Czy amplituner nadaje się do monitorów pasywnych?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
BRAF1

Post autor: BRAF1 » sobota 18 lut 2006, 17:49

Mam amplituner ROTEL RX-600A. Klassyk z końca lat 70-tych.

Wtedy robiono naprawdę solidny sprzęt.Nieźle chodzi.Zastanawiam się jednak nad zakupem monitorów do domowego amatorskiego studia.Czy jakieś najtańsze pasywne np.Alesisy będą dobrze współpracować z tym wzmacniaczem? Inaczej: czy ten wzmacniacz pozwoli monitorkom w miarę wiernie oddać dźwięk?

(w amplitunerze jest opcja LINEAR).
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

Zbynia

Re: Czy amplituner nadaje się do monitorów pasywnych?

Post autor: Zbynia » niedziela 19 lut 2006, 03:40

jaka moc i jaki zapas zasilacza?jak zapas przekracza moc o te kilka -kilkanascie procent to spoko.......reszta kwestia brzmienia amplitunera

KYMY

Post autor: KYMY » niedziela 19 lut 2006, 10:57

...Czy amplituner nadaje się do monitorów pasywnych?

Mam amplituner ROTEL RX-600A. Klassyk z końca lat 70-tych.

Nie widzę przeciwskazań...

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » niedziela 19 lut 2006, 12:06

poza tym amplituner ma radyjko, prawda? :)
[addsig]

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » niedziela 19 lut 2006, 12:14

Ja używam amplitunera z b.dobrym torem wzmacniacza i transformatorem toroidalnym... zachowuje sie bardzo dobrze... Amplituner dobrany jest pod głosnki (albo odwrotnie jak ktoś woli)

Dobry amplituner jest niewiele droższy od standardowego wzmacniacza stereo... do domowego zacisza jak najbardziej polecam, szczególnie jak ktosik chce pobawic się w 5.1

Jesli sie nauczysz robić muze czy cololowiek z dźwiękiem związanego na amplitunerze+dobrymi głośnikami to czemu nie...

Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » niedziela 19 lut 2006, 12:15

mówie of coz o amplitunerach 5.1/6.1/7.1

Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 19 lut 2006, 15:12

ale na te amplitunery nowoczesne trzeba uwazac - dobry z dobrym zasilaczem i pewna moca niestety kosztuje....lepiej wystrzegac sie cudow typu digital amplifier czy s-master......braki mocy w tego typu sprzecie ujawniaja sie bardzo szybko(polowa glosnosci)...niestety znieksztalcenia dzwieku rowniez

zawsze warto spojrzec na moc pobierana i oddawana na glosniki.....mniejsza pobierana swiadczy o dosc niskiej klasie sprzetu...

BRAF1

Post autor: BRAF1 » niedziela 19 lut 2006, 15:15

...poza tym amplituner ma radyjko, prawda? :)

...

Tak. To prawda.

Jest to dodatkowy element, który czasem się przydaje.
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

BRAF1

Post autor: BRAF1 » niedziela 19 lut 2006, 15:22

...ale na te amplitunery nowoczesne trzeba uwazac - dobry z dobrym zasilaczem i pewna moca niestety kosztuje....lepiej wystrzegac sie cudow typu digital amplifier czy s-master......braki mocy w tego typu sprzecie ujawniaja sie bardzo szybko(polowa glosnosci)...niestety znieksztalcenia dzwieku rowniez

zawsze warto spojrzec na moc pobierana i oddawana na glosniki.....mniejsza pobierana swiadczy o dosc niskiej klasie sprzetu......

To jest klasyk z lat 70-tych. Wiele osób w środowisku audiofilskim uważa że te stare nie ustępują dużo tym dzisiejszym wzmacniaczom. Wtedy robiono bardzo solidną elektronike. i tak jak piszesz..." na te amplitunery nowoczesne trzeba uwazac "

Co do mocy to nie wiem. Z tył pisze tak:

ein: max 220 W

oraz

netz: (max 150 W)

O co tu chodzi?

gerhard

Post autor: gerhard » niedziela 19 lut 2006, 15:30

......ale na te amplitunery nowoczesne trzeba uwazac - dobry z dobrym zasilaczem i pewna moca niestety kosztuje....lepiej wystrzegac sie cudow typu digital amplifier czy s-master......braki mocy w tego typu sprzecie ujawniaja sie bardzo szybko(polowa glosnosci)...niestety znieksztalcenia dzwieku rowniez

zawsze warto spojrzec na moc pobierana i oddawana na glosniki.....mniejsza pobierana swiadczy o dosc niskiej klasie sprzetu......

To jest klasyk z lat 70-tych. Wiele osób w środowisku audiofilskim uważa że te stare nie ustępują dużo tym dzisiejszym wzmacniaczom. Wtedy robiono bardzo solidną elektronike. i tak jak piszesz..." na te amplitunery nowoczesne trzeba uwazac "

Co do mocy to nie wiem. Z tył pisze tak:

ein: max 220 W

oraz

netz: (max 150 W)

O co tu chodzi?...

Nie wiem o co chodzi, ale w kwestii mocy to zobacz jaki ma napisany pobórz sieci (moc trafa) podziel przez 2, odemij 30-80% wartości w zależności od klasy wzmacniacza i bedzięsz miał faktyczną moc na kanał :)

ODPOWIEDZ