Sekwencer freeware/demo - co pójdzie na słabym kompie?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
gerhard
Sekwencer freeware/demo - co pójdzie na słabym kompie?

Post autor: gerhard » sobota 25 lut 2006, 14:45

Szukam jakiegoś dobrego i darmowego lub ewentualnie demo z możliwością nagrywania i nie ograniczone do 5 ścieżek,

sekwencera/stacji produkcyjnej.

czegoś na wzór Cubase/Pro Toolsa/Samplitude.

Są 4 warunki:

1. Ma to obsługiwać instrumenty VST

2. Ma pójść na moim kompie - Celeron 900MHz, 512 RAM-u PC 133, za to HDD Seagate Barracuda 7200.8 160GB :D

3. Obsługuje Audio i midi.

4. Ma chodzić pod WIN XP.

Mam N-track Studio, ale chodzi tak wolno i zanim wystartuje to mi kompe pol godziny myśli więc pracować na tym średnio, nerwowy wytryzmać się nie da, na wszystko reaguje powoli.

Kristal tak samo.

Mam też Tracktion, ale on jest daremny w obsłudze midi i na interfejs jak ze statku UFO i bardzo niewygodny w midi.

Kiedyś jak miałem mały hdd to miałęm win 98 i PT Free, no ale teraz HDD duży, winXp i PT Free nie działa :(

Generalnie problem jest taki, że jak dam play to każdy program

(najlepiej sie tu spisuje Cubase SX v.1) myśli trohce sanim zagra, w przypadku Kristala jest to kilka sekund.

Mógłbym pracowac na Cubase, fajny, wygodny, milion możliwości i w ogóle, ale chc emieć coś legalnego i co dobrze chodzi.

A może kupić ten stary egzemplarz EiS z Samplitude 5.9?

Wszelkie propozycje mile widziane.

I najelpiej żeby to nei byłjakiś super nowy program bo pewnie nie ruszy heh.

PS tylko nie bijcie proszę, przejrzałem juz wszystkie wątki, ale mi po prostu na niektórych progsach komp siada a pracować ma się dać płynnie.

Awatar użytkownika
Pewu

Re: Sekwencer freeware/demo - co pójdzie na słabym kompie?

Post autor: Pewu » sobota 25 lut 2006, 15:51

PS tylko nie bijcie proszę, przejrzałem juz wszystkie wątki, ale mi po prostu na niektórych progsach komp siada a pracować ma się dać płynnie.

Mało nie chcesz .

Zajrzyj może tam: www.cockos.com/reaper/download.php. Oprócz zaawansowanej obsługi MIDI wydaje się, iż program ten ma już wszystko o co pytasz.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 25 lut 2006, 15:54

Zajrzyj może tam: http://www.cockos.com/reaper/download.php. Oprócz zaawansowanej obsługi MIDI wydaje się, iż program ten ma już wszystko o co pytasz....

Istotnym problemem w tym programiku jest zacinanie sie sie podczas odtwarzania w miejscach, gdze jest wprowadzona automatyka oraz niekorygowanie latencji wtyczek.

Ale codziennie wychodzi nowa, o 0,01 wyzsza wersja, moze za pare dni bedzie dzialac
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

gerhard

Post autor: gerhard » sobota 25 lut 2006, 16:08

...Zajrzyj może tam: http://www.cockos.com/reaper/download.php. Oprócz zaawansowanej obsługi MIDI wydaje się, iż program ten ma już wszystko o co pytasz....

Istotnym problemem w tym programiku jest zacinanie sie sie podczas odtwarzania w miejscach, gdze jest wprowadzona automatyka oraz niekorygowanie latencji wtyczek.

Ale codziennie wychodzi nowa, o 0,01 wyzsza wersja, moze za pare dni bedzie dzialac ...

No właśnie go ściagnąłem, tylko coś mi midi nie chce działać, tzn nie umie stworzyć pustej śćieżki, a i wtyczki jakieś dziwne.

jakbym miał lepszy komp to bym jechał na czymś lepszym.

jakbyście jeszcze coś znali to dajcie znać.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » sobota 25 lut 2006, 16:09

...Istotnym problemem w tym programiku jest zacinanie sie sie podczas odtwarzania w miejscach, gdze jest wprowadzona automatyka oraz niekorygowanie latencji wtyczek...

Lejesz balsam na me serce bo już myślalem, że ta przypadłość zdarza się tylko u mnie, na zacnie zabałaganionym już systemie.

...Ale codziennie wychodzi nowa, o 0,01 wyzsza wersja, moze za pare dni bedzie dzialac ...

Ano właśnie, sam śledzę ten program jak dobry serial . Myślę, że warto.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » sobota 25 lut 2006, 16:11

...jakbyście jeszcze coś znali to dajcie znać...

Znamy, setki, o ile nie tysiące mocniejszych maszyn

gerhard

Post autor: gerhard » sobota 25 lut 2006, 16:17

......jakbyście jeszcze coś znali to dajcie znać...

Znamy, setki, o ile nie tysiące mocniejszych maszyn

...

Ja też ZNAM a nawet mam okazje czasem cos porobić na Pro Tools.

ale to nie w domu.

A że w domu mam taki a nie inny komp i nawet głupi N-track nie chodzi to cóż zrobić.

mozę starej wersji poszukam albo coś heh.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » sobota 25 lut 2006, 16:54

...mozę starej wersji poszukam albo coś heh.

To w sumie dobry trop, ale prowadzi do nikąd . Wersje programów które będą pracowały na takim sprzęcie już dawno odeszły do lamusa. Więcej, w większości nie są już supportowane.

Musisz zakupić nowszy sprzęt, bo na obecnym we współczesnych realiach nie nacieszysz się tym, na czym Ci obecnie najbardziej zależy.

gerhard

Post autor: gerhard » sobota 25 lut 2006, 17:00

......mozę starej wersji poszukam albo coś heh.

To w sumie dobry trop, ale prowadzi do nikąd . Wersje programów które będą pracowały na takim sprzęcie już dawno odeszły do lamusa. Więcej, w większości nie są już supportowane.

Musisz zakupić nowszy sprzęt, bo na obecnym we współczesnych realiach nie nacieszysz się tym, na czym Ci obecnie najbardziej zależy....

No ok.

A coś co by działało jako sekwencer MIDI z obsługą VST

i możliwością dodawania jakichś sampli audio, bez zaawansowanej obsługi audio?

Coś w stylu Cubase VST.

Bo to chodzi cacy... ale..

kto wie, czy zaniedługo nie będę chciałczegoś gdzieś wysłać, zaprezentować itd to wole na legalnym robić.

W sumie multitracka do audio nie potrzebuje, ale coś do tworzenia z instrumentów VST co pójdzie u mnie.

Może teraz pójdzie łatwiej?

Cubase mógłby za darmo udostępnić jakaś wersja Cubase VST

poszukiwania trwają, tak więć możliwościa audio schodzą na 2 plan.

N-track 3.2.3 też wolno chodzi.

A jak myślisz, to samplitude 5.9 z EiS by poszło w miarę poprawnie u mnie?

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 25 lut 2006, 17:22

dziwna sprawa bo ostatnio odpalalem acida w wersji 3(tam chyba nie ma vst) na duzo slabszym celeronie(333) i jakos dawal rade...nie myslal przed startem...i to na duzo slabszym dysku....

samplitude w starszych wersjach tez dziala nawet nawet na slabych kompach

no ale skoro ty chcesz wtyczek.....

tu niestety maly klopot bo kilka da sie zapiac ale jednak wymagania to one maja...

generalnie bardziej niz za programem(choc te proste za duzo konfiguracji nie maja) rozejzyj sie co mozna poprawic w systemie i opcjach ....

no i kwestia ile sladow leci naraz

druga sprawa to moze warto zainwestowac z te 400 pln na lepszy proc,plyte i ew pamiec?

jeszcze duron da rade ale celeron odpada......one naprawde zamulaja...ale p3 drogo tez nie kosztuje

ODPOWIEDZ