TLM 103
kazdy preamp ma harakter , jednak ja osobiscie na 1 miejscu zakupil bym dobry mikrofon , preamp nastepny w kolejnosci
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: TLM 103
Jezeli masz budzet - kup TLM-a, moim zdaniem w tej klasie cenowej jest najlepszy - nagrywam na nim juz kilka lat - i jak narazie nie odczuwam potrzeby zmiany. (gram go przez fatmana).
...TLM 103 nie dostarcza dźwięku soczystego. Jesli miałbym go jakoś nazwać, to przychodzą mi do głowy określenia: neutralny, wyważony, stonowany (oczywiście biorąc pod uwagę klasę cenową).
## LOL - TLM103 stonowany? Neutralny? Nie... to nie są jego cechy. Co nie znaczy, że ten mikrofon nie jest wart uwagi! Jest świetny.
Pozdro
Groover
## LOL - TLM103 stonowany? Neutralny? Nie... to nie są jego cechy. Co nie znaczy, że ten mikrofon nie jest wart uwagi! Jest świetny.
Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
......TLM 103 nie dostarcza dźwięku soczystego. Jesli miałbym go jakoś nazwać, to przychodzą mi do głowy określenia: neutralny, wyważony, stonowany (oczywiście biorąc pod uwagę klasę cenową).
Pozdro
Groover...
dokładnie
niski poziom szumów własnych pozwali go dodatkowo mocnu podkrecic dynamicznie w mixie a jasna barwa czyni go doskonale słyszalnym. To dobry mic przy produkcjach reklamowych, ale oczywiscie- nie tylko
Z całą pewnościa jego barwa do neutralnych nie należy
Pozdro
Groover...
dokładnie
niski poziom szumów własnych pozwali go dodatkowo mocnu podkrecic dynamicznie w mixie a jasna barwa czyni go doskonale słyszalnym. To dobry mic przy produkcjach reklamowych, ale oczywiscie- nie tylko
Z całą pewnościa jego barwa do neutralnych nie należy
Jasne... mozna sie spierac. Jak to na forum... prosilem o rade to i je mam :)
Wszystkim dziekuje!
Za TLM em przemawia to, ze na pewno nie beda to wyrzucone pieniadze. Jak bysmy nie nazywali tego, co kto slyszy i z czym mu sie kojarzy.
Kiedys Pan Redaktor MD nazwal go swoim "wolkiem roboczym" i od tej pory inaczej o nim nie mysle:) czyli z sympatia i wiara w mozliwosci.
Nie bez znaczenia tez, w moim przypadku pozostaje tez mozliwosc "wylegitymowania" sie Neumannem przed klientem (chocby mial to byc jeden z najtanszych).
Tak tylko mysle o tej zielonej skrzyneczce..., ze to moze i nienajlepszy pomysl...
Wszystkim dziekuje!
Za TLM em przemawia to, ze na pewno nie beda to wyrzucone pieniadze. Jak bysmy nie nazywali tego, co kto slyszy i z czym mu sie kojarzy.
Kiedys Pan Redaktor MD nazwal go swoim "wolkiem roboczym" i od tej pory inaczej o nim nie mysle:) czyli z sympatia i wiara w mozliwosci.
Nie bez znaczenia tez, w moim przypadku pozostaje tez mozliwosc "wylegitymowania" sie Neumannem przed klientem (chocby mial to byc jeden z najtanszych).
Tak tylko mysle o tej zielonej skrzyneczce..., ze to moze i nienajlepszy pomysl...
...... LOL - TLM103 stonowany? Neutralny? Nie... to nie są jego cechy. Co nie znaczy, że ten mikrofon nie jest wart uwagi! Jest świetny....
Nie wiem z czego się tak obśmiałeś. Może powinienem był się wyrazić jaśniej i drukowanym literami: W PORÓWNANIU DO SE Z 3300, ale myślałem że to wynika z kontekstu.
Rzeczywiście, z ciekawości wziąłem do kumpla, który ma tego SE swojego Joemeeka VC3Q (starsza wersja) i te dwa sprzęty w połączeniu grają zbyt ostro, epatując górą pasma. Przepuszczenie przez Vintage Warmera pewnie daje efekt piorunujący. Sam ten mikrofon w połączeniu z TLAudio brzmiał całkiem przekonująco, co jest dowodem że z tego małżeństwa (SE+Joemeek) udanych dzieci nie będzie. Ale tak sobie myślę po tym odsłuchu, że w Twojej sytuacji rzeczywiście sensowniejsza była by wymiana prempu.
Nie wiem z czego się tak obśmiałeś. Może powinienem był się wyrazić jaśniej i drukowanym literami: W PORÓWNANIU DO SE Z 3300, ale myślałem że to wynika z kontekstu.
Rzeczywiście, z ciekawości wziąłem do kumpla, który ma tego SE swojego Joemeeka VC3Q (starsza wersja) i te dwa sprzęty w połączeniu grają zbyt ostro, epatując górą pasma. Przepuszczenie przez Vintage Warmera pewnie daje efekt piorunujący. Sam ten mikrofon w połączeniu z TLAudio brzmiał całkiem przekonująco, co jest dowodem że z tego małżeństwa (SE+Joemeek) udanych dzieci nie będzie. Ale tak sobie myślę po tym odsłuchu, że w Twojej sytuacji rzeczywiście sensowniejsza była by wymiana prempu.
- Miłaszewski
Widze, ze bede oryginalny twierdzac iz wszystko brzmi lepiej niz TLM103 jesli bierze sie pod uwage jego cene... Kupno tego mikrofonu to naprawde wyrzucone pieniadze, zwlaszacza ze mozna w tej cenie kupic np. kilka Oktav, ktore brzmia lepiej, albo np. BPM CR-10S ktory ma dodatkowo charakterystyke dookolna. Mam tez do sprzedania parę mikrofonow BPM CR-10S - 2 w cenie 1.
Oto moja subiektywna ocena. Przepraszam wszystkich wlascicieli TLM103.
Oto moja subiektywna ocena. Przepraszam wszystkich wlascicieli TLM103.
...Kupno tego mikrofonu to naprawde wyrzucone pieniadze, zwlaszacza ze mozna w tej cenie kupic np. kilka Oktav, ktore brzmia lepiej, albo np. BPM CR-10S ktory ma dodatkowo charakterystyke dookolna....
Tia... zwłaszcza, że masz do sprzedania parę mikrofonow BPM CR-10S - 2 w cenie 1. I to jest taka tzw. moja subiektywna ocena.
...Przepraszam wszystkich wlascicieli TLM103....
Nie ma za co, tym bardziej, że mikrofon dobiera się do głosu wokalisty, lektora a nie do ocen, opinii... i innych wynurzeń, nawet na takim jak te forum.
Tia... zwłaszcza, że masz do sprzedania parę mikrofonow BPM CR-10S - 2 w cenie 1. I to jest taka tzw. moja subiektywna ocena.
...Przepraszam wszystkich wlascicieli TLM103....
Nie ma za co, tym bardziej, że mikrofon dobiera się do głosu wokalisty, lektora a nie do ocen, opinii... i innych wynurzeń, nawet na takim jak te forum.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
hmm no tak ... taka prawada, jaka kasa taki sprzeta , hmm ... jaki talent taki efekt , jaka wyobraznia taki obraz pozdrawiam
- Miłaszewski
......Kupno tego mikrofonu to naprawde wyrzucone pieniadze, zwlaszacza ze mozna w tej cenie kupic np. kilka Oktav, ktore brzmia lepiej, albo np. BPM CR-10S ktory ma dodatkowo charakterystyke dookolna....
Oktav nie mam do sprzedania :) Pewu, zrob porownanie TLM'a np. z Oktava i udziel rady osobie, ktora rozpoczela ten watek. Byc moze Twoja ocena bedzie inna od mojej.
Oktav nie mam do sprzedania :) Pewu, zrob porownanie TLM'a np. z Oktava i udziel rady osobie, ktora rozpoczela ten watek. Byc moze Twoja ocena bedzie inna od mojej.