TLM 103

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Davi
Re: TLM 103

Post autor: Davi » czwartek 09 lut 2006, 16:32

kazdy preamp ma harakter , jednak ja osobiscie na 1 miejscu zakupil bym dobry mikrofon , preamp nastepny w kolejnosci

Pozdrawiam

paul

Post autor: paul » czwartek 09 lut 2006, 20:58

Jezeli masz budzet - kup TLM-a, moim zdaniem w tej klasie cenowej jest najlepszy - nagrywam na nim juz kilka lat - i jak narazie nie odczuwam potrzeby zmiany. (gram go przez fatmana).

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » czwartek 09 lut 2006, 21:28

...TLM 103 nie dostarcza dźwięku soczystego. Jesli miałbym go jakoś nazwać, to przychodzą mi do głowy określenia: neutralny, wyważony, stonowany (oczywiście biorąc pod uwagę klasę cenową).

## LOL - TLM103 stonowany? Neutralny? Nie... to nie są jego cechy. Co nie znaczy, że ten mikrofon nie jest wart uwagi! Jest świetny.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 09 lut 2006, 21:36

......TLM 103 nie dostarcza dźwięku soczystego. Jesli miałbym go jakoś nazwać, to przychodzą mi do głowy określenia: neutralny, wyważony, stonowany (oczywiście biorąc pod uwagę klasę cenową).

## LOL - TLM103 stonowany? Neutralny? Nie... to nie są jego cechy. Co nie znaczy, że ten mikrofon nie jest wart uwagi! Jest świetny.

Pozdro

Groover...

dokładnie

niski poziom szumów własnych pozwali go dodatkowo mocnu podkrecic dynamicznie w mixie a jasna barwa czyni go doskonale słyszalnym. To dobry mic przy produkcjach reklamowych, ale oczywiscie- nie tylko

Z całą pewnościa jego barwa do neutralnych nie należy

Michal

Post autor: Michal » czwartek 09 lut 2006, 21:51

Jasne... mozna sie spierac. Jak to na forum... prosilem o rade to i je mam :)

Wszystkim dziekuje!

Za TLM em przemawia to, ze na pewno nie beda to wyrzucone pieniadze. Jak bysmy nie nazywali tego, co kto slyszy i z czym mu sie kojarzy.

Kiedys Pan Redaktor MD nazwal go swoim "wolkiem roboczym" i od tej pory inaczej o nim nie mysle:) czyli z sympatia i wiara w mozliwosci.

Nie bez znaczenia tez, w moim przypadku pozostaje tez mozliwosc "wylegitymowania" sie Neumannem przed klientem (chocby mial to byc jeden z najtanszych).

Tak tylko mysle o tej zielonej skrzyneczce..., ze to moze i nienajlepszy pomysl...

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 09 lut 2006, 23:29

...... LOL - TLM103 stonowany? Neutralny? Nie... to nie są jego cechy. Co nie znaczy, że ten mikrofon nie jest wart uwagi! Jest świetny....

Nie wiem z czego się tak obśmiałeś. Może powinienem był się wyrazić jaśniej i drukowanym literami: W PORÓWNANIU DO SE Z 3300, ale myślałem że to wynika z kontekstu.

Rzeczywiście, z ciekawości wziąłem do kumpla, który ma tego SE swojego Joemeeka VC3Q (starsza wersja) i te dwa sprzęty w połączeniu grają zbyt ostro, epatując górą pasma. Przepuszczenie przez Vintage Warmera pewnie daje efekt piorunujący. Sam ten mikrofon w połączeniu z TLAudio brzmiał całkiem przekonująco, co jest dowodem że z tego małżeństwa (SE+Joemeek) udanych dzieci nie będzie. Ale tak sobie myślę po tym odsłuchu, że w Twojej sytuacji rzeczywiście sensowniejsza była by wymiana prempu.

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » piątek 10 lut 2006, 00:03

Widze, ze bede oryginalny twierdzac iz wszystko brzmi lepiej niz TLM103 jesli bierze sie pod uwage jego cene... Kupno tego mikrofonu to naprawde wyrzucone pieniadze, zwlaszacza ze mozna w tej cenie kupic np. kilka Oktav, ktore brzmia lepiej, albo np. BPM CR-10S ktory ma dodatkowo charakterystyke dookolna. Mam tez do sprzedania parę mikrofonow BPM CR-10S - 2 w cenie 1.

Oto moja subiektywna ocena. Przepraszam wszystkich wlascicieli TLM103.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 10 lut 2006, 00:16

...Kupno tego mikrofonu to naprawde wyrzucone pieniadze, zwlaszacza ze mozna w tej cenie kupic np. kilka Oktav, ktore brzmia lepiej, albo np. BPM CR-10S ktory ma dodatkowo charakterystyke dookolna....

Tia... zwłaszcza, że masz do sprzedania parę mikrofonow BPM CR-10S - 2 w cenie 1. I to jest taka tzw. moja subiektywna ocena.

...Przepraszam wszystkich wlascicieli TLM103....

Nie ma za co, tym bardziej, że mikrofon dobiera się do głosu wokalisty, lektora a nie do ocen, opinii... i innych wynurzeń, nawet na takim jak te forum.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Davi

Post autor: Davi » piątek 10 lut 2006, 00:19

hmm no tak ... taka prawada, jaka kasa taki sprzeta , hmm ... jaki talent taki efekt , jaka wyobraznia taki obraz pozdrawiam

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » piątek 10 lut 2006, 00:30

......Kupno tego mikrofonu to naprawde wyrzucone pieniadze, zwlaszacza ze mozna w tej cenie kupic np. kilka Oktav, ktore brzmia lepiej, albo np. BPM CR-10S ktory ma dodatkowo charakterystyke dookolna....

Tia... zwłaszcza, że masz do sprzedania parę mikrofonow BPM CR-10S - 2 w cenie 1. I to jest taka tzw. moja subiektywna ocena.

Oktav nie mam do sprzedania :) Pewu, zrob porownanie TLM'a np. z Oktava i udziel rady osobie, ktora rozpoczela ten watek. Byc moze Twoja ocena bedzie inna od mojej.

ODPOWIEDZ