ESI 1010 - nagrywanie wokalu
witam, mianowicie mam problem z nagraniem wokalu.
Podłączam mikrofon pojemnosciowy do gniazda IN 1(oczywiscie zasilanie fantom jest włączone itp)
otwieram program wave lab, klikam REC, nagrywam ... ale nagrywa się tylko jeden kanał ! :/ lewy, lub prawy. w zależności do ktorego gniazda podłacze mikrofon ?
Pilnie potrzebuje pomocy bo jutro nagrywam 2 wokalistów (amatorów) ... i to bedzie moje pierwsze nagranie z uzyciem Tej karty,
pozdrawiam,
Łukasz
Podłączam mikrofon pojemnosciowy do gniazda IN 1(oczywiscie zasilanie fantom jest włączone itp)
otwieram program wave lab, klikam REC, nagrywam ... ale nagrywa się tylko jeden kanał ! :/ lewy, lub prawy. w zależności do ktorego gniazda podłacze mikrofon ?
Pilnie potrzebuje pomocy bo jutro nagrywam 2 wokalistów (amatorów) ... i to bedzie moje pierwsze nagranie z uzyciem Tej karty,
pozdrawiam,
Łukasz
AFiT
Re: ESI 1010 - nagrywanie wokalu
więc jaki problem??podłącz dwa mikrofony i bedziesz miał dwa nagrane tracki:>Nie rozumię jakby tego znaku zapytania.
Troche lubie sobie pomuzykować, ponagrywać, posłuchać tego co nagrałem, czyli krótko mówiąc, lubię obszary muzyczne.
Użyj DirectWire (kabelki w panelu karty) aby skierować sygnał z lewego mikrofonu na oba L i R i móc nagrywać stereo sygnał.
Inna możliwość to nagrywanie w mono. Jak się domyślam nagrywasz w wokal w stereo
stąd te problemy.
Inna możliwość to nagrywanie w mono. Jak się domyślam nagrywasz w wokal w stereo

mam nastepujace pytanie, co jest lepsze przy nagrywaniu wokalu, nagrywanie w mono czy w stereo, co daje lepszy efekt koncowy, osobiscie nie mam mozliwosci sprawdzenia tego wiec pytam.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.
...mam nastepujace pytanie, co jest lepsze przy nagrywaniu wokalu, nagrywanie w mono czy w stereo, co daje lepszy efekt koncowy, osobiscie nie mam mozliwosci sprawdzenia tego wiec pytam. ...
a dlaczego nie w 5.1
idź na całość
a dlaczego nie w 5.1
idź na całość
Głos ludzki, jako instrument monofoniczny nagrywam w mono.
Na scenie w spektaklu można pokusic sie o nagłsnienie go stereofonicznie, coby zachowac efekt przemieszczania sie aktora, natomiast w nagraniu muzyki panoramę robie po rejestracji, a więc: ścieżkę wokalu nagraj monofonicznie. Ale w WaveLabie? hmmm, no dobra... ja WaveLaba uzywam do edycji, albo rejestracji "na setkę", Chyba że to śpiewa głos "a Capella" zagra później :D
Na scenie w spektaklu można pokusic sie o nagłsnienie go stereofonicznie, coby zachowac efekt przemieszczania sie aktora, natomiast w nagraniu muzyki panoramę robie po rejestracji, a więc: ścieżkę wokalu nagraj monofonicznie. Ale w WaveLabie? hmmm, no dobra... ja WaveLaba uzywam do edycji, albo rejestracji "na setkę", Chyba że to śpiewa głos "a Capella" zagra później :D
www.surogat.pl
mam cubase 2, versje SX. tylko problem jest taki ze nie potrafiłę skumać dobrze tej karty ESI 1010, tego Direct Wire(r) ... no i jestem też nowy, jeśli chodzi o cubase, moze nie az tak, ale posiadam go dopiero 10 miesięcy :)
AFiT
masza jeden zwykly mikrofon nagrywasz w mono...inaczej sie nie da...dorzuc drigi dwumembranowy i zrob z niegi jakies m-s(nie wiem jak to wale na pale) i dorzuc to do tego........
raczej jako drugi glos albo poglos........
samo nagranie mikrofonu w stereo nie da ci nic...zupelnie nic....
raczej jako drugi glos albo poglos........
samo nagranie mikrofonu w stereo nie da ci nic...zupelnie nic....
-
- Kontakt:
Ja wszystko nagrywam w MONO, no ewentualnie jak chce złapać przestrzeń to w Stereo - ogólnie w mono wszystko jest proste i fajne.
W ESI ESP1010 masz dwa wejsca XLR, wiec nic tylko sparuj dwa takie same micro i masz stereo,
ustawień micro jest kilka pokombinujesz zobaczysz, tak ustawiasz mikrofony by uzyskać zamierzony efekt.
Co do Direct wire to kombinuj - używasz 1wejscia chesz miec 2 sygnały wiec z 1IN przerzucasz kabelki na 1 i 2 robisz sobie taki rozgałęźnik.
i wsio chula
W ESI ESP1010 masz dwa wejsca XLR, wiec nic tylko sparuj dwa takie same micro i masz stereo,
ustawień micro jest kilka pokombinujesz zobaczysz, tak ustawiasz mikrofony by uzyskać zamierzony efekt.
Co do Direct wire to kombinuj - używasz 1wejscia chesz miec 2 sygnały wiec z 1IN przerzucasz kabelki na 1 i 2 robisz sobie taki rozgałęźnik.
i wsio chula
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
a czy moze ktoś z Was Panowie, mogłby mi doradzić jakieś pluginy przydatne do obróbki wokalu ? jakieś Reverby ? poszerzające panorame pluginy ? ponieważ jestem nowy jeśli chodzi o obróbkę wokalu.
po mojej obróbce staje się on jakiś plastikowy ... :/niezabardzo kumam jak powienienem walczyć z korektorem itp. robię troszkę na słuch :) takze moze tu jest pies pogrzebany.
poradziłby mi ktoś coś ? albo jakieś linki do stron gdzie mogę się coś więcej dowiedziec o obróbce wokalu (i innych instrumentów?) dość dokładne opisy mile widziane.
po mojej obróbce staje się on jakiś plastikowy ... :/niezabardzo kumam jak powienienem walczyć z korektorem itp. robię troszkę na słuch :) takze moze tu jest pies pogrzebany.
poradziłby mi ktoś coś ? albo jakieś linki do stron gdzie mogę się coś więcej dowiedziec o obróbce wokalu (i innych instrumentów?) dość dokładne opisy mile widziane.
AFiT