Roland JP 8000 - problem z konfiguracją MIDI

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
introder
Re: Roland JP 8000 - problem z konfiguracją MIDI

Post autor: introder » czwartek 12 maja 2005, 19:21

Nie pomożemy Ci dopóki nie zrozumiesz dokładnie o czym tu się mówi. A póki co - groch w ścianę

...

Super mimo to czekam na odpowiedz norda z dokladniejszym opisem konfiguracji jp czyli przypozatkowaniu kazdemu patch-u kanalu bo cos mi nie wychodzi zreszta napisalem to wyzej... a wz adnej ksiazce o midi nie pisze jak skonfigurowac jp..

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » czwartek 12 maja 2005, 19:57

...Super mimo to czekam na odpowiedz norda z dokladniejszym opisem konfiguracji jp czyli przypozatkowaniu kazdemu patch-u kanalu bo cos mi nie wychodzi zreszta napisalem to wyzej...

I nie wyjdzie dopóki tego nie pojmiesz jako całość.

NoRd384 dał Ci wskazówka którą najwidoczniej zignorowałeś: ...na "barwy" PERFORM mogą się składać maxymalnie 2 elementy PACH...,

czyli Patch jest najmniejszym składnikiem od strony MIDI, ale wcale nie znaczy to, ze najskromniejszym. Weź instrukcję i zobacz przy okazji jak się go składa (opłaci się).

...a wz adnej ksiazce o midi nie pisze jak skonfigurowac jp.....

Młody zawsze zdziwiony, sorry, ale jakoś mi się to skojarzyło .

Czyli - słuchaj się starszych!
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » piątek 13 maja 2005, 01:31

Dobra, to teraz zrób tak:

Zupełnie na sucho bez Cubase skonfiguruj JP następująco:

[MIDI PRM]:

Preform Ctrl CH 3

Remote Ctrl CH 4

[PFM PART]: Part MIDI CH

PACH – upper – kanał 1

PACH – lower – kanał 2

[MIDI SW]: Local Switch

OFF

Edit Transmit/Receive Switch [MIDI SW]

Tx/Rx Edit Switch : OFF

Tu będą transmitowane wszystkie ruchy pokręteł

Exclusive Receive Swich [MIDI SW]: Rx Exclusive SW

ON

Program Change Transmit/ Receive Swich [MIDI SW]: Tx/ Rx ProgChg SW

BANK SEL + PC

--------------------------------

T E R A Z C U B A S E

================

Włącz ON w Cubase funkcje MIDI Thru

W kubusiu ustaw

1 ścieżkę na kanał 1 i podpisz PACH 1 – to będzie UPPER

2 ścieżkę na kanał 2 i podpisz PACH 2 – to będzie LOWER

3 ścieżkę na kanał 3 i podpisz PREFORM ( tu zmieniasz całe barwy preform)

4 ścieżkę na kanał 4 i to będzie Remote channel

Masz wszystko jak krowie na granicy – nie obraź się, ale jeżeli teraz nie rozumiesz albo nie uda się, to sprzedaj JP 8000 i kup coś prostszego na początek. Najgorsze jest to ze pisałem ci ze masz to w instrukcji do diaska. Wołami pisze, jaka funkcja i obok ON albo OFF. Aż o taką nie znajomość języka angielskiego cię nie posądzam, już prędzej o lenistwo. A nie dziw się mojemu tonowi, bo zesz kurka wodna o 1.13 w nocy po całym dniu zapierdzielania to ja chce spać a nie odpisywać facetowi, któremu nie chce się zajrzeć na 93 stronę gdzie pisze jak krowie na granicy, co i jak... Aha wisisz mi browara – serrio. I weź to zrób, bo mnie szlak trafi, jeżeli moja praca pójdzie na marne.

To nie chodzi o uprzejmość ludzi na forum, ale irytacje brakiem chęci otworzenia instrukcji.

Mimo wszystko pozdrawiam
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
yaokhim

Post autor: yaokhim » niedziela 26 lut 2006, 04:45

Odświeżę temat- nie chciałem zakładać nowego. Otóż mam ogromny problem z JP8000. Otóż podczas pracy z Cubase SX zdarza się zbyt często, że Roland wariuje... Dźwięk zaczyna brzmieć tak jakby instrument sam bawił się... filtrem! Kiedy suwak filrtu przesunę na sam dół (najniżej jak się da)- Roland nie reaguje. Czasami nawet nie pomaga restart klawisza. Z Novą II i Virusem KB nie mam najmniejszych problemów. Instrument i program skonfigurowałem dokładnie jak jest wyżej. Czy miał ktoś podobny przypadek??

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » niedziela 26 lut 2006, 09:57

...Odświeżę temat- nie chciałem zakładać nowego. Otóż mam ogromny problem z JP8000. Otóż podczas pracy z Cubase SX zdarza się zbyt często, że Roland wariuje... Dźwięk zaczyna brzmieć tak jakby instrument sam bawił się... filtrem! Kiedy suwak filrtu przesunę na sam dół (najniżej jak się da)- Roland nie reaguje. Czasami nawet nie pomaga restart klawisza. Z Novą II i Virusem KB nie mam najmniejszych problemów. Instrument i program skonfigurowałem dokładnie jak jest wyżej. Czy miał ktoś podobny przypadek?? ...

MIałem kiedys dokladnie ten sam problem , nie stety nie pamietam co zrobiemł, ale napewno cos w setup-ie

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » niedziela 26 lut 2006, 14:34

...Czasami nawet nie pomaga restart klawisza. Z Novą II i Virusem KB nie mam najmniejszych problemów. Instrument i program skonfigurowałem dokładnie jak jest wyżej....

Zajrzyj z jakiej wersji systemu operacyjnego korzystasz w swym Rolandzie. Jeśli jest to cokolwiek innego niż najnowsza 1.05 to zasuwaj tam: www.rolandus.com/support/downloads_updates/eula.aspx?ObjectId=559.

Później ew. będziemy się zastanawiać nad resztą.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
yaokhim

Post autor: yaokhim » niedziela 26 lut 2006, 20:13

No właśnie system operacyjny jest najnowszy- zawsze update'uję swój OS w każdym syntezatorku. Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać?

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » poniedziałek 27 lut 2006, 00:38

Albo masz zuzyty suwak albo Jp przełacza jedna funkcje. Mianowicie w setupie JP MIDI SW funkcja TX/RX EDIT SW musi być OFF czyli wyłaczona. Sprawdź czy żaden komunikat SySex nie przełącza go w stan ON
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
yaokhim

Post autor: yaokhim » poniedziałek 27 lut 2006, 12:51

...Albo masz zuzyty suwak albo Jp przełacza jedna funkcje. Mianowicie w setupie JP MIDI SW funkcja TX/RX EDIT SW musi być OFF czyli wyłaczona. Sprawdź czy żaden komunikat SySex nie przełącza go w stan ON...

No suwak akurat nie bardzo- przeważnie działa normalnie.

ODPOWIEDZ