MOTU CueMix

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
MB
MOTU CueMix

Post autor: MB » niedziela 05 mar 2006, 19:59

Tym razem ja mam pytanie do użytkowników systemów MOTU. Skrzynki z serii Firewire (828, 896) mają możliwość zapamiętania ustawień pokładowego miksera sprzętowego i pracę niezależną, po odłączeniu od komputera. Ponieważ urządzenia z Firewire można łączyć kaskasowo, to w przypadku podłączenia 2 lub 3 sztuk w komputerze widać w mikserze wszystkie wejścia i wyjścia.

Teraz pytanie (bo niestety nie mogę znaleźć na to odpowiedzi na stronie MOTU): czy ten pokładowy mikser sprzętowy "widzi" wyłącznie fizyczne wejścia i wyjścia w każdym module osobno, czy też może widzi wejścia i wyjścia innych skrzynek połączonych przez Firewire? A może są jakieś dodatkowe busy, którymi można przesyłać sygnały pomiędzy urządzeniami? Zaznaczam, że chodzi mi o mikser dostępny w pracy niezależnej od komputera.

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Re: MOTU CueMix

Post autor: Miłaszewski » niedziela 05 mar 2006, 21:05

Mozesz to zrobic tylko zwykla metoda laczenia mikserow - czyli sume jednego przekierowac na jedno z wejsc kolejnego.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 05 mar 2006, 21:22

...Mozesz to zrobic tylko zwykla metoda laczenia mikserow - czyli sume jednego przekierowac na jedno z wejsc kolejnego....

OK, ale czy muszę robić fizyczne połączenie tracąc wejścia/wyjścia czy też mogę ten sygnał przesłać między skrzynkami po Firewire? Czy przypadkiem te 8 wewnętrznych magistral CueMix nie jest wspólnych dla wszystkich spiętych urządzeń? To by miało sens...

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 06 mar 2006, 00:06

Teraz pytanie (bo niestety nie mogę znaleźć na to odpowiedzi na stronie MOTU): czy ten pokładowy mikser sprzętowy "widzi" wyłącznie fizyczne wejścia i wyjścia w każdym module osobno, czy też może widzi wejścia i wyjścia innych skrzynek połączonych przez Firewire? A może są jakieś dodatkowe busy, którymi można przesyłać sygnały pomiędzy urządzeniami? Zaznaczam, że chodzi mi o mikser dostępny w pracy niezależnej od komputera....

Nie wiem czy dobrze rozumiem , chcesz połaczyc Kilka 828 ? lub 896 ? razem ? pomkjając komputer, a łaczyc je przez Fire wire? pokładowy mikser sprzętowy "widzi" wyłącznie fizyczne wejścia i wyjścia w każdym module osobno, ... po połaczeniu do komputera mikser sie powieksza o odpowiednia ilosc kanałow , jednak mozna je kontrolowac tylko z poziomu komputera same pudła działaja niezaleznie .

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 06 mar 2006, 00:21

OK, ale czy muszę robić fizyczne połączenie tracąc wejścia/wyjścia czy też mogę ten sygnał przesłać między skrzynkami po Firewire?

mozesz połaczyc te moduły przez złacza ADAT ,

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 06 mar 2006, 00:31

Nie wiem czy dobrze rozumiem , chcesz połaczyc Kilka 828 ? lub 896 ? razem ? pomkjając komputer, a łaczyc je przez Fire wire? pokładowy mikser sprzętowy "widzi" wyłącznie fizyczne wejścia i wyjścia w każdym module osobno, ... po połaczeniu do komputera mikser sie powieksza o odpowiednia ilosc kanałow , jednak mozna je kontrolowac tylko z poziomu komputera same pudła działaja niezaleznie ....

Tak, właśnie o to mi chodziło, czyli o możliwość rozbudowywania baterii przetworników z możliwością elastycznego routowania sygnałów pomiędzy kilkoma (przyszłościowo) skrzynkami 828, niezależnie od komputera. Szkoda, że to niemożliwe, bo przepustowość FW zdecydowanie na to pozwala.

Mam jeszcze pytanie z innej beczki: czy jest jakakolwiek możliwość podłączenia 2408mk3 do laptopa? Oczywiście sprawa rozbija się o kartę PCO424 i ten interfejs, który wygląda jak FW, ale to jednak nie FW. Czy ktoś próbował może podłączyć 2408mk3 do 828 (a 828 do komputera) i zobaczyć, czy to nie zadziała?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 06 mar 2006, 00:34

mozesz połaczyc te moduły przez złacza ADAT ,...

Tak, dzięki, zdaję sobie z tego sprawę. Sęk w tym, że ADAT chciałem wykorzystać do podpięcia dodatkowych kanałów z zewnętrznego przetwornika.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 06 mar 2006, 00:47

Tak, właśnie o to mi chodziło, czyli o możliwość rozbudowywania baterii przetworników z możliwością elastycznego routowania sygnałów pomiędzy kilkoma (przyszłościowo) skrzynkami 828, niezależnie od komputera. Szkoda, że to niemożliwe, bo przepustowość FW zdecydowanie na to pozwala.

Mam jeszcze pytanie z innej beczki: czy jest jakakolwiek możliwość podłączenia 2408mk3 do laptopa? Oczywiście sprawa rozbija się o kartę PCO424 i ten interfejs, który wygląda jak FW, ale to jednak nie FW. Czy ktoś próbował może podłączyć 2408mk3 do 828 (a 828 do komputera) i zobaczyć, czy to nie zadziała?...

kiedys miałem 24 I/O i 2408 Mk3 połaczone na jednej karcie PCI-424 działało pieknie, ale samego 2408 Mk3 nie podłaczysz do lap topa, poniewaz niema ""laptopowej wersji " PCI-424 :) a to chociaz wyglada tak samo jak Fire wire jest duzo bardziej wydajne moze obsłuzyc 96 wejsc i 96 wyjsc jednoczesnie bez mrugniecia .aby tylko dyski podołały gdy podłaczysz 2408 do zwyklego wejscia Firewire nic sie nie stanie, po prostu nie zobaczy tego urzadzenia , ( probowałem ) 2408 Mk3 i 828 nie sa kompatybilne ze soba w kwestji łaczenia przez złacze F/W

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 06 mar 2006, 00:51

poniewaz niema ""laptopowej wersji " PCI-424 :)

to samo dotyczy oczywiscie wczesniejszej PCI-324

gdy podłaczysz 2408 do zwyklego wejscia Firewire nic sie nie stanie, po prostu nie zobaczy tego urzadzenia , ( probowałem )

Potwierdzam dla mk1
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ