TLM 103

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Davi
Re: TLM 103

Post autor: Davi » piątek 10 lut 2006, 00:47

uwaga ... fakt ! wartym uwagi jest mic Groove tubes z racji takiej ze jest nie drogi i brzmi bardzo rowno zarowno w gornym pasmie srodkowym jak i dolnym ! ja go mam i powiem tak jest taki rowny ... BPM nie znam za to slyszlem ze ma flaki TLM 103 to po co przeplacac ? GT jest napewno duzo lepszy od Roda NT2 ktorego mam , ciezko opisywc wrazenia , jest taki pelny hmm musictoolz daje sprzet do posluchania skorzystaj z tego nie lec na TLM 103 bo to Neumann ! poprostu kup madrze !! i z harakterem i wlasnym smakiem...Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » piątek 10 lut 2006, 01:07

...uwaga ... fakt ! wartym uwagi jest mic Groove tubes z racji takiej ze jest nie drogi i brzmi bardzo rowno zarowno w gornym pasmie srodkowym jak i dolnym ! ja go mam i powiem tak jest taki rowny ... BPM nie znam za to slyszlem ze ma flaki TLM 103 to po co przeplacac ? GT jest napewno duzo lepszy od Roda NT2 ktorego mam , ciezko opisywc wrazenia , jest taki pelny hmm musictoolz daje sprzet do posluchania skorzystaj z tego nie lec na TLM 103 bo to Neumann ! poprostu kup madrze !! i z harakterem i wlasnym smakiem...Pozdrawiam...

GT57 i GT66 - super mikrofony.

Jezli tak uwielbiasz TLM - zainteresuj się też BPM CR95 (?).

Ale ja wolałbym GT ...

Z resztą ten co ma TLM103 i wydał na niego 5.000 nie powie ze to gó*no.

Więc musisz sam posłuchać.

Pozdrawiam

j.bravo

Post autor: j.bravo » piątek 10 lut 2006, 01:25

Z resztą ten co ma TLM103 i wydał na niego 5.000 nie powie ze to gó*no.

Więc musisz sam posłuchać.

Pozdrawiam ...

Mam TLM103 i pare innych mikrofonow, drozszych od niego tez. Moge powiedziec, ze w niektorych sytuacjach TLM to gó*no, ale w wielu sie sprawdza, czasem nawet lepiej od innych. Jego glowna zaleta: bardzo niski stosunek sygnal-szum.

Zreszta, jesli ostatnim etapem produkcji jest masakrujacy wszystko mastering, nie ma co wsluchiwac sie w niuanse mikrofonow. Nie odroznisz mikrofonu za 500zl od mikr. za 15.000zl
Jestem przystojny i młody

Michal

Post autor: Michal » piątek 10 lut 2006, 07:56

Zreszta, jesli ostatnim etapem produkcji jest masakrujacy wszystko mastering, nie ma co wsluchiwac sie w niuanse mikrofonow. Nie odroznisz mikrofonu za 500zl od mikr. za 15.000zl...

No nie... az tak tragicznie nie jest. Ja odrozniam, klient odroznia, producent.

To slychac. Ineczej nie zaczynalbym tego watku.

Powiem jeszcze inaczej, oprocz wszystkich watpliwosci jakimi sie z Wami podzielilem, to traktuje sprawe jako kupno kolejnego narzedzia. Przeciez nie stanie sie tak, ze reszta mikrofonow pojdzie w kat, bo oto przyszedl "pan neumann".

Nawet NT2, ktory powoli stawal sie "pulkownikiem" ma teraz swojego lektora, ktory na nim wypada najlepiej.

A teraz szukam czegos innego od tego co mam. Fajnie by bylo gdyby to "inne" bylo np. czystsze i bardziej dynamiczne. Gdyby bylo bardziej tolerancyjne na ekspresje..., zmienna dynamike sygnalu.

Doswiadczenia mam takie, ze wszystkie mikrofony jakich sluchalem z przedzialu "produkcja w chinach i cena 1000 - 2000 zl", daja rade ale z bliska.

Metr, dwa od mikrofonu i pupa, taka zmiana brzmienia ze dyskwalifikacja.

Kiedys wzialem do domu mikrofony Violet. Kazdy kolejny drozszy, byl lepszy. Owszem na kazde pol tysiaca zlotych polskich ceny w gore, jakosc zwiekszala sie o ulamek. Bylem w szoku. Pomyslalem - Boze! - do jakiego pulapu dojde? Za daleko nie doszedlem. Wzialem Dolly. Drugi cenowo w kolejnosci, bo tyle mialem w portfelu.

I tak, na tej podstawie wymyslilem ze kupie sobie TLM-a, bo to najlepsze na co mnie dzis stac. Czy sluszny to sad czy nie, probuje weryfikowac z Wasza pomoca.

W kazdym razie, dzieki Wam podjalem na razie taka decyzje, ze bede szukal mikrofonu a z preampem poczekam.

Przegladalem te GrooveTubes... kusi mnie jescze ten kolega:

http://www.musictoolz.pl/sprzet/gt_md1b_vacuum.php

Ale to tak na marginesie, zeby nie rozmywac tematu....

Pozdrawiam, i dziekuje za wszystkie dotychczasowe glosy.

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » piątek 10 lut 2006, 08:38

Witam

Czy juz ktos pisal, ze TLM103 i BPM10 to praktycznie te same mikrofomy?

Potwierdzam opinie, ze GT75 jest swietnym mikrofonem, czy lepszym od TLM-a, to pewnie kwestia gustu, no konkretnego i zastosowania oczywiscie.

Jesli piszesz o sprawianiu dobrego wrazenia sprzetowego na kliencie, to wydaje mi sie, ze lepiej brzmi w spisie kilka dobrych mikrofonow niz jeden, niech to bedzie nawet TLM... Poza tym, co istotniejsze, masz wtedy jednak wiekszy wybor, zaleznie od potrzeb. A klient niech decyduje sie na Twoje uslugi po wysluchaniu Twojej pracy, a nie listy sprzetu.

pzdr

Mariusz

kolka

Post autor: kolka » piątek 10 lut 2006, 09:39

Witam,

Czy ktoś pracuje z mikrofonem SE Elektroniks Z 5600a ?

Jaka jest Wasza opinia na temat tego mikrofonu ?

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » piątek 10 lut 2006, 11:44

...Witam

Nie do konca moge sie zgodzic, bo TLM103 nie ma charakterystyki dookolnej. Byc moze maja taka sama membrane, czyli wg. reklam Neumanna rowniez te sama co U87.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 10 lut 2006, 11:53

Nie do konca moge sie zgodzic, bo TLM103 nie ma charakterystyki dookolnej. Byc moze maja taka sama membrane, czyli wg. reklam Neumanna rowniez te sama co U87

Mikrofon z przelaczana charakterystyka ma dwie membrany, a 103 ma jedna. Tak wiec TLM103 i BPM10 to nie sa "praktycznie" te same mikrofony, ba na pewno maja inna wkladke. To samo w przypadku U87 - tez ma dwie membrany.

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » piątek 10 lut 2006, 17:54

...Czy juz ktos pisal, ze TLM103 i BPM10 to praktycznie te same mikrofomy?

Nie do konca moge sie zgodzic, bo TLM103 nie ma charakterystyki dookolnej. Byc moze maja taka sama membrane, czyli wg. reklam Neumanna rowniez te sama co U87

Mikrofon z przelaczana charakterystyka ma dwie membrany, a 103 ma jedna. Tak wiec TLM103 i BPM10 to nie sa "praktycznie" te same mikrofony, ba na pewno maja inna wkladke.

Sęk w tym, ze BPM ma tę samą memnranę i niemal taką samą elektronikę, na nieco tylko inaczej zaprojektowanek plytce. To ze wykorzystano dwie membrany do dookolnej charakterystyki, to chyba lepiej, co?

A scislej mówiąc, nie wszystkie modele BPM 10 mają dwie charakterystyki. Obecnie dostepne są tez z jedną, a oprocz filtra wyposazone sa takze w tlumik.

Awatar użytkownika
T.gmk

Post autor: T.gmk » piątek 10 lut 2006, 18:44

A Brauner Phantom C Aniversary ... jest godny uwagi ?

Być moze lepiej go kupic niz TLM103 ...

ODPOWIEDZ