Alesis M1 - naprawa głośnika niskotonowego

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
qbo
Alesis M1 - naprawa głośnika niskotonowego

Post autor: qbo » wtorek 21 lut 2006, 15:46

Witam,

Mieszkam w stanach i od dluzszego czasu jestem posiadaczem monitorow ALESIS M1 Active jako alternatywny odsluch. Jestem z nich zadowolony ale juz kilka razy mialem problem z glosnikiem niskotonowym ktory w jakis sposob odrywa sie od ramki (!?). Tyle wiem od serwisu do ktorego raz na kilka miesiecy wozilem je w celu naprawienia tej usterki. Pomyslalem ostatnio ze ta cala operacja nie jest chyba taka skomplikowana, bo zajmuje im to zawsze bardzo krotko, i nie jest drogia (podobno tylko "cos" podklejaja "jakas" tasma), wiec czemu nie mialbym sam sprobowac i oszczedzic sobie tych podrozy (?) .Czy kto ma pojecie o czym mowie - bo slyszalem ze to jest bardzo standardowy problem z tymi monitorami.... Probowalem juz na amerykanskich forach ale tam ludzi boja sie dotknac sami sprzetu w srodku, wiec odpowiedzi nie uzyskalem...

Dzieki z gory i pozdrawiam,

qbo

gerhard

Re: Alesis M1 - naprawa głośnika niskotonowego

Post autor: gerhard » wtorek 21 lut 2006, 16:32

...Witam,

Mieszkam w stanach i od dluzszego czasu jestem posiadaczem monitorow ALESIS M1 Active jako alternatywny odsluch. Jestem z nich zadowolony ale juz kilka razy mialem problem z glosnikiem niskotonowym ktory w jakis sposob odrywa sie od ramki (!?). Tyle wiem od serwisu do ktorego raz na kilka miesiecy wozilem je w celu naprawienia tej usterki. Pomyslalem ostatnio ze ta cala operacja nie jest chyba taka skomplikowana, bo zajmuje im to zawsze bardzo krotko, i nie jest drogia (podobno tylko "cos" podklejaja "jakas" tasma), wiec czemu nie mialbym sam sprobowac i oszczedzic sobie tych podrozy (?) .Czy kto ma pojecie o czym mowie - bo slyszalem ze to jest bardzo standardowy problem z tymi monitorami.... Probowalem juz na amerykanskich forach ale tam ludzi boja sie dotknac sami sprzetu w srodku, wiec odpowiedzi nie uzyskalem...

qbo...

Czy chodzi Ci o odrywające się górne zawieszenie od kosza?

Jak tak toto wina kleju, moja rada: wziąc naprawdę mocny i dobry klej i przykleić i będzie git:)

Chyba że to coś innego, ale więcej nie moge wywnioskować na podstawie opisu.

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » wtorek 21 lut 2006, 20:35

drogo wyjdzie sprowadzenie głosnika z USA do PL, naprawa i odesłanie do USA ponownie... ;)
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » wtorek 21 lut 2006, 22:02

...Tyle wiem od serwisu do ktorego raz na kilka miesiecy wozilem je w celu naprawienia tej usterki. Pomyslalem ostatnio ze ta cala operacja nie jest chyba taka skomplikowana, bo zajmuje im to zawsze bardzo krotko, i nie jest drogia (podobno tylko "cos" podklejaja "jakas" tasma), wiec czemu nie mialbym sam sprobowac i oszczedzic sobie tych podrozy...

Oszczędź sobie czasu, nerw i kasy i poproś aby nie naprawiali już tych "głośników", lecz po prostu wstawili nowe. Jakby mieli jakieś obiekcje to powiedz, że takie "naprawki" śmieszą ludożerę choćby w tak egzotycznym dla nich kraju jak Polandia. Przy okazji weź globus coby im odręcznie pokazać gdzie ten rzeczony kraj jeszcze funkcjonuje. Bo głąby są z nich nadwyraz.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
stasiekm

Post autor: stasiekm » środa 22 lut 2006, 11:56

przypuszczam, ze kleją po kawałku, tylko to, co sie oderwało

chcąc zrobić to raz a dobrze należało by oderwac cały resor (gumowy z tego co kojarzę) od kosza, wyczyścić jedno i drugie i skleić porzadnym klejem kontaktowym (w polsce mamy butapren ;)) wymagało to będzie jednak ustawienia cewki (chić nie powinna sie zdecentrowac to lepiej jednak kleić z zablokowaną ustalaczem) i dociśnięcia resora do kosza na całym obwodzie

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 22 lut 2006, 12:46

klejenie górnego zawieszenia taśmą ? W USA ? , to ja się nie dziwię, że im promy kosmiczne spadają do oceanu. Lepić klejem takie rzeczy to sobie można było zafundowac w komunizmie, kiedy nie było dostępu do głośników w ogóle. Porządny serwis powinien natychmiast wymienić głośnik na nowy, bo to że górne zawieszenie się odrywa to wcale nie musi oznaczać słabego klejenia na styku resor-kosz. To raczej świadczy o nieprawidłowej pracy całej ruchomej części głośnika - ktoś wspomniał o rozcentorwanej cewce...ona pewno już jest rozcentrowana, a odklejanie membrany jest tego skutkiem.

Na Twoim miejscu stanowczo zażądałbym wymiany przetwornika.

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
eska

Post autor: eska » środa 22 lut 2006, 13:01

......Witam,

qbo...

Czy chodzi Ci o odrywające się górne zawieszenie od kosza?

Jak tak toto wina kleju, moja rada: wziąc naprawdę mocny i dobry klej i przykleić i będzie git:)

Chyba że to coś innego, ale więcej nie moge wywnioskować na podstawie opisu.

...

Ciekawe co by Panowie pisali gdyby to chodziło o monitory np: BEHRINGERA ?? !!!

ODPOWIEDZ