ESI 1010 - nagrywanie wokalu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
matoo
ESI 1010 - nagrywanie wokalu

Post autor: matoo » piątek 17 lut 2006, 00:45

witam, mianowicie mam problem z nagraniem wokalu.

Podłączam mikrofon pojemnosciowy do gniazda IN 1(oczywiscie zasilanie fantom jest włączone itp)

otwieram program wave lab, klikam REC, nagrywam ... ale nagrywa się tylko jeden kanał ! :/ lewy, lub prawy. w zależności do ktorego gniazda podłacze mikrofon ?

Pilnie potrzebuje pomocy bo jutro nagrywam 2 wokalistów (amatorów) ... i to bedzie moje pierwsze nagranie z uzyciem Tej karty,

pozdrawiam,

Łukasz
AFiT

Awatar użytkownika
jaś

Re: ESI 1010 - nagrywanie wokalu

Post autor: jaś » piątek 17 lut 2006, 11:12

więc jaki problem??podłącz dwa mikrofony i bedziesz miał dwa nagrane tracki:>Nie rozumię jakby tego znaku zapytania.
Troche lubie sobie pomuzykować, ponagrywać, posłuchać tego co nagrałem, czyli krótko mówiąc, lubię obszary muzyczne.

WG

Post autor: WG » piątek 17 lut 2006, 11:22

Użyj DirectWire (kabelki w panelu karty) aby skierować sygnał z lewego mikrofonu na oba L i R i móc nagrywać stereo sygnał.

Inna możliwość to nagrywanie w mono. Jak się domyślam nagrywasz w wokal w stereo stąd te problemy.

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » piątek 17 lut 2006, 12:04

mam nastepujace pytanie, co jest lepsze przy nagrywaniu wokalu, nagrywanie w mono czy w stereo, co daje lepszy efekt koncowy, osobiscie nie mam mozliwosci sprawdzenia tego wiec pytam.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 17 lut 2006, 12:09

...mam nastepujace pytanie, co jest lepsze przy nagrywaniu wokalu, nagrywanie w mono czy w stereo, co daje lepszy efekt koncowy, osobiscie nie mam mozliwosci sprawdzenia tego wiec pytam. ...

a dlaczego nie w 5.1

idź na całość

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » piątek 17 lut 2006, 13:40

Głos ludzki, jako instrument monofoniczny nagrywam w mono.

Na scenie w spektaklu można pokusic sie o nagłsnienie go stereofonicznie, coby zachowac efekt przemieszczania sie aktora, natomiast w nagraniu muzyki panoramę robie po rejestracji, a więc: ścieżkę wokalu nagraj monofonicznie. Ale w WaveLabie? hmmm, no dobra... ja WaveLaba uzywam do edycji, albo rejestracji "na setkę", Chyba że to śpiewa głos "a Capella" zagra później :D
www.surogat.pl

Awatar użytkownika
matoo

Post autor: matoo » niedziela 19 lut 2006, 01:50

mam cubase 2, versje SX. tylko problem jest taki ze nie potrafiłę skumać dobrze tej karty ESI 1010, tego Direct Wire(r) ... no i jestem też nowy, jeśli chodzi o cubase, moze nie az tak, ale posiadam go dopiero 10 miesięcy :)
AFiT

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 19 lut 2006, 03:29

masza jeden zwykly mikrofon nagrywasz w mono...inaczej sie nie da...dorzuc drigi dwumembranowy i zrob z niegi jakies m-s(nie wiem jak to wale na pale) i dorzuc to do tego........

raczej jako drugi glos albo poglos........

samo nagranie mikrofonu w stereo nie da ci nic...zupelnie nic....

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » niedziela 19 lut 2006, 12:27

Ja wszystko nagrywam w MONO, no ewentualnie jak chce złapać przestrzeń to w Stereo - ogólnie w mono wszystko jest proste i fajne.

W ESI ESP1010 masz dwa wejsca XLR, wiec nic tylko sparuj dwa takie same micro i masz stereo,

ustawień micro jest kilka pokombinujesz zobaczysz, tak ustawiasz mikrofony by uzyskać zamierzony efekt.

Co do Direct wire to kombinuj - używasz 1wejscia chesz miec 2 sygnały wiec z 1IN przerzucasz kabelki na 1 i 2 robisz sobie taki rozgałęźnik.

i wsio chula
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
matoo

Post autor: matoo » poniedziałek 20 lut 2006, 00:45

a czy moze ktoś z Was Panowie, mogłby mi doradzić jakieś pluginy przydatne do obróbki wokalu ? jakieś Reverby ? poszerzające panorame pluginy ? ponieważ jestem nowy jeśli chodzi o obróbkę wokalu.

po mojej obróbce staje się on jakiś plastikowy ... :/niezabardzo kumam jak powienienem walczyć z korektorem itp. robię troszkę na słuch :) takze moze tu jest pies pogrzebany.

poradziłby mi ktoś coś ? albo jakieś linki do stron gdzie mogę się coś więcej dowiedziec o obróbce wokalu (i innych instrumentów?) dość dokładne opisy mile widziane.
AFiT

ODPOWIEDZ