Jak uzyskać metronom - klik w Samplitude 7

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
JurekSLU
Jak uzyskać metronom - klik w Samplitude 7

Post autor: JurekSLU » niedziela 12 lut 2006, 09:30

Koledzy,

czy jest jakas opcja w Samplitude wersja 7... dająca KLIK - Metronom na jednym ze śladów audio, potrzebny do zagrania na żywo ale w rytmie pilotów dla dalszego nagrywania reszty?

Albo czy nadaje sie do tego jakis DX-Plugin?

Jak softwarowo poradzic sobie z tym przypadku z Metronomem?

Używam tylko audio,2 karty Siena Marc8Midi.

Dziękuję i pozdrawiam!

Jurek
[addsig]

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Re: Jak uzyskać metronom - klik w Samplitude 7

Post autor: Miłaszewski » niedziela 12 lut 2006, 10:08

...Koledzy,

czy jest jakas opcja w Samplitude wersja 7... dająca KLIK - Metronom na jednym ze śladów audio, potrzebny do zagrania na żywo ale w rytmie pilotów dla dalszego nagrywania reszty?

Albo czy nadaje sie do tego jakis DX-Plugin?

Jak softwarowo poradzic sobie z tym przypadku z Metronomem?

Używam tylko audio,2 karty Siena Marc8Midi.

Dziękuję i pozdrawiam!

Jurek

...

Sampler VSTi z probka np. hihatu i sciezka midi. Wtedy Twoj metronom gra tam, gdzie tylko go potrzebujesz.
[addsig]

JurekSLU

Post autor: JurekSLU » niedziela 12 lut 2006, 11:41

...Sampler VSTi z probka np. hihatu i sciezka midi. Wtedy Twoj metronom gra tam, gdzie tylko go potrzebujesz.

Dzieki,

ale ja niestety nie rozumiem.

Dotychczas unikałem tematu VST i midi gdyż ich nie znam.

Stację DAW traktuję jak magnetofon wielośladowy, mikser i rack z efektami, preampy nagraniowe są ze stołu Tascam. I w takich warunkach jakos sobie radze.

Jesli mozecie mi wyjasnic:

jak posłużyc sie pierwszy raz instrumentem VST (Metronom?) , co z Midi czy Samplitude może byc hostem(?) VST ? Karty Siena nie mają pokładowego syntezatora, jak to pożenić?

Jurek

[addsig]

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 12 lut 2006, 17:11

spojrz na transport - tam masz przycisk click - kliknij na niego prawym myszy i otworzy ci sie ustawienie - metronom midi albo audio i jego glosnosc itp.....

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 13 lut 2006, 08:17

Ja nagrywam przewaznie metronom jako jako slad audio (16bit-mono). Mogę ztedy dowolnie go przestawiac, zciszac, przesówać, itp. Do tego jest mało mocożerny.

CM

Post autor: CM » poniedziałek 13 lut 2006, 11:47

...Ja nagrywam przewaznie metronom jako jako slad audio (16bit-mono). Mogę ztedy dowolnie go przestawiac, zciszac, przesówać, itp. Do tego jest mało mocożerny....

Robię dokładnie tak samo tymbardziej ze w tej wersji samplitudy albo ten metronom nie działa albo gdzieś w ustawieniach trzeba cos przestawić - juz 3 osoby się z tym meczyły i nic z tego nie wysło...podobnie rzecz ma się z automatyką efektów..móglby ktoś napsiać krok po kroku jak ją uruchomić w samplitude dla powiedzmy delaya i equalizera?
eee tamm

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » poniedziałek 13 lut 2006, 13:38

podobnie rzecz ma się z automatyką efektów..móglby ktoś napsiać krok po kroku jak ją uruchomić w samplitude dla powiedzmy delaya i equalizera?...

W wielkim uproszczeniu robi sie tak

- wybierasz efekt vst i aplikujesz na slad, wysylke czy bus

- potem w oknie projektu (tam gdzie widzisz wszystkie slady) klikasz prawym klawiszem myszy na nazwe sciezki - nad miernikami wysterowania sciezki

- klikasz w zakladke "MIDI Controllers"

- w zakladce "Automation / Controller" wybierasz plugin VST jaki zaaplikowales

- wybierasz jaka obwiednia ma sie pojawic na sladzie w rozwijanym oknie "Parameter /MIDI Contr"

- klikasz w visible, wybierasz kolor obwiedni i juz mozna rysowac automatyke na sladzie

CM

Post autor: CM » poniedziałek 13 lut 2006, 13:41

...podobnie rzecz ma się z automatyką efektów..móglby ktoś napsiać krok po kroku jak ją uruchomić w samplitude dla powiedzmy delaya i equalizera?...

- potem w oknie projektu (tam gdzie widzisz wszystkie slady) klikasz prawym klawiszem myszy na nazwe sciezki - nad miernikami wysterowania sciezki

- wybierasz jaka obwiednia ma sie pojawic na sladzie w rozwijanym oknie "Parameter /MIDI Contr"

- klikasz w visible, wybierasz kolor obwiedni i juz mozna rysowac automatyke na sladzie ...

dzieki..spronuje..ktos keidys tlumaczyl podobnie (lecz troche inaczej) ;) ale u mnie nie zadzialalo...

eee tamm

CM

Post autor: CM » poniedziałek 13 lut 2006, 17:48

......podobnie rzecz ma się z automatyką efektów..móglby ktoś napsiać krok po kroku jak ją uruchomić w samplitude dla powiedzmy delaya i equalizera?...

- klikasz w visible, wybierasz kolor obwiedni i juz mozna rysowac automatyke na sladzie ...

NIestety u mnie nie ma zakaldki

MIDI CONTROLLERS ani okna PARAMETER MIDI CONTR.

Mógłbys jakies namiary do siebie zostawic?

jakaby co to moje gg 3503959
eee tamm

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 13 lut 2006, 17:51

macie albo jakies dziwne wersje albo dziwne problemy...wszystko jest i wszystko dziala.......

ODPOWIEDZ