Czy dobrze robię kabinę dla wokali?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Zbynia
Re: Czy dobrze robię kabinę dla wokali?

Post autor: Zbynia » czwartek 16 lut 2006, 13:42

czasem rownoleglych uniknac sie nie da....ale masz racje warto pokombinowac pod tym wzgledem - szczegolnie gdy kabina ma byc mala...szescian to najgorsze co moze byc......

co do regipsow to owszem wpada w rezonans ale tak jak kolega napisal - stelaz musi byc z krawedziakow i to dosc gesty wtedy to ma sens

gdy bedzie ze stelazu metalowego to bedzie czasem nawet slychac jak ten stelaz wpada w rezonans.....a sztywnosc zadna - do biura sie nadaje...i tylko do biura....

dyfuzory fajna rzecz ale bez konkretnych wyliczen to i dyfuzor nie pomoze

warto zajzec do ksiazki A.Everesta - naprawde swietne zrodlo wiedzy na temat dyfuzorow rozpraszaczy i wygluszen

kupujac te ksiazke za okolo 100 pln juz zaoszczedzasz nawet nic nie budujac....

ale scianka to jedno - dobre drzwi to rowniez podstawa - musza byc szczelne i zamontowane w rowniusienkiej futrynie - wystarczy ze futryna bedzie minimalnie odstawac na ktoryms boku i juz po izolacji......nawet supersciana nie pomoze......

Antheck

Post autor: Antheck » czwartek 16 lut 2006, 13:48

Witam,

Polecam stronkę Pana Johna Sayersa i jego forum tematyczne dotyczące projektowania studiów nagraniowych.

Oto link:

http://www.johnlsayers.com/phpBB2/index.php

Pozdrawiam, Antheck
[addsig]
Stevie Wonder: "You're the best stage crew I've ever seen..."

Awatar użytkownika
Mati

Post autor: Mati » czwartek 16 lut 2006, 14:04

czytam posta i teraz już sam nie wiem, czy ściany i sufit całego pokoju wyłożyć gips-kartonem, czy tymi płytami OSB?

Co będzie lepszym materiałem w przypadku wytłumienia całego pomieszczenia? Wymiary pokoju są takie jak pisałem wyżej.

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » czwartek 16 lut 2006, 14:13

chyba "can I get...", ale mogę się mylić.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » czwartek 16 lut 2006, 14:37

warto zajzec do ksiazki A.Everesta - naprawde swietne zrodlo wiedzy na temat dyfuzorow rozpraszaczy i wygluszen

kupujac te ksiazke za okolo 100 pln juz zaoszczedzasz nawet nic nie budujac....

równiez polecam ta ksiazke, jest to konkretne zrudło wiedzy ogulnej na temat dzwieku. polecam jeszcze : Dźwięki i fale -Rufin Makarewicz . w tej ksiazce jest bardzo szczegułowo wyjasnione zjawisko fali, czym ona jest, i jakie ma własiciwosci. jest wiele publikacji na ten temat ale to jest jedno z bardziej wartosciowych, ostrzegam ze w tej ksiazce jest wiele fachowych fizycznych terminów kture nie wszystkim wchodza do głowy. pozdro
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » czwartek 16 lut 2006, 15:48

DObra, ksiązka jedno, pomiary drugie...

ktoś już próbował kiedyś obliczać teoretycznie jak sie bedzie dźwięk zachowywał w danym pomieszczeniu?

Czy są jakieś programiki do zasymulowania zachowania się dźwiękuw danym pomieszczeniu?

np. podajemy wielkość pomieszczenia - zakładajmy na razie zwykły sześcian... ustalamy położenie głośników - i symulujemy rozchodzenie sie fali... program jakiś wyrysuje nam co gdzie sie bedzie działo (czysto teoretycznie)

potem dodajemy klocki kolejne do naszego sześcianu i sprawdzamy jak fala sie teraz zachowuje....

fajny by był taki programik, najlepiej gdyby jakoś graficznie to obrazował...

ale mam fantazję - nie ma co... ;)

Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
Mati

Post autor: Mati » czwartek 16 lut 2006, 17:16

...DObra, ksiązka jedno, pomiary drugie...

ktoś już próbował kiedyś obliczać teoretycznie jak sie bedzie dźwięk zachowywał w danym pomieszczeniu?

Czy są jakieś programiki do zasymulowania zachowania się dźwiękuw danym pomieszczeniu?

np. podajemy wielkość pomieszczenia - zakładajmy na razie zwykły sześcian... ustalamy położenie głośników - i symulujemy rozchodzenie sie fali... program jakiś wyrysuje nam co gdzie sie bedzie działo (czysto teoretycznie)

potem dodajemy klocki kolejne do naszego sześcianu i sprawdzamy jak fala sie teraz zachowuje....

fajny by był taki programik, najlepiej gdyby jakoś graficznie to obrazował...

ale mam fantazję - nie ma co... ;)

...

Nie wiem czy o to Ci chodzi, ale znalazłem kiedyś w necie coś takiego LINK

tam są podane linki do stronek i między innemi jest chyba to o czym piszesz...

ODPOWIEDZ