Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
BANANE - Posty:60
Footswitch - czy można go zrobić samemu?
autor: BANANE » piątek 24 lut 2006, 14:37
Witam, potrzebny mi jest do kontrolera midi, ale nie chce kupować kolejnej zabawki bo juz nie mam miejsca.
można go czymś zastąpić? jak on działa?
mogę coś takiego zrobić samemu? mam lutownice

itp.
-
richtig - Posty:845
autor: richtig » piątek 24 lut 2006, 15:29
Ale co dokładnie chcesz zrobić? Bo jak po prostu pedał, to nic prostszego. A jak coś z MIDI, to też się da, ale ja już tu nie pomogę.
www.myspace.com/pchelki
-
BANANE - Posty:60
autor: BANANE » piątek 24 lut 2006, 15:58
...Ale co dokładnie chcesz zrobić? Bo jak po prostu pedał, to nic prostszego. A jak coś z MIDI, to też się da, ale ja już tu nie pomogę....
Nie zależy mi konkretnie na pedale w dosłownym tego słowa znaczeniu, a bardziej na tym jak to zrobić mając kabel stereo i odpowiedni przełącznik.
Zastanawiam sie jak to jest:
jesli w input tego urzadzenia do którego mam wpiąć footswitch wepnę kabel stereo który z drugiej strony obetne, to po złączeniu kabelków uzyskam zamierzony efekt czyli zainicjowanie jakiejs tam operacji?
czy w ten sposób uda mi się uruchomić coś w tym kontrolerze co powinienem po bożemu zrobić gotowym footswitchem?
-
autor: richtig » piątek 24 lut 2006, 18:07
Nie wiem jaki to kontroler i jak działa, ale powinien zadziałać. I nie kabel stereo, tylko zwykły, dwużyłowy.
Robisz tak:
<-====[|||||||]===============x
jack kabel styk
:)
www.myspace.com/pchelki
-
autor: richtig » piątek 24 lut 2006, 18:08
Sorki, opisy pod rysunkiem się rozjechały. Ale chyba pojmiesz o co chodzi :)
www.myspace.com/pchelki
-
autor: richtig » piątek 24 lut 2006, 18:13
PS. Ten styk musi byś taki, zeby po puszczeniu już nie zwierał 2ch żył. (czyli monostabilny)
www.myspace.com/pchelki
-
JacekH
autor: JacekH » piątek 24 lut 2006, 23:10
...PS. Ten styk musi byś taki, zeby po puszczeniu już nie zwierał 2ch żył. (czyli monostabilny)...
Jeśli sustain to Roland (Yamaha, CASIO) mają odwrotnie. Czyli stan "zerowy" to wtedy, kiedy sygnał jest zwarty; rozwarcie sygnału następuje przy wciśnięciu pedału. Korg domyślnie ma odwrotnie.
Jacek
-
autor: richtig » sobota 25 lut 2006, 10:18
Jeśli sustain to Roland (Yamaha, CASIO) mają odwrotnie. Czyli stan "zerowy" to wtedy, kiedy sygnał jest zwarty; rozwarcie sygnału następuje przy wciśnięciu pedału. Korg domyślnie ma odwrotnie.
Jacek...
o! A to ciekawe! Dzięki za informację, pewnie mi się niedługo przyda, bo jak dobrze pójdzie to kupię sobie Rolanda rd-170 i myślałem, że mój stary pedał będzie się nadawał, a okazuje się, ze nie.
Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki
-
stasiekm
autor: stasiekm » sobota 25 lut 2006, 10:43
co do footswitchy nie ma reguły - trzeba albo odlaleźć w dokumentacji, albo testować wtykiem TRS (czasami są dwa kanały na jednym gnieździe)
-
autor: richtig » sobota 25 lut 2006, 11:13
...co do footswitchy nie ma reguły - trzeba albo odlaleźć w dokumentacji, albo testować wtykiem TRS (czasami są dwa kanały na jednym gnieździe)
Czyli pedał dwustopniowy. Jak np. w wyżej wymienionym Rolandzie :)
www.myspace.com/pchelki