Aphex 204 czy SPL Stereo Vitalizer MkII ?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
abproject
Aphex 204 czy SPL Stereo Vitalizer MkII ?

Post autor: abproject » czwartek 02 lut 2006, 18:53

Witam.

Oba modele są w przyblizonej cenie, który wybrać ?, chciałbym poznac Wasze opinie i doswiadczenia z tymi procesorami... Najchetniej to kupiłbym SPL Tube Vitalizera ale obecnie nie moge pozwolic sobie na wydatek 8000 tys...
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Aphex 204 czy SPL Stereo Vitalizer MkII ?

Post autor: matiz » czwartek 02 lut 2006, 22:07

Oba modele są w przyblizonej cenie, który wybrać ?

Nie moge sie powstrzymac - znajdujesz jakies zastosowanie dla tych urzadzen z poprzedniej epoki? Masz firme kopiujaca kasety czy jak?

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 02 lut 2006, 22:37

...Oba modele są w przyblizonej cenie, który wybrać ?

Nie moge sie powstrzymac - znajdujesz jakies zastosowanie dla tych urzadzen z poprzedniej epoki? Masz firme kopiujaca kasety czy jak? ...

Ciekawe spostrzezenie ... zastanawiam sie tylko dlaczego tak uwazasz ?

Akurat SPL'a posiada nadal wiele studów, wszystkiego nie załatwisz palginem , a zwłaszcza tego co potrafi SPL .

abproject

Post autor: abproject » czwartek 02 lut 2006, 22:41

...Oba modele są w przyblizonej cenie, który wybrać ?

Nie moge sie powstrzymac - znajdujesz jakies zastosowanie dla tych urzadzen z poprzedniej epoki? Masz firme kopiujaca kasety czy jak? ...

jak jestes taki mądry to moze przedstawisz kilka innych "urzadzeń z nowej epoki" w podobnej cenie tylko nie wspominaj o behringerze he he ... chodzi oczywiscie o procesory psychoakustyczne

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 02 lut 2006, 22:46

Akurat SPL'a posiada nadal wiele studów, wszystkiego nie załatwisz palginem , a zwłaszcza tego co potrafi SPL . ...

Nie musze przeciez tego, co potrafi exciter, zastepowac plug-inem. Kiedys bylo to podstawowe narzedzie pracy - ale to sluzy przeciez przede wszystkim do "odzyskiwania" straconych fragmentow pasma. Ja rozumiem, ze mozna tego uzywac w inny, "kreatywny" sposob - ale sadze, ze w dobie np. kompresorow pasmowych sa to naprawde urzadzenia z innej epoki. Oczywiscie nie musisz sie ze mna zgadzac

abproject

Post autor: abproject » środa 22 mar 2006, 14:03

...

Mineło kilka dni od publikacji tego postu kiedy odezwal sie do mnie na maila przedstawiciel SPL'a na Polske z firmy Music Toolz... z podziekowaniami za zainteresowanie produktami SPL i uwaga... mozliwoscią przetestowania interesujacych mnie urzadzen w domu... Mialo to wygladac tak, ze wyslą mi na testy do mojego studia kilka procesorów. Mysle sobie...super sprawa... czytam to forum od jakiegos czasu i jeszcze nigdy nie spotkalem sie z taka incjatywą zeby firma wyporzyczala procesory na testy.... Po tygodniu otrzymalem telefon zebym uzbroil sie w cierpliwosc bo akurat nie maja na stanie interesujacych mnie modeli - ale dostawa z Niemiec przyjdzie za jakis czas i wtedy wysla mi sprzet na testy. Nie tak dawno patrze na allegro i widze tam procesory wystawione przez Music Toolz -wlasnie te na ktore ja czekalem... i co mam sobie teraz pomyslec...OLALI MNIE....he he... nie mam zamiaru dzwonic do nich i upominac sie o swoje -to nie w moim stylu....

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 22 mar 2006, 14:15

Musze stwierdzic ze sie myliłem , rzeczywiscie wtyczki nie załatwia tego co moze SPL. chociaz go nie uzywam i stoi od 6 lat , to przekonałem sie ostatnio ze prawde mówiac wtyczki , nieliczac TC powercore, i UAD mam na Mysli EQ ze nie wposmne o kompresorach ,. mało co załatwia, Nie znam Aphex 204 ale SPL to dobra firma, a wracajac do tego jak Cie potraktowali w MT. po prostu zadzwon do nich i udaj ze chcesz kupic, zorietujesz sie Co Ci odpowiedza , z drugiej jednak strony czasami firmy maja pewna ilosc urzadzen przeznaczonych do testów . i takie wysyłaja

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » środa 22 mar 2006, 14:22

......

Mineło kilka dni od publikacji tego postu kiedy odezwal sie do mnie na maila przedstawiciel SPL'a na Polske z firmy Music Toolz... z podziekowaniami za zainteresowanie produktami SPL i uwaga... mozliwoscią przetestowania interesujacych mnie urzadzen w domu... Mialo to wygladac tak, ze wyslą mi na testy do mojego studia kilka procesorów. Mysle sobie...super sprawa... czytam to forum od jakiegos czasu i jeszcze nigdy nie spotkalem sie z taka incjatywą zeby firma wyporzyczala procesory na testy.... Po tygodniu otrzymalem telefon zebym uzbroil sie w cierpliwosc bo akurat nie maja na stanie interesujacych mnie modeli - ale dostawa z Niemiec przyjdzie za jakis czas i wtedy wysla mi sprzet na testy. Nie tak dawno patrze na allegro i widze tam procesory wystawione przez Music Toolz -wlasnie te na ktore ja czekalem... i co mam sobie teraz pomyslec...OLALI MNIE....he he... nie mam zamiaru dzwonic do nich i upominac sie o swoje -to nie w moim stylu.... ...

Nie chce mi się wierzyć w to że CIĘ OLALI !

Miałem raz przyjemność skorzystać z uprzejmości MusicToolz i muszę powiedzeć ze jestem pod wielkim wrażeniem działalności tej firmy.

Nie dośc ze paczkę dostałem na drugi dzień, to sprzęt był u mnie 2 miesiące i MT się o niego nie upominał

Pozdrawiam

Leff

Post autor: Leff » środa 22 mar 2006, 14:26

Akurat SPL'a posiada nadal wiele studów, wszystkiego nie załatwisz palginem , a zwłaszcza tego co potrafi SPL . ...

Zgadzam się. Ja używam Vitalizera do "ożywiania" niektórych tracków z instr VST, a także do końcowej obróbki nagrań orkiestrowych. Działa on zupełnie inaczej (w odbiorze), niż wielopasmowy kompresor, czy EQ. Fajnie obrabia też niskie częstotliwości. A i poszerzacz stereo ma fajny. Ogólnie lubię go...

Aphexa nie znam.

Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 22 mar 2006, 14:33

Zgadzam się. Ja używam Vitalizera do "ożywiania" niektórych tracków z instr VST, a także do końcowej obróbki nagrań orkiestrowych. Działa on zupełnie inaczej (w odbiorze), niż wielopasmowy kompresor, czy EQ. Fajnie obrabia też niskie częstotliwości. A i poszerzacz stereo ma fajny. Ogólnie lubię go...

Po co poszerzać stereo, jeśli ma się ślady, które się na to stereo składają i można je po prostu szerzej zmiksować? Co to za niezastąpione instrumenty VST, którym brakuje niskich albo wysokich częstotliwości? Co to za współczesny rejestrator, który gubi detale i obcina pasmo aż w takim stopniu, że trzeba się ratować procesorem psychoakustycznym?

ODPOWIEDZ