MIDI -> USB

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Vibra
Re: MIDI -> USB

Post autor: Vibra » wtorek 31 sty 2006, 14:18

Ale z trzeciej strony to chyba za te pieniądze i biorąc pod uwagę, że jesteś pierwszym użytkownikiem- masz chyba prawo być pewnym co do niezawodności ? 127 ustawień i nic Cię nie obchodzi- ma trzymać. Ta wada to efekt oprogramowania z błędami czy 'sprawnego inaczej' elementu- ewidentna wina producenta... nie powinien robić problemów...

...

Witam

Pierwszy nie jestem jest nas juz kilku, ale faktycznie trzeba napisac do producenta, zeby troszke inaczej rozwiazal kilka problemow.

KYMY

Post autor: KYMY » wtorek 31 sty 2006, 14:40

Pierwszy nie jestem jest nas juz kilku, ale faktycznie trzeba napisac do producenta, zeby troszke inaczej rozwiazal kilka problemow. ...

Pierwszy - w sensie kupna bezpośrednio od dystrybutora/ producenta- z pełnymi prawami konsumenta mam na myśli.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » wtorek 31 sty 2006, 15:02

...cny17 są produkowane w trzech grupach o różnej przekładni i to ma znaczenie którą się stosuje...

A nie we czterech?

...tylko rezystor emiterowy musi mieć małą rezystancję...

Ale w podanym schemacie cny17 nie pracuje jako wtórnik emiterowy. Gdyby tak było pewną poprawę uzyskalibyśmy przez zapięcie rezystora baza-emiter. Czy mam rację? A może coś pochrzaniłem?
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

KYMY

Post autor: KYMY » wtorek 31 sty 2006, 16:28

......cny17 są produkowane w trzech grupach o różnej przekładni i to ma znaczenie którą się stosuje...

A nie we czterech?

To bardzo możliwe.

...tylko rezystor emiterowy musi mieć małą rezystancję...

Miałem na myśli rezystor w kolektorze.:)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 31 sty 2006, 17:41

To prawda co piszesz, jednak przy doborze prądu tranzystora wychodzi z tego niezawodne urządzenie- osobiście mam taką samoróbkę. cny17 są produkowane w trzech grupach o różnej przekładni i to ma znaczenie którą się stosuje. Wiem że specyfikacja podaje pc900 nawet zauważyłem że zaczęły być w Polsce dostępne i to nie w szalonych cenach (www.tme.com.pl)- Ale cny też się mogą dobrze sprawować- zobacz na wykres w nocie katalogowej- da się wytrzymać- tylko rezystor emiterowy musi mieć małą rezystancję.

Patrzę i widzę, że jest kilka razy za wolny. Być może w jakichś szczególnych przypadkach i wyjątkowo sprzyjających warunkach CNY17 działa, o ile wejście instrumentu jest w stanie stolerować tak totalnie zmasakrowany sygnał. Przerabiałem tę lekcję i wiem co piszę. Z jednym działa, z innym nie działa, gubi nuty, przekłamuje sysexy, jednym słowem koszmar.

Wytłumacz mi, proszę, po jaką cholerę ładować się w tak niepewne i zawodne rozwiązanie, skoro 6N138 jest dostępny w każdym większym sklepie z częściami, a nawet w drogiej wysyłkowej Cyfronice kosztuje zaledwie 3zł 75 groszy, podczas gdy CNY17 - od 1,90zł do 6zł ?

KYMY

Post autor: KYMY » wtorek 31 sty 2006, 20:59

Wytłumacz mi, proszę, po jaką cholerę ładować się w tak niepewne i zawodne rozwiązanie, skoro 6N138 jest dostępny w każdym większym sklepie z częściami, a nawet w drogiej wysyłkowej Cyfronice kosztuje zaledwie 3zł 75 groszy, podczas gdy CNY17 - od 1,90zł do 6zł ?...

Oczywiście, jestem również zdania, że trzeba skończyć z cny w MIDI... Nie sądzę, abym go wprost polecał, po prostu chciałem wskazać parę niuansów skoro taki schemat już zaistniał- bardziej dlatego, że z tamtego tekstu wynikał pośrednio wniosek, że midi w gameporcie jest "trefne" czemu chciałem zaprzeczyć.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » wtorek 31 sty 2006, 22:45

...Oczywiście, jestem również zdania, że trzeba skończyć z cny w MIDI...

Analizując na trzeźwo ew. "korzyści" do 500 kHz (wg. producentów) rzeczywiście (IHMO) wogóle nie warto warto zawracać sobie głowy tym układem w temacie MIDI.

...że z tamtego tekstu wynikał pośrednio wniosek, że midi w gameporcie jest "trefne" czemu chciałem zaprzeczyć. ...

Tu nie ma czemu zaprzeczać, przy dłuższym sysexe ten układ położy się na łopatki. A jak nie siebie, to na bank urządzenia (instrumenty) z nim współpracujące, które po jednym błędzie już do końca transmisji nie zrozumieją tego co wysyła .

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » wtorek 31 sty 2006, 23:05

...że z tamtego tekstu wynikał pośrednio wniosek, że midi w gameporcie jest "trefne" czemu chciałem zaprzeczyć. ...

Tu nie ma czemu zaprzeczać, przy dłuższym sysexe ten układ położy się na łopatki. A jak nie siebie, to na bank urządzenia (instrumenty) z nim współpracujące, które po jednym błędzie już do końca transmisji nie zrozumieją tego co wysyła ....

Oj przepraszam, oczywiście MIDI z game port jest jak najbardziej ok, aby tylko nie na CNY!

ODPOWIEDZ