Zainwestować w odsłuch czy w PC?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
RadziU
Zainwestować w odsłuch czy w PC?

Post autor: RadziU » środa 22 lut 2006, 22:39

Witam! wiem ze ostatnio duzo postow o tym co wstawic do PC, ale mam ograniczony budżet i nie wiem czy lepiej inwestowac w odsluch czy w PC. Po kolei:

Chce usprawnic moj komputer na ktorym tworze muzyke(na VST). Chcialbym udzwignac projekty gdzie sa zapiete np. 3x z3ta+(nie jakies wypasione presety), 3x atmosphere, jakis v-station i jeszcze pare innych soft-synth's .

Obecnie mam AthlonXP 1800+, 512DDR ram, plyta główna GIGABYTE(via KT400), karta dżwiekowa Soundblaster Live, konsumenckie kolumny Magnat.

Zastanawiam sie nad wymiana procka, płyty gł i dysku(bo na nowej plycie mi stary dysk nie pojdzie). Oprócz tego chce kupic karte ESI Juli@ i pasywne monitory Alesis M-One MKII (kręce swoje brzmienia czesto od zera i przydaloby sie miec przyzwoity odsłuch)

Nowy procek: Athlon 64 2800+(ewentualnie 3000+) albo jakis Sempron np. 3100MHz (bo malo kasy)

Czy duza jest róznica miedzy Athlon 64 a Sempron jesli chodzi o tworzenie muzyki na VST?

Jesli mialbym kupowac Athlon 64 to juz jakis najmniejszy, np 2800+ tyle ze one sa chyba tylko z socket 754 - czy procki z tym socketem sa mniej wydajne od tych co sa na s-939? czy to moze tylko taka roznica ze s-754 jest mniej przyszlosciowy bo na tym sockecie sie juz nie bedzie produkowac prockow?

Amd-64 3Ghz S-754 http://lucky-star.com.pl/detal/BOX czy opłaca mi sie wydawac 130zł wiecej zeby zamiast s-754 miec s-939?: http://lucky-star.com.pl/0939

Czy jądro na jakim jest zbudowany procek ma duze znaczenie w pracy z VST i w ogole przy tworzeniu muzyki na PC?

Jak myslicie, czy ceny athlonów 64bit moga jeszcze znacząco spasc(w ciagu kilku miesiecy)?

Płyta główna - moze cos takiego:

http://lucky-star.com.pl/8NE9_

http://sklep.benchmark.pl/pelny_15512.html lub: http://sklep.benchmark.pl/pelny_22455.html

Ludzie polecaja chipset nForce 4 Ultra - czy np nForce 4 jest duzo gorszy?

Dysk: Samsung 160GB http://lucky-star.com.pl/02

Chce miec 2 systemy. Jeden do netu i drugi do tworzenia muzyki. nie starczy mi raczej kasy na 2 fizyczne dyski, wiec bede musial pewnie na 1 fiz. dysku miec 2 systemy - co o tym myslicie? Słyszalem ze w takiej sytuacji komp sie muli... ale czy to polega na tym, ze komp odpala sie dluzej, czy na tym ze dysk pracuje wolniej...? i czy to wpływa na jakosc pracy przy tworzeniu muzy?

moj budżet to 2000zł - wiem ze nie starczy na to wszystko. mam 3 opcje:

1. zmodernizowac komputer + kupic Julie (i odsłuchiwac dalej na Magnatach)

2. zmodernizowac komputer + kupic pasywne Alesisy (i dzialac dalej na Soundblasterze)

3. nie modernizowac kompa (zrobic format dysku:) a kupic Julie i alesisy (czyli zadbac o odsluch)

ktora opcje polecacie?:)

Tak w ogole to gdybym nie modernizowal narazie kompa, a wymienilbym soundblastera na Julie to co by sie polepszylo? czy duze projekty by mniej "pierdzialy"? Jak wgrywam melodie do FL'a przez klawiature sterujaca to nuty zapisane sa z opóźnieniem - gdy kupie Julie to nie bedzie tej latencji przy wgrywaniu melodii?

P.S, tak przy okazji to nie wiecie w jakiej hurtowni moge kupic alesisy i ESI Juli@? (szukalem na google ale cos nie znalazlem)

Pozdrawiam i serdecznie prosze o porady:)

Awatar użytkownika
netes

Re: Zainwestować w odsłuch czy w PC?

Post autor: netes » środa 22 lut 2006, 22:46

Po pierwsze - poczytać forum, o komputerach było już powiedziane multum.

Po drugie - poczytać forum,

Po trzecie - też poczytać forum,

Po czwarte - 6 czerwca zdaje się jest premiera nowej podstawki AMD - AM2, w związku z tym ceny procesorów na 939 na pewno spadną i to dość znacznie

Po piąte - dlaczegoż to Twój stary dysk miałby nie działać na nowym kompie?

Po szóste - dołóż RAMu tak do 2GB powiedzmy i kup sobie kartę+monitorki.
Pozdrawiam

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » środa 22 lut 2006, 23:14

nie wiem czego oczekujesz, że ktoś sprawdzi to co napisałeś? wczuje sie w Twoją rolę i Ci da "złoty środek"

this is mission impossible, to tylko chuck norris potrafi

Ogólnie tye odpowiedzi co ludzi na forum

sam doskonale wiesz, gdzie są Twoje najsłabsze punkty, co chcesz robić, na jakim etapie jesteś... zastanów się co w 1szej kolejności najbardziej sie przyda, z czym wiążesz plany i masz gotową odpowiedź.

Ogólnie i to, i to jest potrzebne, wiec nie rób kompromisów, zainwestuj w komputer, potem w karte, na końcu w głosniki.

1. Dobry komp (wiele proca wymaga praca)

2. W miarę dobra karta

3. w miarę dobre głosniki.

realizuj plany step by step, bo kompromisy nie zawsze dobrze wychodzą,

zmodernizuj PC, poczekaj, dokup do niego kartę, poczekaj dokup Monitory.

tylko tak można do czegoś dojść - racjonalnie rozkładać fundusze, i używać tego co się ma... wyciskać ze sprzetu jaki posiadasz siódme i ósme poty...

Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » środa 22 lut 2006, 23:25

Odpowiadajac tylko na pytanie w temacie postu:

1. Pieniadze inwestowane w komputer to zawsze strata - spadek cen jest niewiarygodnie szybki, co chwila pojawiaja sie nowe technologie.

2. Im wiecej mozesz wydac na odsluch tym lepiej. Na monitory nigdy nie mozna wydac za duzo.

Do moich prac (glownie wielosladowe audio) wystarcza slaby laptop, nie uzywam zbyt wielu instrumentow i kazde pieniadze wkladam w sprzet analogowy. M.in. monitory. W miare mozliwosci obrobke (kompresja, eq) staram sie robic na zewnatrz komputera.
[addsig]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 22 lut 2006, 23:56

Najwazniejszymi elementami sa narzedzia do zebrania dzwieku - mikrofony i narzedzia do jego przedstawienia - osluch.

Nic tego nie zmieni.

Co z tego, ze bedziesz mial super sprzet, skoro nie bedziesz dobrze slyszal, co na tym sprzecie ustawiasz?

Jesli bedziesz mial slaby sprzet ale dobry odsluch, przynajmniej wykrecisz na tym sprzecie to, co najlepsze (lub go w ogole nie uzyjesz, bo na dobrym odsluchu sie wyda, ze ow sprzet jest nic nie wart...)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

WG

Post autor: WG » czwartek 23 lut 2006, 12:02

Jeżeli szukasz jakiejś podpowiedzi w wyborze to ja dodam swoje 3 grosze.

Czy duza jest róznica miedzy Athlon 64 a Sempron jesli chodzi o tworzenie muzyki na VST?

Raczej tak w sensie wydajnościowym. Sempron jest nieco "oskubany" no i ma starszą architekturę niż 64-bitowiec.

Jesli mialbym kupowac Athlon 64 to juz jakis najmniejszy, np 2800+ tyle ze one sa chyba tylko z socket 754 - czy procki z tym socketem sa mniej wydajne od tych co sa na s-939?

Zapomnij o 754, Wpakujesz się w przestarzałą architekturę. Ale pewnie spece tutaj to potwierdzą chyba.

czy to moze tylko taka roznica ze s-754 jest mniej przyszlosciowy

Nie wiem czy nawet nie został już wycofany.

Czy jądro na jakim jest zbudowany procek ma duze znaczenie w pracy z VST i w ogole przy tworzeniu muzyki na PC?

Nie a skąd ci to przyszło do głowy. Co najwyżej możesz mieć wolniej lub szybciej.

Jak myslicie, czy ceny athlonów 64bit moga jeszcze znacząco spasc(w ciagu kilku miesiecy)?

A to zapytaj się speców z branży.

... moj budżet to 2000zł ... mam 3 opcje:

1. zmodernizowac komputer + kupic Julie (i odsłuchiwac dalej na Magnatach)

2. zmodernizowac komputer + kupic pasywne Alesisy (i dzialac dalej na Soundblasterze)

3. nie modernizowac kompa (zrobic format dysku:) a kupic Julie i alesisy (czyli zadbac o odsluch) ktora opcje polecacie?

IMHO Opcja 3.

- komfort pracy w Cubase, niska latencja, możliwość korzystania z efektów w czasie rzeczywistym

- komfort w odsłuchu z pewnością bardziej wiarygodniejszy niż jakiekolwiek multimedialne monitorki

- chyba najmniej stracisz, podzespoły komputerowe spadają cenowo jak zawsze po pewnym czasie, maksymalnie wykorzystaj komp na ile się da (chyba, że już "dusisz" się na nim :) no to nie masz wyjścia a potem zrób przesiadkę.

Pytanie tylko, jaką masz płytę główną bo może okazać się że Juli@ czy zaproponowana E-MU może nie działać dobrze w momencie gdy masz jakąś starą płytę główną.

Przy okazji.

Polecam też "lekki" VSTi Sampler będzie niebawem.

[I]Chce miec 2 systemy. Jeden do netu i drugi do tworzenia muzyki. nie starczy mi raczej kasy na 2 fizyczne dyski, wiec bede musial pewnie na 1 fiz. dysku miec 2 systemy - co o tym myslicie? Słyszalem ze w takiej sytuacji komp sie muli...

Nieprawda.

ale czy to polega na tym, ze komp odpala sie dluzej

Nieprawda o ile drugi system nie wsadzisz na samym końcu dysku !

Jeżeli będą to pierwsze dwie partycje powiedzmy po 8GB i tam usadowisz systemy, nie widzę przeciwskazań.

czy na tym ze dysk pracuje wolniej...?

Dysk pracuje wolniej im dalej sięga po dane. Jeżeli system wpakujesz na ostatniej partycji to może być zauważalna różnica w czasie dostępu choć nie na tyle aby ci to przeszkadzało w nagrywaniu do audio, gdyż możesz przecież ślady nagrywać na pozostałe inne partycje. Sam program do nagrywania audio pracuje i lokuje się w pamięci operacyjnej.

i czy to wpływa na jakosc pracy przy tworzeniu muzy?

A to już absolutna nieprawda, kto ci to powiedział

BTW. Skoro finanse sa kluczowe u ciebie to możesz zaoszczędzić nieco kasy kupując E-MU 0404 i mieć na dodatkowy nowy dysk. Jeżeli ten obecny dysk który masz jest już faktycznie stary i bardzo głośny to nawet pasowało by go zmienić.

Potwórzę się:

Pytanie tylko, jaką masz płytę główną bo może okazać się że Juli@ czy zaproponowana E-MU może nie działać dobrze w momencie gdy masz jakąś starą płytę główną.

Awatar użytkownika
RadziU

Post autor: RadziU » czwartek 23 lut 2006, 13:00

Mam GIGABYTE GA-7VAX (chipset VIA KT400) ze 3 lata ma...

http://pclab.pl/art138.html

pozdr!!

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » czwartek 23 lut 2006, 14:24

Raczej tak w sensie wydajnościowym. Sempron jest nieco "oskubany" no i ma starszą architekturę niż 64-bitowiec.

Oj oj oj :), czas zasięgnąć trochę nowszych informacji WG :). Są "Semprony" i "Semprony"... generalnie zasada jest taka, że mają mniej cache'u drugiego poziomu, ALE nie wpływa to znacząco na wydajność przy pracy z muzyką, chodzi tu przede wszystkim o przetwarzanie grafiki 3D - i tu większa ilość cache'u daje znacznego kopa.

Co do architektury, to nie słyszałeś o Sempronach 64bit? Teraz już innych na 754 i 939 nie ma... co więcej Sempron na 939 jest zbudowany na TYM SAMYM jądrze co Athlon 64 Venice (czyli jądro Venice), ma jedynie ograniczoną ilość cache'u do 128KB, ale obsługę SSE3 i wszystkich innych funkcji co Athlon 64 posiada.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
RadziU

Post autor: RadziU » czwartek 23 lut 2006, 15:35

(Semprony) mają mniej cache'u drugiego poziomu, ALE nie wpływa to znacząco na wydajność przy pracy z muzyką

na tym forum gdzies przeczytalem, ze przy pracy z pluginami vst bardzo WAŻNA jest ilosc pamieci cache procesora. (Ja tworze na vst, kręce brzmienia itd.)

WG - jak myslisz czy moja plyta glowna da rade prawidlowo wspolpracowac z Juli@? (mam nForce 2)

czy Ty masz Julie?jaki masz komp?

Gdy nie zmodernizuje kompa, a tylko wymienie soundblastera na Julie to co sie polepszy? czy duze projekty beda sie mniej zacinały, mniej "pierdzialy"? Jak wgrywam melodie do FL'a przez klawiature sterujaca to nuty zapisane sa z opóźnieniem - gdy kupie Julie to nie bedzie tej latencji przy wgrywaniu melodii?

P.S, tak przy okazji to nie wiecie w jakiej hurtowni moge kupic alesisy i ESI Juli@? (szukalem na google ale cos nie znalazlem)

pzdr!

WG

Post autor: WG » czwartek 23 lut 2006, 16:29

WG - jak myslisz czy moja plyta glowna da rade prawidlowo wspolpracowac z Juli@? (mam nForce 2)

Hm. Wcześniej napisałeś że VIA KT400. No i na takiej obie te karty działają dobrze. Choć to nie była płyta Gigabyte a Mercury z VIA KT-400. Problemów nie zauważyłem.

Z n-Force 2 jako, że nowszy układ nie powinno być problemów.

Z n-Force 3 również.

PS. Myślałem, że masz płytę znacznie starszą jak KT266, KT133 itp. tutaj bywało różnie.

Gdy nie zmodernizuje kompa, a tylko wymienie soundblastera na Julie to co sie polepszy? czy duze projekty beda sie mniej zacinały, mniej "pierdzialy"?

Jeżeli chcesz koniecznie uruchamiać to co napisałeś na początku to chyba lepiej już zainwestuj w komp. Na Juli@ będzie ci się co najwyżej sprawniej pracować plus oczywiście jakość sygnału o wiele lepsza niż w "szumnym" SB.

Jak wgrywam melodie do FL'a przez klawiature sterujaca to nuty zapisane sa z opóźnieniem - gdy kupie Julie to nie bedzie tej latencji przy wgrywaniu melodii?

Raczej nie.

Google - jest na pewno.

netes: No tak nie do końca się zgodzę z tym cachem.

Z tym, że jak działają te nowe semprony 64bit to nie wiem bo nie miałem okazji tego sprawdzić. Fakt, iż mają SSE3 to już bardzo dobrze ale wietrzę w tym marketing AMD

Pomiędzy Athlonem 64 3000 a Sempronem 64 3000 różnica jest gdzieś około ~200 zł lub ~100 zł w przypadku socket 754.

Pytanie czy warto dopłacać ?

Podziel się spostrzeżeniami.

ODPOWIEDZ