Inspiracje

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
richtig
Re: Inspiracje

Post autor: richtig » niedziela 19 lut 2006, 11:07

...Sadzę, że jeśli chodzi o klasykę, to 'inspiracją' powinny być solidne studia. Wątpię, czy z samego posłuchania Bacha i Chopina mozna nauczyc się np. pisać fugę

Jasne, ale są jakieś podstawy bez których trochę trudno poruszać się w muzyce. Nie mówię, że TRZEBA posłuchać Bacha czy Chopina (jeżeli mówimy o muzyce poważnej) ale znając ich twórczość IMO łatwiej zrozumieć inną muzykę. Przecież (z tego co pamiętam) dzięki Bachowi mamy skalę równomiernie temperowaną na której oparta jest cała współczesna muzyka (europejska). I myślę, że większość "wielkich" kompozytorów ma podobne zasługi (może jednak mniejszej rangi...)

A co do studiów to mam takie wrażenie (znam kilklu ludzi po wyższych szkołach muzycznych i jedną osobę w średniej szkole muz.) że uczą tam właśnie na podstawie znanych lub mniej znanych, ale dawnych kompozytorów. I mam pewne wątpliwości czy to na pewno jest najlepszy sposób...

No i środki (w tym fuga), których można nauczyć się od Bacha i Chopina chyba już dziś nie wystarczą. Chyba, że woli się zostać Presinerem, a nie kompozytorem współczesnej muzyki poważnej, co finansowego punktu widzenia może być rozsądniejsze ...

Oczywiście, dlatego nie należy się broń Panie Boże zamykać tylko na jeden gatunek.

Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki

richtig

Post autor: richtig » niedziela 19 lut 2006, 11:14

Dokładnie, ja też się z tym zgadzam, idealnie trafiliście w tym temacie ja Wam pomogę jak coś

Ale mi nie chodzi o kotlety, ziemniaki, kapustę czy buraki. Kiedyś, bodajże w jakimś poście, możliwe, że nawet i tu na EiS, ktoś napisał, że osoba która komponuje powinna być osłuchana w ambitnej muzyce. Ja jestem może jeszcze naiwny w tej dziedzinie, ale chciałem, aby mi ktoś doradził coś ambitnego, czym warto był oby się zainteresować, jak to wskazał kolega „richtig”. Zaznaczam ja nie jestem z wykształcenia muzykiem ale jeśli chodzi o kotlety to mogę Wam pomóc

Pozdrawiam.

PS. PANOWIE nie róbcie sobie jaj z ludzi, którzy dopiero zaczynają, jeszcze ich utopicie ...

Po pierwsze wskazałem Bacha, Radiohead jako PRZYKŁADY jedne z wielu tysięcy.

Po drugie pojęcie "muzyka ambitniejsza" jest na tyle szerokim pojęciem, że byłoby trudno coś doradzić. Myślę, że muzyka ambitna występuje we wszystkich gatunkach (no może prawie, bo ambitnego dosco polo raczej nie ma... :), ale mogę się mylić).

pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » niedziela 19 lut 2006, 12:13

coz to znaczy muzyka ambitniejsza??

dla jednych wlasnie radiohead jest muzyka ambitniejsza, dla innych bedzie to autechre, squarepusher, banco da gaia.. dla innych jeszcze john cage czy petter molvær..

co innego kwestie inspiracji wzgledem brzmienia danuch pozycji..

natomiast o inspiracjach kompozytorskich dyskusja zawsze przybierze ksztal na skale wyzszosci piernika nad wiatrakiem, gdyz wchodzimy tu w rejony gustow i guscikow..
the Sun Personality

richtig

Post autor: richtig » niedziela 19 lut 2006, 14:46

...coz to znaczy muzyka ambitniejsza??

dla jednych wlasnie radiohead jest muzyka ambitniejsza, dla innych bedzie to autechre, squarepusher, banco da gaia.. dla innych jeszcze john cage czy petter molvær..

To ja jestem ten "jeden" i "inny jeszcze" :)

Ale wracając do tematu zgodzisz się chyba ze mną, że wg danego człowieka jeden muzyk robi muzykę bardziej ambitną od innego. I o to właśnie wg. mnie chodzi. Nie ma sensu komuś podawać listy wykonawców ambitnych, ale myślę, że jest sens podsuwać mu swoje typy, aby po przesłuchaniu mógł stworzyć swoją listę wzorów/idoli itp.

co innego kwestie inspiracji wzgledem brzmienia danuch pozycji..

natomiast o inspiracjach kompozytorskich dyskusja zawsze przybierze ksztal na skale wyzszosci piernika nad wiatrakiem, gdyz wchodzimy tu w rejony gustow i guscikow.....

Dyskusja odnośnie brzmienia również może przyjąć kształt podany powyżej. Jeden lubi mocno skompresowany Sigur Rós lub Portishead, a kto inny zimniejsze brzmienie Massive Attack nie odchodząc zbyt daleko gatunkiem. W brzmieniu również nie ma jednolitych standardów (i to jest piękne:) )

pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » niedziela 19 lut 2006, 17:31

tu masz listę wstępną Berkley's. jeżeli nie znasz tych utworów (nie musisz ich lubić) tam nikt z Tobą nawet nie zacznie rozmawiać.

1 Eddie Palmieri El Rumbero del Piano

2 Tony Bennet and Bill Evans Again

3 Shania Twain Come on over

4 The Manhattan Transfer The Christmas Album

5 Shirley Horn Here’s to life

6 Dianne Reeves Quiet after the storm

7 Miles Davis My funny Valentine, Porgy and Bess, Sketches of Spain

8 Pat Metheny Letter from home

9 Lyle Lovett His large Band

10 Gal Costa Personalidade

11 Buckwheat Zydeco Taking it home

12 James Taylor Mudslide Slim and the Blue Horizon

13 Frank Sinatra Anything by Nelson Riddle

14 Count Basie April in Paris

15 Enio Morricone Cinema Paradiso, Bugsy (both are soundtracks)

16 Asleep at the Wheel Western standard time

17 Luther Vandross Power of love

18 Louis Jordan Rock and Roll

19 Nat Cole Lush Life

20 Clifton Chenier Frenchin the Boogie

21 Garth Brooks Sevens

22 Faith Hill Faith

23 Joao Gilberto The legendary Joao Gilberto

24 Billie Holiday The Quintessential Billie Holiday

25 Django Reinhardt/S. Grapelli Anything from The Hot club of Paris

26 Annie Ross A.R. Sings a Song with Mulligan

27 Lambert, Hendricks & Ross Twisted: The best of L.H and R

28 Bebe and Cece Winans Heaven

29 Astor Paizzola The Central Park Concert

30 Patsy Cline Patsy Cline

31 Donald Fagan The Nightfly

32 Jean-Luc Ponty Tchokola

33 Dori Caymmi Appassionata

34 Art Tatum Any solo piano recording

35 Flecther Henderson Developing and American Orchestra

36 Coleman Hawkins Body and Soul

37 Igor Stravinsky Petroushka, The Firebird

38 Bela Bartok Music for Strings, Percussion and Celesta

39 Maurice Ravel String Quartet in F

40 Modeste Mussorgsky Pictures at an Exhibition (M Ravel orchestration)

41 Dmitiri Shostakovich Piano Concerto No 2 in F

42 W.A Mozart Sympohony 41 and Requim (Suessmayer version)

43 Dave Grusin The Milagro Beanfield Wars (s/track),The Gershwin CD

44 Richard Wagner Siegfried Idyll, Overture to Tristan and Isolde

45 Ravi Shankar Sounds of India

46 Shakti Making Music

47 Gustav Mahler Das Lied von der Erde

48 Charles Ives George Washington’s Birthday

49 Michel Camilo Any track from his big band recording One more once

50 Deepak Ram Waiting for Sathyam

51 Phil Woods/Williams American Concerto

52 Michel Columbier Wingz (any track)

53 Peabo Bryson Can you stop the rain

54 Sting Desert Rose, Fragile, Englishman in New York

55 Tower of Power What is hip?

56 Chick Corea/B. Mcferrin Spain

57 Philip Glass Music with changing parts

58 Toto The best of Toto

59 Morris Goldberg Dolphin Jive from Ojoyo

60 Shubha Mudgal Ali more angana (track 4, 5)

pawelq

Post autor: pawelq » niedziela 19 lut 2006, 20:16

Ciekawe dlaczego akurat 41sza symfonia Mozarta i Requiem napisane w duzej częsci nie przez niego zostały wybrane...

Dlaczego nie koncert fortepianowy któryś... Dlaczego nie ma Beethovena nic, dlaczego przede wszystkim brak Bacha!!

No ale to gusta i gusciki wchodzą. Poza tym: znajomość tej listy ma świadczyc o czym?

pawelq

Post autor: pawelq » niedziela 19 lut 2006, 20:31

...Ciekawe dlaczego akurat 41sza symfonia Mozarta i Requiem napisane w duzej częsci nie przez niego zostały wybrane...

PS niejasno się wyraziłem, 41szą napisał w całości, aczkolwiek nadal nie rozumiem dlaczego ona właśnie

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » poniedziałek 20 lut 2006, 00:18

...tu masz listę wstępną Berkley's. jeżeli nie znasz tych utworów (nie musisz ich lubić) tam nikt z Tobą nawet nie zacznie rozmawiać.

to jest akurat najwiekszy nonsens w tym calym zgielku.. jesli nie znam kawalkow to nie moge byc kreatywnym muzykiem z masterplanem??

absurd..

dlatego rowniez barlkeysa konczylo wielu slawnych muzykow, ktozy nie moga pochwalic sie niczym innym poza wyrachowana charyzma i technika..

the Sun Personality

maczeta

Post autor: maczeta » poniedziałek 20 lut 2006, 11:14

...Witam.

Może moje pytanie jest głupie, ale zastanawia mnie jedna kwestia, mianowicie, czy są jakieś wybitne utwory których wypadało by posłuchać osobie która zaczyna komponować sama muzykę ? chodzi mi o jakieś inspiracje, może cos z klasyki ? nie wiem sam i pytam Was

Dziękuję i pozdrawiam....

To nie jest głupie pytanie>Niejaki William Orbit twórca min. "Ray of Light" Madonny jest zainspirowany naszym Henrykiem Mikołajem Góreckim.I jak pomyślę,że anglik,który tworzy w USA fascynuje się muzyką Mistrza,który mieszka o" kilka kroków" od mojego miejsca zamieszkania..to myślę,że nie ma głupich pytań.

Awatar użytkownika
Mati

Post autor: Mati » poniedziałek 20 lut 2006, 11:39

......Witam.

Może moje pytanie jest głupie, ale zastanawia mnie jedna kwestia, mianowicie, czy są jakieś wybitne utwory których wypadało by posłuchać osobie która zaczyna komponować sama muzykę ? chodzi mi o jakieś inspiracje, może cos z klasyki ? nie wiem sam i pytam Was

Dziękuję i pozdrawiam....

To nie jest głupie pytanie>Niejaki William Orbit twórca min. "Ray of Light" Madonny jest zainspirowany naszym Henrykiem Mikołajem Góreckim.I jak pomyślę,że anglik,który tworzy w USA fascynuje się muzyką Mistrza,który mieszka o" kilka kroków" od mojego miejsca zamieszkania..to myślę,że nie ma głupich pytań....

no to faktycznie nieźle

ODPOWIEDZ