Budowa wentylacji w reżyserce
Cześć,
Problem przedstawia się następująco:
Moje domowe studyjko mieści się w byłym garażu (parter pod mieszkaniami) przebudowanym na pomieszczenie mieszkalne i z czasem przeze mnie dostosowanym do odsłuchu i nagrywania. Wyjście z garażu jest zabudowane podwójną ścianką k-gipsową wypełnioną izolacją, za ścianką jest jeszcze ok 50cm pustka i spuszczana kotara garażowa, a za nią powietrze.... wiadomo.
Po paru godzinach nagrywania w kilka osób robi się sauna, brakuje powietrza i dostajemy małpiego rozumu.....
Czy macie jakieś propozycje (dowcipy wykluczam) co do budowy systemu wentylacyjnego samemu? Może znacie jakieś gotowe elementy lub rozwiązania?
Mam pare pomysłów, sprawa niby prosta, ale jest tu jeden warunek, który każe mi iść na pewne kompromisy: JAK ZROBIĆ TAKĄ WENTYLACJĘ ABY NA ZEWNĄTRZ WYDOSTAWAŁO SIĘ JAK NAJMNIEJ HAŁASU ZE STUDIA?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Problem przedstawia się następująco:
Moje domowe studyjko mieści się w byłym garażu (parter pod mieszkaniami) przebudowanym na pomieszczenie mieszkalne i z czasem przeze mnie dostosowanym do odsłuchu i nagrywania. Wyjście z garażu jest zabudowane podwójną ścianką k-gipsową wypełnioną izolacją, za ścianką jest jeszcze ok 50cm pustka i spuszczana kotara garażowa, a za nią powietrze.... wiadomo.
Po paru godzinach nagrywania w kilka osób robi się sauna, brakuje powietrza i dostajemy małpiego rozumu.....
Czy macie jakieś propozycje (dowcipy wykluczam) co do budowy systemu wentylacyjnego samemu? Może znacie jakieś gotowe elementy lub rozwiązania?
Mam pare pomysłów, sprawa niby prosta, ale jest tu jeden warunek, który każe mi iść na pewne kompromisy: JAK ZROBIĆ TAKĄ WENTYLACJĘ ABY NA ZEWNĄTRZ WYDOSTAWAŁO SIĘ JAK NAJMNIEJ HAŁASU ZE STUDIA?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)
Re: Budowa wentylacji w reżyserce
tylko podsufitowa wentylacja z labiryntem z kanalow w dodatku kanaly nalezy w kilku miejscach wygluszyc i porobic pulapki(takie wieksze pudlo wygluszone od wewnatrz) aby wylapywaly dzwiek........wentylatory nalezy odizolowac od tych kanalow i znalezc przedewszzystkim ciche co bywa problemem......kanaly najlepiej plastikowe...metal wpada w rezonans
to jest najprostsza rzecz o ktorej zapominaja wszyscy robiacy kabiny...wentylacja....bez tego nie ma co zaczynac...szczegolnie malych kabinek gdzie po godzinie nie ma juz czym oddychac....a o tym ze zwyczajnie zaczyna smierdziec nie wspomne.....
coz mozesz w drzwi wstawiac wiatraki dwa na pol godziny zeby napchaly swiezego powietrza(jak maja skad)
to jest najprostsza rzecz o ktorej zapominaja wszyscy robiacy kabiny...wentylacja....bez tego nie ma co zaczynac...szczegolnie malych kabinek gdzie po godzinie nie ma juz czym oddychac....a o tym ze zwyczajnie zaczyna smierdziec nie wspomne.....
coz mozesz w drzwi wstawiac wiatraki dwa na pol godziny zeby napchaly swiezego powietrza(jak maja skad)
odswiezam temat, bo mam pewien problem.
ogolnie nienazakem na brak swiezego powietrza w rezyserce, ale poprostu na nadmiar temperatury.
niestac mnie narazie na budowe systemu opisywanego powyzej, ani wstawiania jakis klimatyzatorów.
mysle poprostu na kupnem wstepnie (rozwiazanie tymczasowe) dwoch wentylatorow.
jeden stojacy, np cos takiego,
wentylator stojacy
a drugi sufitowy do zaczepienia oczywiscie na suficie, koszt ok 400 zł
pytanie tylko takie.
czy macie doswiadczenia z konkretnymi modealmi odnosnie halasu jaki generuja.
widzialem fajne sufitowe, ktore praktycznie sa bardzo, ale to bardzo ciche, i przy samym nagrywaniu raczej nie beda przeszkadzac, przy miksie zawsze mozna wylaczac.
to samo tyczy sie wentylatorow stojacych, z doswiadczenia wiem (po roznych sklepach i biurach) ze one jadnak halasuja i to bardziej niz komputer, a moze sa jakies drozsze modele cichobiezne ?
jak patrze po sklepach, to wszedzie tylko dane jaka MOC, ile stopni regulacji, nikt nie pisze nic o tym jakie sa glosne.
Pozdrawiam
ogolnie nienazakem na brak swiezego powietrza w rezyserce, ale poprostu na nadmiar temperatury.
niestac mnie narazie na budowe systemu opisywanego powyzej, ani wstawiania jakis klimatyzatorów.
mysle poprostu na kupnem wstepnie (rozwiazanie tymczasowe) dwoch wentylatorow.
jeden stojacy, np cos takiego,
wentylator stojacy
a drugi sufitowy do zaczepienia oczywiscie na suficie, koszt ok 400 zł
pytanie tylko takie.
czy macie doswiadczenia z konkretnymi modealmi odnosnie halasu jaki generuja.
widzialem fajne sufitowe, ktore praktycznie sa bardzo, ale to bardzo ciche, i przy samym nagrywaniu raczej nie beda przeszkadzac, przy miksie zawsze mozna wylaczac.
to samo tyczy sie wentylatorow stojacych, z doswiadczenia wiem (po roznych sklepach i biurach) ze one jadnak halasuja i to bardziej niz komputer, a moze sa jakies drozsze modele cichobiezne ?
jak patrze po sklepach, to wszedzie tylko dane jaka MOC, ile stopni regulacji, nikt nie pisze nic o tym jakie sa glosne.
Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
a "klima"tyzacja ? i do tego 2 wiatraki o dużej mocy i dużych płatach. Klima chodzi non stop a wiatraki włączasz w przerwach. Może tak ?
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
najtaniej zrobisz to na bazie rur spiro o przekroju 10cm i dwoch kanalowych wentylatorow lub rekuperatora
tylko ze ten ostatni to wydatek rzedu 1200 zl np firmy tywent.
http://www.tywent.pl/index.php?site=4&nrg=6&nrpg=1&nrs=1&code=ZWC-1
a tu link do kanalowych
http://www.tywent.pl/index.php?site=3&nrg=3&nrpg=1
jak bedziesz kupowal rekuperator alno kanalowy
patrz na wydajnosc w m 3
nie wiem jakie masz duze to cale studio ale ja do 76 m kw musialem dac rekuperator zwc-3 za 2 tys
w 20 min mam wymienione cale powietrze
pozatym masz mozliwosc regulowania obrotow silnikow
moze pracowac ciszej i nie bedzie przeszkadzac
lub moze dzialac tylko wyciag albo nawiew.
wew rekuperatora jest filt podwojny wiec masz czyste powietrze nawiewane
filtr jest na tyle gesty ze nie musialem dawac zadnego tlumika
na we/wy nic zew nie dociera przez rury
ani lomot w studio sie nie wydobywa na zew.
cos napewno ale wiecej przez sciany i dzwi
mozesz tez zapiac sobie el. miernik wilgotnosci i
ustawic go tak ze wentyklacja ma sie wlaczac jak wilgototnosc w pomieszczeniu jest wyzsza niz 70% .
jesli za drogo to kup zwykly wskazowkowy za okolo 30 zl
i postaw go w studio i bedziesz widzial ze juz jest nie fajnie i wlaczysz wczesniej went niz sam odczujesz ze trzeba:):):)
nie zapomnij o anemostatch na koncach rur.
ja mam zrobione tak ze z kazdego pomieszczenia a jest ich 4
wchodzi rura nawiew i rura wywiew.
nawiew przy podlodze a wyciag przy suficie najlepiej w max odleglosci
tak aby byla najlepsza cyrkulacja i mieszanie powietrza:)
wszystkie rury czyli 4 we i 4 wy zbiegaja sie w 1 pkt i za pomoca przejsciowki sa podbpiete do rury o przekroju 150mm i potem juz do rekuperatora
anemostat na wylocie i wlocie kazdej rury daje mi mozliwosc wentylowania
jedynie polowy studia albo konkretnych pkt lub w jednym pomieszczeniuu bardzo mocno a pozostalych mniej... itd itd...
jesli ta cala inwestycja jest za droga
to tylko kanalowe wentylatory zapomnij o zwyklych kuchennych
bo to nic nie da
jak bedziesz laczyl rury spiro nie zapomnij o tasmie
taka do pakowania brazowa.
okrec zeby bylo szczelnie...
ja laczylem za pomoca zlaczki i obejmy w sklepie ci powiedza o co chodzi..
ale dodatkowo jeszcze owijalem tasma...
mysle natomiast ze przy uzyciu went kanalowych bedziesz potrzebowal tlumika na wejsciu i wyjsciu..
zrob sobie z plyty osb 12mm dobrze uszczelnij... sylikon w tubce
albo klej montazowy.
wew daj przegrody na przemian tak zeby strumien powietrza plynal zygzakiem:):):) a scianki wyklej filcem grubym
tylko wez pod uwage ze po zlalozeniu tlumika stracisz nieco mocy nawiewu i wywiewu...
inne rozwiazania sie mnie nie sprawdzily.
aha jak bedziesz kupowal rury spiro to sie nie wystrasz ze maja tylko metr:)
bo sie je rozciaga i masz jakies 2,5 m jedna...
mozna do 3 metrow ale nie polecam bo zaczyna juz leciec na oplocie..
lepiej mniej i masz zapas zeby ja wyginac.
pozdrawiam
ps,. jeszcze jedna rzecz odnosnie rekuperatora
cytuje:
Rekuperatory usuwają z pomieszczeń powietrze zanieczyszczone mikroelementami , pyłami itp. , powietrze nawiewane jest oczyszczane z zewnętrznych zanieczyszczeń poprzez zainstalowane w urządzeniu filtry . Komfort wentylacji zapewnia możliwość regulacji ilości zarowno powietrza usuwanego jak i nawiewanego . Przyczym proces wentylacji odbywa się ze znacznym odzyskiem ciepła w zimie i chłodu w okresie letnim . Rekuperatory stają się nieodzownym elementem nowoczesnego , ekologicznego i komfortowego budownictwa . Przedstawiamy szeroka gamę rekuperatorów charakteryzujących się rożnymi parametrami , pozwalającą na optymalne dobranie urządzenia w zależności od potrzeb użytkownika . Obudowa metalowa pokryta poliesterem metodą piecową . Dwa wentylatory (nawiew - wyciąg) ,wkład aluminiowy , filtry , ocieplenie , sterowniki , układ rozmrażania . W wers ii ZWC- R zamontowana grzałka .
tylko ze ten ostatni to wydatek rzedu 1200 zl np firmy tywent.
http://www.tywent.pl/index.php?site=4&nrg=6&nrpg=1&nrs=1&code=ZWC-1
a tu link do kanalowych
http://www.tywent.pl/index.php?site=3&nrg=3&nrpg=1
jak bedziesz kupowal rekuperator alno kanalowy
patrz na wydajnosc w m 3
nie wiem jakie masz duze to cale studio ale ja do 76 m kw musialem dac rekuperator zwc-3 za 2 tys
w 20 min mam wymienione cale powietrze
pozatym masz mozliwosc regulowania obrotow silnikow
moze pracowac ciszej i nie bedzie przeszkadzac
lub moze dzialac tylko wyciag albo nawiew.
wew rekuperatora jest filt podwojny wiec masz czyste powietrze nawiewane
filtr jest na tyle gesty ze nie musialem dawac zadnego tlumika
na we/wy nic zew nie dociera przez rury
ani lomot w studio sie nie wydobywa na zew.
cos napewno ale wiecej przez sciany i dzwi
mozesz tez zapiac sobie el. miernik wilgotnosci i
ustawic go tak ze wentyklacja ma sie wlaczac jak wilgototnosc w pomieszczeniu jest wyzsza niz 70% .
jesli za drogo to kup zwykly wskazowkowy za okolo 30 zl
i postaw go w studio i bedziesz widzial ze juz jest nie fajnie i wlaczysz wczesniej went niz sam odczujesz ze trzeba:):):)
nie zapomnij o anemostatch na koncach rur.
ja mam zrobione tak ze z kazdego pomieszczenia a jest ich 4
wchodzi rura nawiew i rura wywiew.
nawiew przy podlodze a wyciag przy suficie najlepiej w max odleglosci
tak aby byla najlepsza cyrkulacja i mieszanie powietrza:)
wszystkie rury czyli 4 we i 4 wy zbiegaja sie w 1 pkt i za pomoca przejsciowki sa podbpiete do rury o przekroju 150mm i potem juz do rekuperatora
anemostat na wylocie i wlocie kazdej rury daje mi mozliwosc wentylowania
jedynie polowy studia albo konkretnych pkt lub w jednym pomieszczeniuu bardzo mocno a pozostalych mniej... itd itd...
jesli ta cala inwestycja jest za droga
to tylko kanalowe wentylatory zapomnij o zwyklych kuchennych
bo to nic nie da
jak bedziesz laczyl rury spiro nie zapomnij o tasmie
taka do pakowania brazowa.
okrec zeby bylo szczelnie...
ja laczylem za pomoca zlaczki i obejmy w sklepie ci powiedza o co chodzi..
ale dodatkowo jeszcze owijalem tasma...
mysle natomiast ze przy uzyciu went kanalowych bedziesz potrzebowal tlumika na wejsciu i wyjsciu..
zrob sobie z plyty osb 12mm dobrze uszczelnij... sylikon w tubce
albo klej montazowy.
wew daj przegrody na przemian tak zeby strumien powietrza plynal zygzakiem:):):) a scianki wyklej filcem grubym
tylko wez pod uwage ze po zlalozeniu tlumika stracisz nieco mocy nawiewu i wywiewu...
inne rozwiazania sie mnie nie sprawdzily.
aha jak bedziesz kupowal rury spiro to sie nie wystrasz ze maja tylko metr:)
bo sie je rozciaga i masz jakies 2,5 m jedna...
mozna do 3 metrow ale nie polecam bo zaczyna juz leciec na oplocie..
lepiej mniej i masz zapas zeby ja wyginac.
pozdrawiam
ps,. jeszcze jedna rzecz odnosnie rekuperatora
cytuje:
Rekuperatory usuwają z pomieszczeń powietrze zanieczyszczone mikroelementami , pyłami itp. , powietrze nawiewane jest oczyszczane z zewnętrznych zanieczyszczeń poprzez zainstalowane w urządzeniu filtry . Komfort wentylacji zapewnia możliwość regulacji ilości zarowno powietrza usuwanego jak i nawiewanego . Przyczym proces wentylacji odbywa się ze znacznym odzyskiem ciepła w zimie i chłodu w okresie letnim . Rekuperatory stają się nieodzownym elementem nowoczesnego , ekologicznego i komfortowego budownictwa . Przedstawiamy szeroka gamę rekuperatorów charakteryzujących się rożnymi parametrami , pozwalającą na optymalne dobranie urządzenia w zależności od potrzeb użytkownika . Obudowa metalowa pokryta poliesterem metodą piecową . Dwa wentylatory (nawiew - wyciąg) ,wkład aluminiowy , filtry , ocieplenie , sterowniki , układ rozmrażania . W wers ii ZWC- R zamontowana grzałka .
Jestem w trakcie odbudowy studia
nie do konca sie zrozumielismy.
takie rozwaizanie jak piszesz (lub podobne) bede miec w docelowym studio.
juz teraz wiem, ze za rok czeka mnie przeprowadzka i budowa nowego studia ( z uniknieciem wszystkich wpadek ktore zrobilem wczesniej w obecnym).
chce kupic po prostu zwykle wentylatory, takie domowe stojace itd.
wiem ze mozna kupic takie ktore halasuja, ale takze takie ktore sa cichutkie.
i z tad moje pytanie.
zadne drogie profesjonalne rozwiazania na chwile obecna (w tym studio) mnie nieinteresuja, a na wentylatory mam max 500 zł
oczywiscie dzieki za cenne wskazowki, wykozrsytam je za rok, przy budowie nowego studia.
Pozdrawiam
takie rozwaizanie jak piszesz (lub podobne) bede miec w docelowym studio.
juz teraz wiem, ze za rok czeka mnie przeprowadzka i budowa nowego studia ( z uniknieciem wszystkich wpadek ktore zrobilem wczesniej w obecnym).
chce kupic po prostu zwykle wentylatory, takie domowe stojace itd.
wiem ze mozna kupic takie ktore halasuja, ale takze takie ktore sa cichutkie.
i z tad moje pytanie.
zadne drogie profesjonalne rozwiazania na chwile obecna (w tym studio) mnie nieinteresuja, a na wentylatory mam max 500 zł
oczywiscie dzieki za cenne wskazowki, wykozrsytam je za rok, przy budowie nowego studia.
Pozdrawiam
niestety dopoki nie bedziesz mial dostepu powietrza z zewnatrz to wentylatory na nic sie nie zdadza - troszke pomoga owszem ale beda mielic to samo gorace powietrze - mialem tak - wentylator nonstop 24/h smigal.......
no wlasnie u mnie nie jest tak jak opisales.
posiadam 3 pomeiszczenia.
rezyserka, z rezyserki przejscie do przedsionka, i z przedsionka do pomieszczenia gdzie nagrywam.
pomieszczenie do nagrywania jest od strony naslonecznionej i ma dwa okna, ale jest na tyle duze ze nawet jak sa upaly da sie wytrzymac.
przedsionek jest caly zaciemniony i tam zawsze jest chlodno i przyjemnie.
natomiast w rezyserce zawsze najcieplej (wiadomo sprzet, ludzie i tez jest od naslonecznionej strony.
dlatego myslalem o 2 wentylatorach, jeden pod sufit w rezyserce, ktory poprostu bedzie robil przyjemy wiatr :D a drugi w przedsionku, co bedzie wdmuchiwac chlodne powietrze ze niego do rezyserki.
doskonale sobie zdaje sprawe ze to rozwiazanie nie do konca takie jakie sie stosuje. ale tak sobie wymyslilem i tak chce zrobic.
dlatego pytam sie czy ktos po prostu zetknal sie z bardzo cichymi wentylatorami stojacymi.
od takie proste pytanie :>
Pozdrawiam
posiadam 3 pomeiszczenia.
rezyserka, z rezyserki przejscie do przedsionka, i z przedsionka do pomieszczenia gdzie nagrywam.
pomieszczenie do nagrywania jest od strony naslonecznionej i ma dwa okna, ale jest na tyle duze ze nawet jak sa upaly da sie wytrzymac.
przedsionek jest caly zaciemniony i tam zawsze jest chlodno i przyjemnie.
natomiast w rezyserce zawsze najcieplej (wiadomo sprzet, ludzie i tez jest od naslonecznionej strony.
dlatego myslalem o 2 wentylatorach, jeden pod sufit w rezyserce, ktory poprostu bedzie robil przyjemy wiatr :D a drugi w przedsionku, co bedzie wdmuchiwac chlodne powietrze ze niego do rezyserki.
doskonale sobie zdaje sprawe ze to rozwiazanie nie do konca takie jakie sie stosuje. ale tak sobie wymyslilem i tak chce zrobic.
dlatego pytam sie czy ktos po prostu zetknal sie z bardzo cichymi wentylatorami stojacymi.
Pozdrawiam
raaany. idziesz do sklepu i sprawdzasz. ihmo, w tym przypadku ocena nie jest chyba aż taka trudna. czyż nie? ;]
poza tym - jest jedna zasada:
im większa średnica wirnika, tym wyższa wydajności w m3/h dla danych obrotów silnika. tak więc teoretycznie - im większy wiatrak, tym lepiej bo będzie się powoli i cicho obracał a będzie ładnie dmuchał. niemałe znaczenie ma też nachylenie łopatek wirnika.
inna sprawa, że chyba każdy tego typu wiatrak ma co najmniej 3 "biegi", więc możesz go ustawić jak w danej chwili potrzebujesz.
_________
tomek
tomek