Ableton Live - kilka pytań

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
tboy
Ableton Live - kilka pytań

Post autor: tboy » poniedziałek 06 mar 2006, 00:38

Witam !

Pytanie 1 : czy idzie ustawic czulosc fadera ? przy przechodzeniu z jednej sciezki na druga musze bardzo precyzyjnie operowac myszka bo fader jest za czuly. moze zle okresliem "czuly" ; po prostu lapie sygnal z drugiej sciezki za blisko srodka a chce zeby lapaj troche wczesniej. w mixerach nazywa to sie krzywa ciecia ; chyba :p

Pytanie 2 : przy mixowaniu dwoch kawalkow delikatnie rozchodzi mi sie bit. jak temu zaradzic ? czy jest tu odpowiednik joga jak w odtwarzaczach cd pioneer ?

Pytanie 3 : grajac na zywo chce uzyskac taki efekt -> w jednym momencie odjac z eq tony niskie w jednym kanale a dodac w drugim. jak to uzyskac ? musze to wczesniej jakos zaprogramowac ?

za wszelką pomoc bede bardzo wdzieczny :)

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Re: Ableton Live - kilka pytań

Post autor: bruce_lee » poniedziałek 06 mar 2006, 01:10

...Witam !

Pytanie 1 : czy idzie ustawic czulosc fadera ? przy przechodzeniu z jednej sciezki na druga musze bardzo precyzyjnie operowac myszka bo fader jest za czuly. moze zle okresliem "czuly" ; po prostu lapie sygnal z drugiej sciezki za blisko srodka a chce zeby lapaj troche wczesniej. w mixerach nazywa to sie krzywa ciecia ; chyba :p

Pytanie 2 : przy mixowaniu dwoch kawalkow delikatnie rozchodzi mi sie bit. jak temu zaradzic ? czy jest tu odpowiednik joga jak w odtwarzaczach cd pioneer ?

Pytanie 3 : grajac na zywo chce uzyskac taki efekt -> w jednym momencie odjac z eq tony niskie w jednym kanale a dodac w drugim. jak to uzyskac ? musze to wczesniej jakos zaprogramowac ?

za wszelką pomoc bede bardzo wdzieczny :)...

1. nie, nie ma. pomoże tylko kontroler z długim faderem

2. chyba warto więcej czasu poświęcić na wstawianie markerów. przy precyzyjnym ustawieniu nic się nie powinno rozjeżdzać.

aha, uważaj na bug, polegający na źle oznaczonej pozycji warp markerów, w zależności od zoomu. przynajmniej w wersji 5.0.2 tak było, być może w najnowszej akutalizacji (5.0.3) ten problem został rozwiązany.

3. rozwiązaniem może być zapięcie eqthree na obu kanałach i przypisanie poszczególnych pasm do klawiatury. w sumie będziesz musiał poświęcić na to sześć klawiszy (przy założeniu że korektory są cały czas włączone)
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

tboy

Post autor: tboy » poniedziałek 06 mar 2006, 03:09

3. rozwiązaniem może być zapięcie eqthree na obu kanałach i przypisanie poszczególnych pasm do klawiatury. w sumie będziesz musiał poświęcić na to sześć klawiszy (przy założeniu że korektory są cały czas włączone)...

dziekuje ci slicznie ! problem 1 i 2 rozwiazalem dzieki twoim poradą !

ale zostal jeszcze problem 3 ;/

tez nad tym myslalem zeby to przypisac do klawiatury tylko nie wiem jakim sposobem to uzyskac :/ w manualu tego nie moge odnalezc :|

co to sterownika midi to moglbys mi cos poradzic ?

potrzebowalbym jakis prosty ; taki w ktorym bylby fader i regulacja tonow z equalizera.

Awatar użytkownika
Abluba

Post autor: Abluba » poniedziałek 06 mar 2006, 13:49

W prawym górnym rogu ekranu masz klawisz midi i keys czy cos.ten drugi powoduje pokazanie mapy klawisz,po kliknieciu wysztarczy kliknac raz na kurek ktorym chcesz sterowac i nacisnac klawisz.i po klopocie
Nyarlathotep - głos i język wszystkich bogów zewnętrznych. Jego jedynym panem jest Azatoth - wielki i bezmyślny bóg... pełzający chaos nuklearny

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » poniedziałek 06 mar 2006, 15:28

co to sterownika midi to moglbys mi cos poradzic ?

potrzebowalbym jakis prosty ; taki w ktorym bylby fader i regulacja tonow z equalizera.

...

np. Evolution X-Session jest the best
http://www.superstereo.pl

tboy

Post autor: tboy » poniedziałek 06 mar 2006, 17:00

myslalem nad Evolution UC 33 - myslisz ze bedzie okay ?

tamten wydaje mi sie za prosty :/

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » poniedziałek 06 mar 2006, 23:41

...myslalem nad Evolution UC 33 - myslisz ze bedzie okay ?

tamten wydaje mi sie za prosty :/...

A ja polecam Ci do Live Behringera BCF-2000. Długie zmotoryzowane fadery i enkodery "gadające" z softem. Wgrywasz zapisany projekt i fadery oraz enkodery ustawiają Ci się tak jak masz na ekranie. I tak już w czasie grania. Ruszysz myszką suwak lub gałkę to na BCFie też się przestawi i w drugą stronę też. Full synchronizacja.

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » wtorek 07 mar 2006, 00:00

A ja polecam Ci do Live Behringera BCF-2000. Długie zmotoryzowane fadery i enkodery "gadające" z softem. Wgrywasz zapisany projekt i fadery oraz enkodery ustawiają Ci się tak jak masz na ekranie. I tak już w czasie grania. Ruszysz myszką suwak lub gałkę to na BCFie też się przestawi i w drugą stronę też. Full synchronizacja....

hmm - a tak właściwie jakie jest główne zastosowanie, główne zalety zmotoryzowanych faderów? Pytam poważnie, bo prawdę mówiąc nie widzę żadnego problemu w tym, że fadery są gdzie indziej na projekcie i gdzie indziej na kontrolerze (taka sytuacja najczęściej i tak jest przejściowa - do momentu w którym nie załapiemy z powrotem fadera)?

Jedyne co przychodzi mi do głowy to moment, kiedy przełączyłem się na inny instrument i to samo pokrętło nagle służy do czegoś innego (np. odcięcia filtra na innym syncie) .

pozdr.

b.

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » wtorek 07 mar 2006, 00:04

do dj-ki uc-33e doksonale się nadaje - myślę że w grze na żywo będzie bardziej funkcjonalny niż bcf-2000.
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » wtorek 07 mar 2006, 00:28

hmm - a tak właściwie jakie jest główne zastosowanie, główne zalety zmotoryzowanych faderów? Pytam poważnie, bo prawdę mówiąc nie widzę żadnego problemu w tym, że fadery są gdzie indziej na projekcie i gdzie indziej na kontrolerze (taka sytuacja najczęściej i tak jest przejściowa - do momentu w którym nie załapiemy z powrotem fadera)?

Jedyne co przychodzi mi do głowy to moment, kiedy przełączyłem się na inny instrument i to samo pokrętło nagle służy do czegoś innego (np. odcięcia filtra na innym syncie) .

pozdr.

b....

Powiedzmy że wchodzisz do projektu z określonymi ustawieniami (tak jest chyba zawsze) i jeśli masz zmapowane fadery to musisz najpierw machnąć każdym aby załapać pozycję. I powiedz mi gdzie jest cała idea Live w tym momencie ? Jeśli projekt już gra to robisz cuda w mixie na głośnościach, filtrach itp. zanim złapiesz ustawione pozycje. I tak jes za każdym razem kiedy wchodzisz w projekt i musiz załapać wszystkie zmapowane kontrolery MIDI. W BCF wgrywasz i masz od razu. Proste ?

ODPOWIEDZ