Cubase SX3 - problem z wystartowaniem projektu MIDI

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
One_sign
Cubase SX3 - problem z wystartowaniem projektu MIDI

Post autor: One_sign » czwartek 02 mar 2006, 03:40

Witam,

przyniosłem do znajomego projekty zrobione w Cubase sx3 (tylko MIDI bez Audio) i jest u niego taki efekt (on tez ma sx3) :

wszystko sie idealnie wczytuje ale nie można właczyć PLAY, oczywiście zapala się na zielono przycisk ale projekt nie rusza.

Wszystko można edytować i wszystkie funkcje działają (np. przewijanie) ale mimo, iż sync. jest na internal nic nie rusza i nie odpala. Oczywiście także nagrywania nie można włączyć bo po prerollu nie idzie dalej.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem ?

Jaka jest na to rada (poza oczywiście tym abym zabrał swojego kompa - na którym wszystko chodzi - do znajomego).

Nawet niewiem jak takiego rozwiązania czy pomocy szuakć tu na wyszukiwarce czy w googlach (próbowałem już chyba ze 100 różnych haseł).

Czy ktoś cosik wie ?

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Re: Cubase SX3 - problem z wystartowaniem projektu MIDI

Post autor: pawello » czwartek 02 mar 2006, 09:38

...Witam,

przyniosłem do znajomego projekty zrobione w Cubase sx3 (tylko MIDI bez Audio) i jest u niego taki efekt (on tez ma sx3) :

wszystko sie idealnie wczytuje ale nie można właczyć PLAY, oczywiście zapala się na zielono przycisk ale projekt nie rusza.

Wszystko można edytować i wszystkie funkcje działają (np. przewijanie) ale mimo, iż sync. jest na internal nic nie rusza i nie odpala. Oczywiście także nagrywania nie można włączyć bo po prerollu nie idzie dalej.

Jaka jest na to rada (poza oczywiście tym abym zabrał swojego kompa - na którym wszystko chodzi - do znajomego).

Nawet niewiem jak takiego rozwiązania czy pomocy szuakć tu na wyszukiwarce czy w googlach (próbowałem już chyba ze 100 różnych haseł).

Czy ktoś cosik wie ?...

Ten Cubase to kupiony?
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 02 mar 2006, 09:56

Rozumiem, ze opcje synchronizacji ustawiliscie prawidlowo, ale dalej nie dziala?
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
One_sign

Post autor: One_sign » czwartek 02 mar 2006, 12:42

Rozumiem, ze opcje synchronizacji ustawiliscie prawidlowo, ale dalej nie dziala?...

Tak, wszystko ustawione jak u mnie w domciu i u mnie startuje a u niego nie. Co do tego czy kupiony to pewnie tak choć sam go nie kupowałem (kupowałem za to swój to wiem, że oryginał) a pytać znajomego o takie sprawy raczej nie wypada bo to jego brocha i trąciłoby moim brakiem zaufania do niego.

Poza tym nie jest to jakby tematem, czy więc komus się takie cosik przytrafiło niezależnie od tego czy kupiony czy nie i zakładając , że wszystko jest ustawione idealnie tak jak w tym "chodzącym" to co na to poradzić i jak wyleczyć ?

Jak tak dalej pójdzie i nikt mi nie pomoże to pewnie będę musiał gnać z kompem przez miasto pod pachą - porażka

Pozdrawiam i czekam na zlitowanie

Motto na dziś:

- Praca jest jak Media Markt...

... powinni tego zabronić!

Awatar użytkownika
One_sign

Post autor: One_sign » czwartek 02 mar 2006, 23:16

...Witam,

Czy ktoś cosik wie ?...

Czy ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 03 mar 2006, 02:24

Czy ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu? ...

Sprawdz moze jeszcze raz dokladnie opcje synchronizacji. To, co opisujesz, jest normalnym zachowaniem dla Cubase w trybie slave.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
One_sign

Post autor: One_sign » sobota 04 mar 2006, 00:19

...Czy ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu? ...

Sprawdz moze jeszcze raz dokladnie opcje synchronizacji. To, co opisujesz, jest normalnym zachowaniem dla Cubase w trybie slave.

...

Sprawdziłem raz jeszcze opcje synchro i są dokładnie tak samo ustawione jak w moim programie na moim kompie, który działa (w obu na int.).

Masz rację to dokładnie tak działa jak w trybie slave, a może mogłem coś przeoczyć ?

Sam już niewiem ale sprawdzałem juz wiele razy, może podpowiesz mi co mogłem przeoczyć ?

Poza tym nadal czekam na odpowiedzi w tej sprawie, może ktoś już się z takim errorem spotkał (i nie było to ustawienie na slave tylko cosik innego)?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » sobota 04 mar 2006, 14:35

...Czy ktoś spotkał się z takim problemem ?...

Spotkał się.

Wygeneruj ze swego projektu prawidłowy plik MIDI File, czyli z zapisanymi wszelakimi komunikatami odnoszącymi się do poszczególnych ścieżek i taki zapodaj w kompie u kolegi - to raz.

Sprawdź, czy aby na trackach MIDI nie korzystałeś z "wodotrysków" których nie ma w Cubase u kolegi - to aż dwa.

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Karol

Post autor: Karol » sobota 04 mar 2006, 14:37

Wiem że wszystko ustawione ale sprawdź jeszcze raz midi external clock

Awatar użytkownika
One_sign

Post autor: One_sign » niedziela 05 mar 2006, 23:22

Witam, sprawdziłem dosłownie wszystko i nic nie udało się poradzić, dziś niestety musiałem gnać przez miasto z kompem - porażka na całej linii bo do tego śnieg padał.

Ale cóż, jak zwykle u mnie wszystko gra i trąbi a na kompie znajomego taki sam efekt jak opisywałem.

Oczywiście miałem okazję sprawdzić wszystkie ustawienia ekran po ekranie i jest dokładnie na 1000000000% tak samo poustawiane.

Plik MIDI FIle prawidłowo wygenerowany itd...

A mój nadal startuje a jego nadal jak nie szedł tak nie idzie, i co WY na to ??

Może jednak (teraz to już z czystej ciekawości chciałbym rozwiązać ten problem) podpowie ktoś jakies rozwiązanie albo cosik z własnego doświadczenia z podobną historią ?

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ