Cubase SX3 - problem z wystartowaniem projektu MIDI

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Marck9
Re: Cubase SX3 - problem z wystartowaniem projektu MIDI

Post autor: Marck9 » poniedziałek 06 mar 2006, 10:55

A może skoro zainwestowaliście po blisko 3000 zł w program to warto pogadać z polskim przedstawicielem Steinberga. Jeśli nie znasz angielskiego to wypada, żeby oni Ci pomogli i zapytali "centralę".

Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa

WG

Post autor: WG » poniedziałek 06 mar 2006, 12:18

ale jak widac problem jest szerszy bo po próbie wczytania czy importowania mojego projektu gdy chcemy utworzyć nowy to dzieje się dokładnie tak samo, tez nie rusza, trzeba zrestartować program a najlepiej kompa i wtedy u niego wszystko działa do czasu kiedy znów spróbujemy.

Hm. Taka korespodencyjna pomoc jest ciężka, jak widzisz każdy próbuje raczej zgadywać co jest u znajomego i cieżko utrafić w problem nie mając tego przed oczami.

Komp się nie zawiesza jedynie wykorzystanie procka jest na 100%.

Ale tą są tylko piki procesora i 100% pojawia się na moment podczas różnych operacji, (ładowanie programu, wczytywanie projektu) to raczej normalne gorzej gdy jest to proces dosyć ciągły.

Szkoda, że nie znam angielskiego bo może na forum Cubase (Steinberga)*****************

Ale przecież nic nie szkodzi, zgłoś problem do AF a oni przekażą to dalej do supportu Steinberga formułując go we właściwy sposób.

Jeszcze jednej rzeczy nie powiedziałeś, czy po wczytaniu projektu u znajomego jakie jest obciążenie procesora.

PS. Wyłącz MIDI THRU w Cubase, Joachim podaje dobry trop, nie raz też doświadczyłem zawieszenia się programu Cubase w momencie gdy otrzymywał za dużą porcję danych MIDI. Może powstała jakaś pętla w MIDI, na razie to mi przychodzi do głowy. Skoro opcje synchro są w porządku.

aros

Post autor: aros » poniedziałek 06 mar 2006, 12:33

Coś mi tu nie gra. Zapytam więc tak: czy plik który usiłujesz odtwarzać jest zwykłym smf zapisanym w formacie 0 lub 1? Czy też korzystasz w nim z jakiegoś vst? Jeśli to pierwsze to może podeślij : aroslupi@neostrada.pl

Może być fragment ale od początku niezmieniony.

Awatar użytkownika
One_sign

Post autor: One_sign » niedziela 12 mar 2006, 05:05

...Coś mi tu nie gra. Zapytam więc tak: czy plik który usiłujesz odtwarzać jest zwykłym smf zapisanym w formacie 0 lub 1? Czy też korzystasz w nim z jakiegoś vst? Jeśli to pierwsze to może podeślij : aroslupi@neostrada.pl

Może być fragment ale od początku niezmieniony....

Pliki zapisywałem we wszystkich możliwych konfiguracjach. Niema żadnego VST bo mamy instrumenty realne - nie virtualne.

U mnie procek ma tylko 3% obciążenia a u znajomego cały czas na 100% jedzie choć tak jak napisałem wcale się nie wiesza (oczywiście zrobiliśmy też próbę wytrzymałościową - czyli pozwoliliśmy prockowi pracować nad tym przez całą noc - i nic, nadal mimo , że już skończył obliczenia i było tylko 5% użycia projekt nie ruszał).

Niema żadnych ciągłych danych w MIDI ani SYSex - wszystko sprawdzone u mnie na działającym projekcie.

MIDI Thru wyłączone.

Oczywiście zadałem problem na oryginalnym forum Cubase u producenta (znajomy pomógł w angielskim) ale nic ciekawego nie napisali, to znaczy nic więcej czego sie tutaj dowiedziałem.

Wysłałem maila bezpośrednio na pomoc do producenta ale niemam jeszcze odpowiedzi ale swoją drogą to nadal niewiem na 100% czy znajomy ma tak jak ja oryginalnego Cubase 3sx ale jak już pisałem o tym wczesniej nie będę go o to pytał bo mi nie wypada, w końcu to on robi mi wielką przysługę nagrywając i obrabiając cały mój materiał (na poziomie na jakim je póki co nie umiem poruszać się w Cubase) za friko - po znajomości - a do tego sam się uczę patrząc co i jak robi (a pracuje na Cubasach od czasów Atari 1024 i potem na Cubase Audio na Falconie - ciekawe, że te kompy sie nigdy nie wieszały ??).

Nadal czekam na wszelką pomoc.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » niedziela 12 mar 2006, 19:30

...Nadal czekam na wszelką pomoc. ...

Zaczekaj aż kumpel sprawi sobie legala, a do tej pory możesz zająć się czymś bardziej pożytecznym niż dopraszanie sie tu o łaskę.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

WG

Post autor: WG » niedziela 12 mar 2006, 22:27

... ale swoją drogą to nadal niewiem na 100% czy znajomy ma tak jak ja oryginalnego Cubase 3sx ale ...

No i potem rodzą się takie kwiatki jak ten tutaj, że coś co jest bardzo podstawową sprawą jak import nutek midi nie działa.

KYMY

Post autor: KYMY » niedziela 12 mar 2006, 23:04

...... ale swoją drogą to nadal niewiem na 100% czy znajomy ma tak jak ja oryginalnego Cubase 3sx ale ...

No i potem rodzą się takie kwiatki jak ten tutaj, że coś co jest bardzo podstawową sprawą jak import nutek midi nie działa....

A może tak spróbować:

Zapisać w jednym Cubase do smf.

W innym programie do midi (jak najbardziej darmowym- jest ich wiele) wczytać

tego mida, sprawdzić czy wszystko gra i zapisać jeszcze raz do mida, a potem

dopiero wczytać do tego trefnego Cubasa...

(o ile już tego nie próbowano)

Czasami dziwne rzeczy się dzieją z tymi sekwencerami...

Awatar użytkownika
One_sign

Post autor: One_sign » poniedziałek 13 mar 2006, 12:33

Oczywiście sposoby były wczytywania przez inny program były trenowane.

Cała sprawa jest oczywiście juz nieaktualna bo i tak musiałem się przejechać ze swym kompem do znajomego.

Poza tym jak widać generalnie wszyscy obstawiają ewentualność nielegalnośći programu zamiast napisać coś konstruktywnego.

Przeprowadziłem więc próbę i odwiedziłem miejsce w jakim napewno działa taka właśnie nielegalna kopia i tam programik chodzi szybciej niż u mnie w domu chodzi legal !!! (hihihihi, co za ironia losu)

Poza tym żadnych kłopotów z wczytaniem mojego materiału.

Pozdrawiam więc wszystkich tych nielicznych, którzy próbowali pomóc.

Oczywiście chętnie pociągnę wątek nadal a swoją drogą jeśli tylko uda mi się kiedyś znaleźć rozwiązanie to się nim podzielę.

ODPOWIEDZ