Witam
Wydaje mi się, iż te wzory sa prawidłowe, a od doświadczenia ludzi profesjonalnie zajmującymi sie tym zagadnieniem, zalezy dobór techniki montarzu, i rodzaj materiału.
Można na allegro zakupić, lub w sklepach z materiałami watę syntetyczną, taką jaka stosuje sie do produkcji kurtek "puchopodobnych", lub kołder. Przeważne ma on kolor biały, ale jest też szaro-bury.
Wydaję mi się, że ten materiał(kilka warstw), nawet gdyby zajmował więcej niż połowa głębokości takiej pułapki, doskonale by sie zpisał. Ma dośc dobre własciwości tłumiące, nie rozsiewa niczego szkodliwego, i pratycznie, nawet nieco "ściśnięty", nie zabiera objętości.
W ostateczności, mozna też sprawdzić częstotliwośc gotowego takiego panelu pułapki. Wystarczy wsadzić do środka mikrofon pomiarowy,wspólpracujący z S-W, a do kolumn postawionych w miejscu emisji dźwięków dostarczyć sygnał z genaratora, który mozna przestarjać (zmieniać częstotliwość). Gdy f emitowana z głosnika, będzie równa f pułapki, sygnał z mikrofonu będzie miał najwyższy poziom.
W ten sposób, będziesz też mógł sprawdzić wpływ poszczególnych materiałów, na F rezonasową, i ustalić optymalnie jaki materiał wybrać, i dostroić pułapke dokładnie do swoich potrzeb.
jk
Rezonator Helmholtza
-
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.
Re: Rezonator Helmholtza
. Wystarczy wsadzić do środka mikrofon pomiarowy,wspólpracujący z S-W, a do kolumn postawionych w miejscu emisji dźwięków dostarczyć sygnał z genaratora, który mozna przestarjać (zmieniać częstotliwość). Gdy f emitowana z głosnika, będzie równa f pułapki, sygnał z mikrofonu będzie miał najwyższy poziom.
W ten sposób, będziesz też mógł sprawdzić wpływ poszczególnych materiałów, na F rezonasową, i ustalić optymalnie jaki materiał wybrać, i dostroić pułapke dokładnie do swoich potrzeb.
jk...
Najlepsze wyjście jakie mi teraz przychodzi do głowy, to zamontować puste rezonatory z kratkami i zobaczyć jak zadziałają, a potem ewentualnie kombinować z materiałem pochłaniającym. Szkoda że jest tyle niekonsekwencji w opisach. Np. Everest w jednym miejscu podaje, że ten materiał służy jedynie do rozmycia rezonansu by nie był za ostry (dobroć), a dalej na rysunku pokazuje, że udział wełny zmienia częstotliwość pułapki (nie podając w jakim zakresie) - nie wiem o co tu chodzi
Kierując się tym pierwszym to spoko, można zrezygnować z wełny i zastosować wiele rodzajów perforacji w jednej dużej pułapce zwiększając pasmo, jeśli to drugie - to tylko pomiary i eksperymenty zostają.
Ufff... A miało być łatwo...
jk...
Najlepsze wyjście jakie mi teraz przychodzi do głowy, to zamontować puste rezonatory z kratkami i zobaczyć jak zadziałają, a potem ewentualnie kombinować z materiałem pochłaniającym. Szkoda że jest tyle niekonsekwencji w opisach. Np. Everest w jednym miejscu podaje, że ten materiał służy jedynie do rozmycia rezonansu by nie był za ostry (dobroć), a dalej na rysunku pokazuje, że udział wełny zmienia częstotliwość pułapki (nie podając w jakim zakresie) - nie wiem o co tu chodzi

Kierując się tym pierwszym to spoko, można zrezygnować z wełny i zastosować wiele rodzajów perforacji w jednej dużej pułapce zwiększając pasmo, jeśli to drugie - to tylko pomiary i eksperymenty zostają.
-
Np. Everest w jednym miejscu podaje, że ten materiał służy jedynie do rozmycia rezonansu by nie był za ostry (dobroć), a dalej na rysunku pokazuje, że udział wełny zmienia częstotliwość pułapki (nie podając w jakim zakresie) - nie wiem o co tu chodzi
...
Witam
Z tym co napisał wymieniony autor, nie ma sprzeczności, a pisałem o tym wczesniej. Pułapka, jest jak butelka (np z piwkiem....)jak piwka ubywa, dźwiek zagrania obniża sie, bo zwieksza sie objętośc, a pozostaje taka sama powieżchnia otworu.
Zatem, ilość, i średnica otworów, oraz grubośc materiału z którego jest wykonana ta płyta, w połączeniu z określona objętością kasety, decyduje o czestotliwości rezonansowej. Zastosowanie materiału tłumiącego zmniejsza dobroć, a jesli materiał "zabiera" objętość, powoduje to przestrojenie pułapki w "górę".
Dlatego pisałem o zastosowaniu takich materiałów, które nie zmniejszają , lub w znikomym stopniu, ta objetość, bo pozwala to utrzymac sie w wyliczonych, założeniach.
Latwo nie będzie, bo jest to bardzo "empiryczne", ciężko opisywalne zadanie, z bardzo wieloma zmiennymi...więc masz rację, najbardziej przydatne będą pomiary i eksperymenty.
jk

...
Witam
Z tym co napisał wymieniony autor, nie ma sprzeczności, a pisałem o tym wczesniej. Pułapka, jest jak butelka (np z piwkiem....)jak piwka ubywa, dźwiek zagrania obniża sie, bo zwieksza sie objętośc, a pozostaje taka sama powieżchnia otworu.
Zatem, ilość, i średnica otworów, oraz grubośc materiału z którego jest wykonana ta płyta, w połączeniu z określona objętością kasety, decyduje o czestotliwości rezonansowej. Zastosowanie materiału tłumiącego zmniejsza dobroć, a jesli materiał "zabiera" objętość, powoduje to przestrojenie pułapki w "górę".
Dlatego pisałem o zastosowaniu takich materiałów, które nie zmniejszają , lub w znikomym stopniu, ta objetość, bo pozwala to utrzymac sie w wyliczonych, założeniach.
Latwo nie będzie, bo jest to bardzo "empiryczne", ciężko opisywalne zadanie, z bardzo wieloma zmiennymi...więc masz rację, najbardziej przydatne będą pomiary i eksperymenty.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.
Zastosowanie materiału tłumiącego zmniejsza dobroć, a jesli materiał "zabiera" objętość, powoduje to przestrojenie pułapki w "górę".
jk
...
No to już teraz wiem czym kaczka wodę pije...
Dzięki.
jk
...
No to już teraz wiem czym kaczka wodę pije...

Dzięki.