Witam.
Muzyka którą produkuję jest oparta na syntezatorach, chórach i wirtualnych brzmieniach gitar. Na poszczególnych śladach nie wpinam żadnych wtyczek typu : EQ, kompresor , czy limiter, a jeśli wpinam to tylko jakiś pogłos lub opóźnienie, aby dodać troszkę głębi. Jednak nie wiem co dalej, jak zakończyć wszystko aby było jeszcze bardziej spójne.
Przejrzałem forum w poszukiwanie tematu o końcowym miksie. Sam już nie wiem co jest grane, konkretnie chodzi mi o to, co powinno się wpiąć na sumę, jaki wtyczki i w jakiej kolejności, czy są jakieś ustalone żelazne zasady jak powinny być ustawione parametry poszczególnych wtyczek w miksie ?
Żeby nie było, że nie szukałem, bo szukałem i znalazłem, ale każdy ma na inną metodę, wszystko jest w cały świat i nie rozumiem tego za bardzo, jedni nie stosują nic na końcu, sugerując, że tak jest lepiej, inni natomiast wpinają wtyczki w kolejności EQ, kompresor, limiter.
Jak to wygląda profesjonalnie ?
Bardzo Was proszę o pomoc w Tym, może ktoś z Was będzie mógł mi wskazać, jakąś ciekawą literaturę, bądź linka strony gdzie temat jest konkretnie opisany ?
PS. Po zrobieniu miksu materiał będzie oddany do masteringu.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Końcowy miks
Re: Końcowy miks
Zrób po prostu mixdown i oddaj do masteringu.
EQ, kompresor, limiter? - To jest właśnie pseodomastering a nie zgranie ... Nie używa się żadnych efektów nigdzie "dla zasady" - jeśli czujesz że np. gitara ma zbyt wiele dołu i zagłusza bas to używasz korektora i to podcinasz.
[addsig]
[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
Dokładnie, większość "masteringowców" twierdzi iż lepiej nie nakładać nic na sumę.
...bez ciemności nie ma snów...
Polecam jeszcze wywiad z Tomem Meyer'em w którym znajdziesz kilka podpowiedzi co do mixu :)
http://www.studio.use.pl/Tom_Meyer.html
POZDRAWIAM
http://www.studio.use.pl/Tom_Meyer.html
POZDRAWIAM
...bez ciemności nie ma snów...
No oki, dziękuję Wam.
A jeśli chodzi o taki wtyczki jak Harmonic Exciter i o korektor panoramy stereofonicznej, czy warto je stosować ?
A jeśli chodzi o taki wtyczki jak Harmonic Exciter i o korektor panoramy stereofonicznej, czy warto je stosować ?
...No oki, dziękuję Wam.
...
Słuchaj, wszystko co robisz "na sumie" to już mastering. Więc, jak masz oddawać materiał masteringowcowi, działaj tylko na sladach...
...
Słuchaj, wszystko co robisz "na sumie" to już mastering. Więc, jak masz oddawać materiał masteringowcowi, działaj tylko na sladach...