Sonar 5 - kilka pytań

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
lep
Sonar 5 - kilka pytań

Post autor: lep » poniedziałek 30 sty 2006, 20:11

Witam. Planuje zakup sonara 5 jako że miałem krótką styczność z wersjami niższymi w czasie ich użytkowania napotkałem kilka problemów z którymi niemogłem sobie poradzić, a może w wersjach niższych niebyło pewnych funkcji które sa w wersji 5.

1. Czy jest możliwe zablokowanie przeciągania regionu w poziomie podczas przeciągania w pionie i odwrotnie? Tyczy się to również kopiowania.

2. Czy jest w sonar 5 coś jak plug-in manager? Programik którym mógł bym usuwać nieużywane wtyczki .

3. Czy jest możliwość przypożądkowania jednolitego koloru wszystkim trakom już podczas nagrywania?

4. Czy jest możliwość kopiowania ustawień miksera do innych projeków?

5. Czy jest możliwość zautomatyzowania insertów miksera. Tak aby w danym momęcie przełączyć wtyczke w stan bypas.

6. Czy można ustawić mikser tak aby przy kolejnych jego otwarciach ustawiał się w miejscu otwartym poprzednio. Jak dotąd zawsze otwierał mi się z widokiem na 1 trak i lekko uchylonym oknem grup. Wkurzające to jeśli pracuje się akurat nad 27 kanałem.

Dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam.
www.homstudio.com.pl

Awatar użytkownika
Jarecky

Re: Sonar 5 - kilka pytań

Post autor: Jarecky » wtorek 31 sty 2006, 08:18

...Witam. Planuje zakup sonara 5 jako że miałem krótką styczność z wersjami niższymi w czasie ich użytkowania napotkałem kilka problemów z którymi niemogłem sobie poradzić, a może w wersjach niższych niebyło pewnych funkcji które sa w wersji 5.

Oto odpowiedzi:

1. Czy jest możliwe zablokowanie przeciągania regionu w poziomie podczas przeciągania w pionie i odwrotnie? Tyczy się to również

kopiowania.

*nie wiem dokladnie o czy piszesz.

2. Czy jest w sonar 5 coś jak plug-in manager? Programik którym mógł bym usuwać nieużywane wtyczki .

*tak, jak najbardziej, instaluje sie z softem

3. Czy jest możliwość przypożądkowania jednolitego koloru wszystkim trakom już podczas nagrywania?

*tez, jak najbardziej.

*tak

5. Czy jest możliwość zautomatyzowania insertów miksera. Tak aby w danym momęcie przełączyć wtyczke w stan bypas.

*yes

6. Czy można ustawić mikser tak aby przy kolejnych jego otwarciach ustawiał się w miejscu otwartym poprzednio. Jak dotąd zawsze otwierał mi się z widokiem na 1 trak i lekko uchylonym oknem grup. Wkurzające to jeśli pracuje się akurat nad 27 kanałem.

*yes!

Awatar użytkownika
Jarecky

Post autor: Jarecky » wtorek 31 sty 2006, 08:22

...

Oto odpowiedzi:

1. Czy jest możliwe zablokowanie przeciągania regionu w poziomie podczas przeciągania w pionie i odwrotnie? Tyczy się to również

kopiowania.

*nie wiem dokladnie o czy piszesz.

A moze chodzi Ci o funkcje Track Layers? Jesli nie to napisz dokladniej.

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » wtorek 31 sty 2006, 09:51

kolega ma chyba na mysli opcje ktora w CEP nazywa sie "lock in time"

w tedy jak sie zlapie sciezke i przesunie na inny track bedzie w tym samym miejscu w czasie, czyli nie ma mozliwosci przez przypadek przesuniecia w lewo badz w prawo.

jezeli o to chodzi, mimo ze nie uzywam sonara, ale mysle ze na 99% jest taka opcja...

a jezeli chodzi jednak o co innego, to tak jak powiedzial przedmowca, sprecyzuj dokladnie o co chodzi

pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
maYod

Post autor: maYod » wtorek 31 sty 2006, 13:06

*tak

o, to ciekawe. nigdy nie było mi to potrzebne. na wszelki wypadek jednak mógłbyś napisać w jaki sposób się to kopiuje? będę wdzięczny.

Awatar użytkownika
lep

Post autor: lep » wtorek 31 sty 2006, 17:06

...kolega ma chyba na mysli opcje ktora w CEP nazywa sie "lock in time"

w tedy jak sie zlapie sciezke i przesunie na inny track bedzie w tym samym miejscu w czasie, czyli nie ma mozliwosci przez przypadek przesuniecia w lewo badz w prawo.

jezeli o to chodzi, mimo ze nie uzywam sonara, ale mysle ze na 99% jest taka opcja...

a jezeli chodzi jednak o co innego, to tak jak powiedzial przedmowca, sprecyzuj dokladnie o co chodzi

pozdrawiam...

Właśnie chodzi mi o coś takiego.

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.
www.homstudio.com.pl

Awatar użytkownika
Jarecky

Post autor: Jarecky » wtorek 31 sty 2006, 18:29

...4. Czy jest możliwość kopiowania ustawień miksera do innych projeków?

*tak

o, to ciekawe. nigdy nie było mi to potrzebne. na wszelki wypadek jednak mógłbyś napisać w jaki sposób się to kopiuje? będę wdzięczny....

Moze sie zagalopowalem tak piszac, lecz... moze nie jest to do konca kopiwanie, ale mozna zastosowac taki manewr, by zastosowac ustawienia miksera w innym projekcie.

Jak juz masz mikser ustawiony i zaladowany wtyczkami jak bys chcial, poprostu zapisz to, jako track template (nie jako *.CWT), tj export/track template. Nastepnie mozesz zainsertowac to juz z pod otwartego projektu, to co zapisales wczesniej, nie tracac tego co zrobiles w projekcie. Ale tez nie jestem w 100% pewny, czy zda to egzamin.

Awatar użytkownika
zbynek

Post autor: zbynek » wtorek 07 mar 2006, 19:47

Kolega pyta:

kopiowania.

Nie wiem czy jest ale ja to robię tak. Rozszerzam trochę sampla, zaznaczam funkcję SNAP (przyciagaj) np do taktów (nie ważne czy utwór jest w taktach czy nie), przycinam nożyczkami w miejscu przyciągania i przenoszę potrzebną część na ścieżkę niżej/wyżej w tym samym takcie. Można pózniej wykasować niepotrzebne obszary

WG

Post autor: WG » wtorek 07 mar 2006, 20:05

... zaznaczam funkcję SNAP (przyciagaj) np do taktów (nie ważne czy utwór jest w taktach czy nie)...

To jest też dobry sposób, snapowanie do taktów albo do nut typu (szesnastka, ćwierćnuta). Heh, czasami też tak robię

Inny sposób bardziej uniwersalny może być taki:

Zaznaczasz fragmenty aranżacji i opcja Kopiuj, potem ustawiasz lokator na początku zaznaczenia jest tam taka specjalna funkcja do tego celu a nawet przycisk (nie pamiętam jak się dokładnie nazywa).

A potem wklejasz od tego miejsca na nowym tracku.

Inne wymienione opcje (kolorki itepe) pewnie działają ale nie jestem pewiem co do sposobu przenoszenia ustawień miksera z jednego projektu do drugiego (to o czym mówi Jarecky). O ile wiem szablony (template) można stosować podczas tworzenia projektu ale czy można je zastosowywać/nanosić na gotowy inny projekt albo importować hm, no nie wiem.

Pewnie można przenosić ślady pomiędzy projektami w oknie Sonara, więc jakby coś można sobie radzić w ten sposób

ODPOWIEDZ