-10dbv głośniej niż +4dbu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Łukasz1985
Re: -10dbv głośniej niż +4dbu

Post autor: Łukasz1985 » piątek 27 sty 2006, 21:37

.........Wychodze z miksera czinczem i wchodze do karty chce zeby bylo to polacznie symetryczne jak to polaczyc?

Nijak - nie da sie. Cinch oznacza wyjscie niesymetryczne i kablem symetrycznego z tego nie zrobisz. Podlacz niesymetrycznie, co sie bedziesz - to w domowym studiu i tak najmniejszy problem....

He he może i najmniejszy ale po to kupiłem tą karte żeby mieć leprze wejścia bo miałem 0404. To przez co podłączyć mikrofon żeby było połącznie symetryczne?...

hm....Z tego co widze to musze kupić preamp żeby mieć połącznie symetryczne ...

Mam jak najbardziej pożądny kabel. Kurde nagrywam już dobrych pare lat ale nie maiłem jeszcze takiej karty. To co nic nie zyskam na jakosci jakbym kupil preamp i mial podlacznie symetryczne?No bo juz w koncu nie wiem po co te wejscia symetryczne. A jesli proponujecie nie kupowac preampu to mam miec ustawione na -10dbv? Moje uwagi na karcie 0404 byly wejscia -10dbv ale jak ustawie w 1212m -10dbv to sygnal jest znacznie silniejszy niz 0404
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 27 sty 2006, 21:50

To co nic nie zyskam na jakosci jakbym kupil preamp i mial podlacznie symetryczne?

Zyskasz, ale glownie dlatego, ze bedzie to najprawdopodobniej ogolnie lepszy preamp. Zysk na samym fakcie laczenia symetrycznie w przypadku jednego-dwoch polaczen jest pomijalny, zeby nie powiedziec zaden.

No bo juz w koncu nie wiem po co te wejscia symetryczne.

Zeby podlaczac symetryczne zrodla?

A jesli proponujecie nie kupowac preampu to mam miec ustawione na -10dbv?

Trudno powiedziec nie znajac zadnych szczegolow dotyczacych Twojego sprzetu - ustaw tak, zeby bylo lepiej

Generalnie najczesciej poziom i "symetrycznosc" sa ze soba powiazane, ale niekoniecznie - sa tez produkty z wejsciami i wyjsciami niesymetrycznymi +4.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » piątek 27 sty 2006, 21:56

...To co nic nie zyskam na jakosci jakbym kupil preamp i mial podlacznie symetryczne?

Zyskasz, ale glownie dlatego, ze bedzie to najprawdopodobniej ogolnie lepszy preamp. Zysk na samym fakcie laczenia symetrycznie w przypadku jednego-dwoch polaczen jest pomijalny, zeby nie powiedziec zaden.

No bo juz w koncu nie wiem po co te wejscia symetryczne.

Zeby podlaczac symetryczne zrodla?

A jesli proponujecie nie kupowac preampu to mam miec ustawione na -10dbv?

Trudno powiedziec nie znajac zadnych szczegolow dotyczacych Twojego sprzetu - ustaw tak, zeby bylo lepiej

Generalnie najczesciej poziom i "symetrycznosc" sa ze soba powiazane, ale niekoniecznie - sa tez produkty z wejsciami i wyjsciami niesymetrycznymi +4....

Już pisze szczegóły

-1212m

-Studio Projects B1

-LDM SMX 11

P.S.Powiem tak jak jest ustawione na -10dbv nie ma problemu z uzyskaniem silnego sygnalu, a przy +4dbu sygnal jest bardzo slaby

Czekam na twoje uwagi

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 27 sty 2006, 22:00

LDM SMX 11

Ten?

IMO w tej sytuacji szkoda kasy na lepsza karte niz 404...

Powiem tak jak jest ustawione na -10dbv nie ma problemu z uzyskaniem silnego sygnalu, a przy +4dbu sygnal jest bardzo slaby

No to w czym problem? Ustawiasz wejscia na -10 jak powinno byc i po klopotach.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » piątek 27 sty 2006, 22:05

...LDM SMX 11

Ten?

IMO w tej sytuacji szkoda kasy na lepsza karte niz 404...

Powiem tak jak jest ustawione na -10dbv nie ma problemu z uzyskaniem silnego sygnalu, a przy +4dbu sygnal jest bardzo slaby

No to w czym problem? Ustawiasz wejscia na -10 jak powinno byc i po klopotach....

Tak prawie ten mój ma jeszcze wbudowany phantom 48v nie mów żę szkoda kasy na karte przy takim sprzecie bo nagrywalem na pozadnym mikserze yamaha nie bylo wcale lepiej.Jeszcze jedno gdybym kupił preamp to nie bylo by juz klopotow na +4 z uzyskaniem silnego sygnalu?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 27 sty 2006, 22:14

nie mów żę szkoda kasy na karte przy takim sprzecie bo nagrywalem na pozadnym mikserze yamaha nie bylo wcale lepiej.

No, sprzet studyjny to to nie jest

Jeszcze jedno gdybym kupił preamp to nie bylo by juz klopotow na +4 z uzyskaniem silnego sygnalu?

Jezeli kupilbys preamp z wyjsciem symetrycznym +4, nie byloby klopotow. Ale o co chodzi, bo nie rozumiem? Po cos sie w karcie przelacza te czulosci, nie? Sadzisz, ze Twoim najwazniejszym obecnie problemem jest to polaczenie, symetria i poziom? Przeciez ten aspekt nie ma w takich zastosowaniach zadnego znaczenia...

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » piątek 27 sty 2006, 22:18

...nie mów żę szkoda kasy na karte przy takim sprzecie bo nagrywalem na pozadnym mikserze yamaha nie bylo wcale lepiej.

No, sprzet studyjny to to nie jest

Jeszcze jedno gdybym kupił preamp to nie bylo by juz klopotow na +4 z uzyskaniem silnego sygnalu?

Jezeli kupilbys preamp z wyjsciem symetrycznym +4, nie byloby klopotow. Ale o co chodzi, bo nie rozumiem? Po cos sie w karcie przelacza te czulosci, nie? Sadzisz, ze Twoim najwazniejszym obecnie problemem jest to polaczenie, symetria i poziom? Przeciez ten aspekt nie ma w takich zastosowaniach zadnego znaczenia......

No chodzi mi o to że na symetrycznym wejsciu moglbym osiagac leprza dynamike +20 dbu a na niesymetrycznym +4dbv o to mi chodzi.

Napisz cos jeszcze zeby mi sprostowac myslenie moze jeszcze czegos nie wiem

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 27 sty 2006, 22:32

No chodzi mi o to że na symetrycznym wejsciu moglbym osiagac leprza dynamike +20 dbu a na niesymetrycznym +4dbv o to mi chodzi.

To nie jest dynamika, tylko maksymalny poziom wejsciowy. Z dynamika, czyli odstepem od szumow czy tez stasunkiem maksymalnego do minimalnego sygnalu ma to niewiele wspolnego. W praktyce wyglada to tak, ze w przedwzmacniaczu bardziej trzeba sygnal wzmocnic, po czym w karcie go oslabic - maksymalny sygnal wejsciowy "golych" przetwornikow A/C jest chyba na poziomie rzedu 1V, a wejscia ich sa niesymetryczne

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » piątek 27 sty 2006, 22:35

...No chodzi mi o to że na symetrycznym wejsciu moglbym osiagac leprza dynamike +20 dbu a na niesymetrycznym +4dbv o to mi chodzi.

To nie jest dynamika, tylko maksymalny poziom wejsciowy. Z dynamika, czyli odstepem od szumow czy tez stasunkiem maksymalnego do minimalnego sygnalu ma to niewiele wspolnego. W praktyce wyglada to tak, ze w przedwzmacniaczu bardziej trzeba sygnal wzmocnic, po czym w karcie go oslabic - maksymalny sygnal wejsciowy "golych" przetwornikow A/C jest chyba na poziomie rzedu 1V, a wejscia ich sa niesymetryczne ...

Ok dzieki za pomoc (i cierpliwość) wreszcie wiem na czym stoje

Ale chyba preampu nie podaruje

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » wtorek 25 maja 2010, 18:43

......No chodzi mi o to że na symetrycznym wejsciu moglbym osiagac leprza dynamike +20 dbu a na niesymetrycznym +4dbv o to mi chodzi.

To nie jest dynamika, tylko maksymalny poziom wejsciowy. Z dynamika, czyli odstepem od szumow czy tez stasunkiem maksymalnego do minimalnego sygnalu ma to niewiele wspolnego. W praktyce wyglada to tak, ze w przedwzmacniaczu bardziej trzeba sygnal wzmocnic, po czym w karcie go oslabic - maksymalny sygnal wejsciowy "golych" przetwornikow A/C jest chyba na poziomie rzedu 1V, a wejscia ich sa niesymetryczne ...
Ok dzieki za pomoc (i cierpliwość) wreszcie wiem na czym stoje
Ale chyba preampu nie podaruje ...

Witam ponownie w tym temacie{#śmiech} Podloczylem dzisaj mojego Lexicona MX 200 do interfejsu zlaczami analogowymi, tylko ze polaczniem niesymetrycznym (nie mailem pod reka kabli symetrycznych ani jackow) kabbel klotz zlacza amphenol, moje pytanie czy jesli kable sa nie dluzsze niz 2m czy poziom i jakosc sygnalu benda slabsze na polaczeniu niesymetrycznym? czy nie ma sobie czym glowy zawracac? Dzieki za odpowiedzi

P.S. Z tego co wyczytalem na forum to raczej jesli wyjscia w karcie sa +4dbu i polaczy sie nie symetrycznie to poziom sygalu bedzie taki sam jak na symetrycznych, myle sie?

ODPOWIEDZ