Filtr górnoprzepustowy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
MB
Re: Filtr górnoprzepustowy

Post autor: MB » czwartek 09 mar 2006, 16:06

Przepraszam, a nie jest tak, że filtry FIR (w tym FFT) w ogóle nie zniekształcają fazy?

tylko filtry FIR o liniowej fazie, a więc takie, które mają symetryczną odpowiedź impulsową. W przypadku filtrów definiowanych przez FFT to się po prostu przekłada na symetrię okna (czyli w przypadku klasycznych okien Blackman/Kaiser itd są to jak najbardziej filtry o liniowej fazie). Ale z kolei jest taki problem, że symetryczna odpowiedź powoduje, że zafalowania powstają przed transientem, czyli jest to nienaturalne (zjawiska mechaniczne i elektroniczne układy analogowe są na ogół minimalnofazowe, bo ich odpowiedź jest przyczynowa).

I jeszcze jedno pytanie: skoro cz. graniczna ma być 40 Hz - czy czas odpowiedzi na transjenty przy takich częstotliwościach będzie miał realne znaczenie?

od szerokości pasma (przepustowego - w przypadku LPF i BPF, zaporowego - w przypadku HPF i BRF) zależy czas narastania odpowiedzi na wyjściu filtru (czas ustalania się odpowiedzi w przypadku skoku lub pobudzenia okresowego), natomiast długość odpowiedzi impulsowej zależy od szerokości pasma przejściowego, a więc de facto od stromości charakterystyki. Filtr bardzo strome potrafią "dzwonić" nawet przez kilkaset milisekund. Łatwo się o tym przekonać filtrując w AA jednopróbkowe impulsy filtrami wysokiego rzędu.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 09 mar 2006, 18:33

......Mam następującą sytuacje, ... słyszę ze dana barwa ma za dużo niskich czestotliowsci załóżmy od 200 Hz , co zakłóca prace stopy i basu , teraz czy lepiej odciąć te częstotliwość az do 200 HZ filtrem górno p. , czy tez zmniejszyć ilość basu np., filtrem półkowym . czy tez odciąć niskie pasmo Eq o szerokim Q , ...

wszystko zależy od barwy i tego w jakim miksie, ale ja bym się raczej wystrzegał takiego całkowitego cięcia tylko starał się tłumić dopóki nie będzie dobrze, pokombinował też z rozmieszczeniem w panoramie itp.

Na początku, gdy bawiłem się w pierwsze swoje miksy naczytałem się o odpowiednim przydzielaniu pasma dla konkretnych instrumentów i ciąłem te niby mniej ważne części pasma jak durny... efekt był wiadomo jaki... koszmarny

tak to się nauczyłem, że wszystko trzeba na ucho i z umiarem

Pozdrawiam...

Dokładnie to co pisze kolega, takze przeszedłem przez to cos. potem okazuje sie ze barwa robi sie cieniutka ... bezpiecznie jest odcinac w okolicach do 100 HZ, a moze i to za duzo ... lepiej odjac dołu niz go usuwac w ogole

pawelq

Post autor: pawelq » czwartek 09 mar 2006, 23:10

MB: świetne wyjaśnienia, dziekuję. Jeszcze jedno pytanie:

Piszesz: Filtr oparty na FFT wprowadza wprawdzie tłumienie dla określonych częstotliwości (odpowiadającym częstotliwościom prążków FFT, czyli całkowitym wielokrotnościom fs/N), ale pomiędzy tymi punktami tłumienie maleje (nawet do kilkunastu dB).

Pomyślałem: A więc jeśli zrobię filtrowanie filtrem FFT z małym N=256, a potem popatrzę na wynik z dużą rozdzielczością (FFT 65536) to powinienem zobaczyć zafalowanie charakterystyki o okresie Fs/N.

Zrobiłem cos takiego dla Fs=48000 i nie widzę nic o okresie 187.5 Hz. Ani zbliżonym. Czemu?

ODPOWIEDZ