i teraz musze sobie jakoś poradzić.

Ja to odbieram jako cały zestaw na jednym śladzie jednym mikrofonem

pozdrawiam...

no tak, wiec skoro dudni, to trzeba znalesc dudniaca czestotliwosc, czasami pomaga kompresor o miekkim kolanie

ODPOWIEDZ