Roland Fantom S

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
mr-hammond
Roland Fantom S

Post autor: mr-hammond » wtorek 14 lut 2006, 10:25

Jestem zainteresowany tym instrumentem , w zasadzie to mój wybór padł na ex5 , a fantom s ,z tym ze fantom to duzo nowoczesniejsza konstrukcja a za niedługo bede musiał podjąc decyzje.

Mam pytanie odnosnie rolanda . Jego sampler to 288 mb max , jednak smart media obsługujące w tym instrumencie to 128 mb .

Czy bede musiał korzystac z dwóch kart Sm i czy wyjmowanie karty podczas gdy instrument jest włączony nie jest niebezpieczne?

Jak to jest rozwiązane w tym instrumencie ?

Druga sprawa polifonia yamaha ma 128 , roland tylko 64 .Yamahe kilka razy miałem w "rękach" rolanda niestety nie .

Czy na żywo brakuje polifoni w rolandzie , czy programy sa zrobione aby oszczędzac polifonie ?:)

Chętnie nawiąze kontakt z osobami które ten instr. posiadają.

Awatar użytkownika
Rob

Re: Roland Fantom S

Post autor: Rob » wtorek 14 lut 2006, 19:56

Yamaha ex5 jest o wiele lepsza, lepiej brzmi i ma wiecej syntezy

niz ten roland
zajmuje sie od 15 lat muzyka

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 14 lut 2006, 20:18

...Yamaha ex5 jest o wiele lepsza, lepiej brzmi i ma wiecej syntezy

niz ten roland ...

Własnie wiem , tyle ze roland ma pady i wiekszy sampler.

Tylko ta polifonia 64 głosy to jakas kpina . Yamaha ma 128 wiec bije na głowe rolanda.

Chyba jednak ex5 .Są jakies argumenty przeciw yamaszce a wywyższające rolanda ( oprócz tego ze nowszy )??

Pozdrawiam .

Awatar użytkownika
wierza

Post autor: wierza » wtorek 14 lut 2006, 23:03

Własnie wiem , tyle ze roland ma pady i wiekszy sampler.

Tylko ta polifonia 64 głosy to jakas kpina . Yamaha ma 128 wiec bije na głowe rolanda.

Chyba jednak ex5 .Są jakies argumenty przeciw yamaszce a wywyższające rolanda ( oprócz tego ze nowszy )??

Pozdrawiam ....

miałem ex5r przez 3 lata. zalet ma sporo. przyzwoite dsp, dobre przetworniki,128 polifoni, a przede wszystkim 4 różne syntezy przez co ma ogromne możliwości kreacji barw. do tego na sieci jest masa gotowych. niestety sampler troche spaprali, a dokładniej kontroler scsi. jest strasznie wolny. 1MB-owy sampl ładuje się około 1 min i nie ma znaczania czy z CDroma, HD czy Zipa. traci strasznie na tym komfort pracy. ja miałem 32 MB i bank o takiej wielkość ładował się około 10 min. masakra. pozatym max RAMu to 64 MB SIMM 100ns, ciężko to teraz kupić. mimo zwalonego kontrolera scsi sprzęt godny polecenia. pady też są rewelacyjne ;). rolanda niestety nie miałem okazji potestować.
www.wierza.com

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 14 lut 2006, 23:35

miałem ex5r przez 3 lata. zalet ma sporo. przyzwoite dsp, dobre przetworniki,128 polifoni, a przede wszystkim 4 różne syntezy przez co ma ogromne możliwości kreacji barw. do tego na sieci jest masa gotowych. niestety sampler troche spaprali, a dokładniej kontroler scsi. jest strasznie wolny. 1MB-owy sampl ładuje się około 1 min i nie ma znaczania czy z CDroma, HD czy Zipa. traci strasznie na tym komfort pracy. ja miałem 32 MB i bank o takiej wielkość ładował się około 10 min. masakra. pozatym max RAMu to 64 MB SIMM 100ns, ciężko to teraz kupić. mimo zwalonego kontrolera scsi sprzęt godny polecenia. pady też są rewelacyjne ;). rolanda niestety nie miałem okazji potestować....

Miałem okazje grac pare razy na ex5 ale nie ładował z samplera az tak długo .A syntezy w ex5 to naprawde fajne posuniecie , dzis niestety jako opcje w kazdej z yamah ;( .

Czy jest na forum uzytkownik rolanda który w skrócie przedstawi jego zalety i wady ?

ODPOWIEDZ