...otwórz kompa i posłuchaj co ci szumi :)
to co proponujesz też pewnie pomoże, chociaż zastanów się nad opcją wymiany obudowy i kup taką z cichym zasilaczem (w komplecie lub oddzielnie) ... zobacz też jeszcze co ci na grafice wisi; jeśli wentyl to zwykle można zamienić na pasywny...
a tak jak ci wyżej napisano - albo kupisz nowy dysk, albo cuduj z gumkami, matami i co tam jeszcze wymyślisz
ja po poczytaniu forum złożyłem kompa od nowa, bo okazało się, że mimo posiadania zupełnie niezłego sprzętu nie nadaje się on do robienia muzyki... jest za głośny, za wolny ciut procek, za mało pamięci itp... musiałbym wymienić wszystko, bo wszystko jest tu ważne.
dobra płyta gł.to podstawa, procek w miarę wysoki + cichy i wydajny wentyl, ram minimum 1 Gb (najlepiej 2x512) i to jeszcze szybki - idealnie 2 Gb, dyski duże i ciche, zasilacz mocny i cichy, grafika cicha (pasywna) z dwoma wyjściami na monitory, obudowa solidna i "cicha", itp.....
wiem, że łatwo radzić trudniej nazbierać kasę....
ja zbierałem (zarabiałem) pieniądz przez 2 miesiące i cały czas czytałem fora, testy, porównania i uwierz mi, że koncepcja na muzycznego kompa zmieniła mi się w tym czasie z 10 razy
czytaj i jeszcze raz czytaj
pozdrawiam
k.
...
....nie na dysk w ogule nie narzekam jest cichy chałas robi głównie wentylator od procka i zasilacz.
Mój sprzęt to
ASUS A7N8X
ATHLON 2500+
512 RAM DUAL
SEGATE BARRACUDA 60GB 7200 ATA100
RADON 9550 PAYWNE
KARTA E-MU 1212M
MONITOR HYUNDAI B70A
P.S. Już zamówiłem radiator z wentylatorem zalman i zasilacz modecom. Kupiłbym obudowe ale szkoda mi kasy musze jeszcze kupić troche rzeczy na estrade i wreszcie chce kupić jakiś dobry samochód bo non stop inwestuje w graty na scenie i w studio
Pozdrawiam