Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
przemal
Re: Line 6 TonePort vs Guitar Rig 2
autor: przemal » poniedziałek 27 lut 2006, 20:35
Na GuitarPorcie można "wykręcić" bardzo fajne brzmienia czyste i lekko przybrudzone....
Mocno przesterowane też, przynajmniej ja nie narzekam
odnoszę jednak wrażenie że od czasu pojawienia się Toneporta, zaprzestano rozwijania Guitarport, od ponad roku nie ma żadnych upgrade'ów, a jak wiadomo nigdy nie jest tak dobrze żeby nie mogło być lepiej.
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).
-
LaBomba
autor: LaBomba » poniedziałek 27 lut 2006, 21:44
Brzmienie jest kwestią subiektywną więc warto by posłuchać każdej propozycji i porównać (na tej samej gitarze). Z reguły ludzie chwalą to co mają, ale rzadko porównują z opcją której nie wybrali. Może wolą nie sprawdzać czy nie popełnili błędu, a może po prostu to co wybierają satysfakcjonuje ich wystarczająco.
Ja mam Toneporta UX2 i jeśli chodzi o brzmienie to nie narzekam. Miałem okazję porównać z Amplitube (1) i TP oferuje jednak wiecej wyraźnie zróżnicowanych brzmień gitarowych, jest bogatszy, obszerniejszy pod tym względem (poza tym ma jeszcze symulacje preampów mikrofonowych). Nie zmienia to jednak faktu, że amplitube jest bardzo solidnym plug-inem i nie śmiem powiedzieć, że jest to coś gorszego brzmieniowo. Zależy od potrzeb.
Na pewno warto dowiedzieć się czegoś wiecej nt Amplitube w wersji 2, bo z tego co na razie wiem, to jest znacznie zmodyfikowana, rozbudowana i usprawniona pod względem obsługi ale to tylko gdzieś jakąś wzmiankę kiedyś czytałem.
Podstawowa sprawa to pytanie czy potrzebny jest interfejs sprzętowy i czy planujemy nagrywać sygnał już wymodelowany (np. TP) czy suchy i dopiero potem przetwarzać w czasie rzeczywistym (np. Amplitube).
Guitar Rig nie znam.
-
Sixtus
autor: Sixtus » poniedziałek 27 lut 2006, 23:59
...
No tylko, że AmpliTube dwójki jeszcze nie ma. Co jest chyba istotne.
...
alez jest:)
http://www.digidesign.com/products/details.cfm?product_id=2960
Znajomi gitarzysci wskazuja wlasnie na Amplitube, jako najblizsze prawdzie wirtualne ustrojstwo gitarowe. Ciekawe, jak sie spisuje "dwójka".
Pozdrawiam
Sixtus
-
peter1pl - Posty:373
autor: peter1pl » wtorek 28 lut 2006, 09:53
......
No tylko, że AmpliTube dwójki jeszcze nie ma. Co jest chyba istotne.
...
alez jest:)
nie ma. można sobie o nim poczytać i posłuchać próbek, cena jest znana, ale kupić jeszcze nie można. Premiera tego programu była juz odkładana z 1000 razy. Ostatnio twierdzili, ze będzie można kupić program w lutym 2006 - a luty własnie mija...
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
-
Darkthrone - Posty:243
autor: Darkthrone » wtorek 28 lut 2006, 15:36
Mi podoba się brzemieniowo inny symulator, a mianowicie: NI Guitar Combos.
-
Darkthrone - Posty:243
autor: Darkthrone » wtorek 28 lut 2006, 15:37
...Mi podoba się brzemieniowo inny symulator, a mianowicie: NI Guitar Combos....
Oops

Ale nie można nim sterować w czasie rzeczywistym tak jak Guitar Rig, czy Amplitube 2...sorry za błąd

-
force
Doskonałym przykładem popierającym ten wybór jest choćby piosenka Agnieszki Chylińskiej "Winna" w której Misiak gra z Line 6 gitary :)
Pozdrawiam...
skąd wziąłeś tą informację? uważam że jest nieprawdziwa.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
-
force
Krzysztof Misiak:
" Ten utwór nagrany został na gitarze o stroju barytonowym (Mayones-LP IV Baritone Misiak). To gwarantuje nam brzmienie obniżone o odległość kwarty w dół od klasycznego stroju. Riff główny przyniosłem z myślą o rockowym, niemieckim graniu. Ne łatwy w graniu. Rytmicznie dość funkujący, grany generalnie mówiąc stacatto. Do tego doszły części, które harmonicznie popełnił Wojtek Horny. Klawisze są sterylne, bez efektów, prosto na "twarz".
W zwrotkach Wojtek wyzwala jednotaktowy loop perkusyjny. Grany jest on razem z zestawem bębnów. Gitara jest dość oszczędna w zwrotkach. Jedynie wykończam je gradacyjnym "przecinkiem", permanentnie podciągając dźwięk. Gram to na Dynamic Wah AW 3 Boss. Przedrefreny zaś przepuszczam przez Bass Synthesizer SYB 3 również Boss'a.To są te w miarę charakterystyczne soundy. Cała reszta gitarowej jazdy to dobre struny (Ernie Ball Baritone Slinky), wzmacniacz (Rivera Knucklehead Reverb) i overbuby po kanałach..."
GiB nr3 2004
Zapomnijcie o ciężkich gitarach z programów i symulacji,
pozdrawiam
[addsig]
-
peter1pl - Posty:373
autor: peter1pl » środa 01 mar 2006, 11:24
Zapomnijcie o ciężkich gitarach z programów i symulacji,
pozdrawiam
...
To się jeszcze okaże...(też kiedyś tak myślałem..)
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
-
force
autor: force » czwartek 02 mar 2006, 17:47
Uboższy jest może Amplitube 1, ale "dwójka" jest raczej bogatsza.
Amplitube 2, sądząc po próbkach brzmieniowych ze strony producenta
gdzie są te próbki? widzę tylko z amplitube 1, chętnie posłucham.