Komputer do homerecordingu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
TeeR
Komputer do homerecordingu

Post autor: TeeR » wtorek 21 lut 2006, 10:59

Witam!

Chcialbym zaczac nagrywac conieco. O dzwieku pojecie mam bo zajmowalem sie naglosnieniami ale komputer to maszyna zupelnie mi obca, ktora sluzyla mi dotychczas tylko do obslugi Worda.

Jestem wiec zupelnie zielony w te klocki. W najblizszym bede mial mozliwosc zakupienia kompa i chcialbym dobrac parametry wlasnie do nagrywania. Wertujac EiS wykoncypowalem sobie, ze zaczne od karty E-mu 0404 i sekwencera Cubase SE.

Mam mikser Spirit SX (jako preamp), mic AKG C1000 (na poczatek powinien starczyc) i zaopatrze sie w monitory. I tyle wiem.

A teraz mam pytania:

1. Jakie parametry powinien miec komputer (procesor, plyta glowna, RAM itp.). Prosze o konfiguracje minimalna/optymalna.

2. Czy karta E-mu 0404 to dobry wybor? Nie bede nagrywac perki.

3. Czy Cubase SE bedze dobry na poczatek? Mysle o nagrywaniu zywych instrumentow moze w przyszlosci wzbogaconych o MIDI. I czy dodawana jest polska instrukcja obslugi?

4. Do karty dodawany jest podobno sekwencer Cubasis. Czy jest on cos wart czy lepiej od razu zaopatrzyc sie w cos innego?

5. Jesli nie tworze na kompie muzyki typu techno/d&b/itp. z niskim syntetycznym basem to czy potrzebuje monitorow z czy 8-calowymi glosnikami lub wzbogaconych subwooferem? Moze wystarcza monitorki 5-6 calowe? (pod katem $$$)

6. co jeszcze powinienem wiedziec?

P.S. I prosze sie nie smiac - kazdy kiedys zaczynal.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Re: Komputer do homerecordingu

Post autor: Tadeo » wtorek 21 lut 2006, 11:57

Zbynia

Re: Komputer do homerecordingu

Post autor: Zbynia » wtorek 21 lut 2006, 20:40

do nagrywania gdzie nie wykorzystujesz wielu pluginow i supermocozernych instrumentow wirtualnych w zupelnosci wystarczy ci komputer sprzed 5 lat....byle bys karte mial w miare znosna.....

a tak naprawde to wystarczy ci byle komputer w cenie od 1000pln....

ODPOWIEDZ