M-Audio 2496 - jak z ASIO (VST) nagrać WAV

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Elfuello
M-Audio 2496 - jak z ASIO (VST) nagrać WAV

Post autor: Elfuello » środa 01 mar 2006, 19:15

Niby banalne, ale kurcze byłem u znajomego, który zakupił takową kartę dźwiękową i lipa, nie potrafię mu pomóc. Moja karta posiada tzw. DirectWire, gdzie wszystko można odpowiednio podpiąć. A jak jemu to ustawić, by grając sobie w np.Hypersonic w Samplitude, korzystając z ASIO.....mógł go nagrać na WAV. No nie udało mi się ustawić tych 1+2, 3+4, by drugi track wyłapał dźwięk VST (midi) z pierwszego. Owszem, gra wszystko z samplera....ale nagrać tego już nie mogę na WAV. Pomóżcie, bo koleś jest zrozpaczony....a ja bezradny. Nie wydaje mi się, by ta karta była aż tak głupia:/
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Zbynia

Re: M-Audio 2496 - jak z ASIO (VST) nagrać WAV

Post autor: Zbynia » środa 01 mar 2006, 22:33

sa dwie mozliwosci w programie(chyba nie pamietam)

jedna to freeze - samo zrzuci ci wav

druga to o ile istnieje taka mozliwosc to nagranie dzwieku na sladzie na ktory idzie dzwiek z vst(w sonarze sie tak nie da) - choc nie wiem czy to da rade....

mozesz zrobic rowniez zwykly eksport z juz nagranego midi i bedzie wav.....

co do karty to nie wiem - nie znam jej ale chyba ma jakies direct wire?

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » czwartek 02 mar 2006, 00:10

...sa dwie mozliwosci w programie(chyba nie pamietam)

jedna to freeze - samo zrzuci ci wav

Tyle tylko, że "freeze object" jest zupełnie nieaktywne na tym pliku, gdzie zarejestrowałem dźwięki w formacie midi. Może jaśniej?:)
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

pawelq

Post autor: pawelq » czwartek 02 mar 2006, 00:12

przepraszam, nic nie pomogę w temacie, ale mam ogromna prośbe do Elfuello, a raczej do znajomego...

Czy moglibyście zrobic loopback test na Audiophile 2496 przy użyciu http://audio.rightmark.org z WYŁączoną opcją Analyze noise and distortion only in the 20 Hz - 20 kHz range i WŁączoną opcją Display full frequency range (up to Fs/2) dla 96/24 i 96/16, oraz przesłać mi lub gdzieś zamieścić wyniki? Byłbym BARDZO wdzięczny!

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » czwartek 02 mar 2006, 01:00

Może rozwiązaniem byłoby skorzystanie z wtyczki Tapeit lub podobnej w działaniu Voxengo recorder ?
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » czwartek 02 mar 2006, 12:38

To jak kurcze muzycy w studiach sobie radzą z tego typu sprawami?! No chyba minely juz czasy, gdzie dźwięk wychodzi na zewnątrz powiedzmy z VST....poza karte......a nastepnie jest wpinany w LINE-IN?! No bez kitu:) Musi byc na to jakis sposób i racjonalne wytłumaczenie.
[addsig]

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » czwartek 02 mar 2006, 17:51

Elfuello: wystraczy ustawić w M-Audio Control Panelu by wyjście H/W Out było kierowane na Monitor Mixer, a następnie (oczywiscie po zmutowaniu niepotrzebnych kanałów w Monitor Mixerze) nagrywać wszystko w dowolnym progranie nagrywającym (oczywiście jako wejście wybierając Monitor Mixer), w ten sposób nagrane zostanie wszystko co wychodzi na wave out w czasie rzeczywistym, bez żadnej straty na przetwornikach AC/CA.

pawelq: podaj maila to wyslę Ci wyniki z z mojej M-Audio 2496.

pawelq

Post autor: pawelq » czwartek 02 mar 2006, 19:17

pawelq: podaj maila to wyslę Ci wyniki z z mojej M-Audio 2496....

dzieki, wyslij na bwv1004@gazeta.pl

BTW odezwal sie wreszcie do mnie serwis M-Audio i powiedzieli, ze nawet przy 96kHz pasmo jest do 22 kHz, wiec zamowilem Audiophile 192. Ale ciekaw bede zobaczyc.

pawelq

Post autor: pawelq » czwartek 02 mar 2006, 23:38

BTW odezwal sie wreszcie do mnie serwis M-Audio i powiedzieli, ze nawet przy 96kHz pasmo jest do 22 kHz, wiec zamowilem Audiophile 192. Ale ciekaw bede zobaczyc.

...

Krizz: dziekuje bardzo za wyniki z RMAA. Cos mnie jednak niepokoi. Na wykresie pasma przenoszenia linia jest praktycznie idealnie pozioma od 4 Hz do 44 kHz. Trzeba maksymalnie powiekszyc, by w jednym miejscu zauwazyc minimlna odchylke na <0.02 dB na oko. To wydaje sie zbyt piekne, żeby było prawdziwe, zwłaszcza w świetle wspomniaje wyżej deklaracji M-Audio. Na pewno sie nie pomyliłeś, nie spiąłeś jakiegoś cyfrowego połączenia w karcie?

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » piątek 03 mar 2006, 08:56

...BTW odezwal sie wreszcie do mnie serwis M-Audio i powiedzieli, ze nawet przy 96kHz pasmo jest do 22 kHz, wiec zamowilem Audiophile 192. Ale ciekaw bede zobaczyc.

...

Krizz: dziekuje bardzo za wyniki z RMAA. Cos mnie jednak niepokoi. Na wykresie pasma przenoszenia linia jest praktycznie idealnie pozioma od 4 Hz do 44 kHz. Trzeba maksymalnie powiekszyc, by w jednym miejscu zauwazyc minimlna odchylke na <0.02 dB na oko. To wydaje sie zbyt piekne, żeby było prawdziwe, zwłaszcza w świetle wspomniaje wyżej deklaracji M-Audio. Na pewno sie nie pomyliłeś, nie spiąłeś jakiegoś cyfrowego połączenia w karcie?

...

Hmmm, będę musiał to sprawdzić w domu.

ODPOWIEDZ