Problem z prądem w studiu!

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
eska
Re: Problem z prądem w studiu!

Post autor: eska » środa 25 sty 2006, 21:30

...Z tymi UPS'ami to bym na waszym miejscu sie aż tak nie rozpędzał... ja mam osobnego pod monitory - osobne pod kompy... wzmacniaczy z oczywistych względów pod UPS'y sie nie podłącza - oczywiście można, ale przy zaniku prądu, UPS'a szlak trafi w mgnieniu oka...

UPS ma swoją wydajność - oczywiscie ztabilizuje i w wiekszosci filtrują napięcie... ale mają swoją max. obciążalność.... wiec pod UPS'a podłaczamy tylko to co pobiera mocy tyle ile UPS jest w stanie udźwignąć. Moje UPS'y procują na około 42% swojej obciążalności max. co jest wystarczające do zapisania projektu nie spiesząc sie (wyłączanie automatyczne mam ustawione na 7minut - nie chce zbytnio rozładowywać baterii)

poza tym UPS jest fajnym miernikiem (jak masz do niego soft) - pokazuje co, gdzie kiedy - pika, jak sie załącza itp, wiec od razu wiadomo co sie dzieje)

UPS nie raz uratował mi dupsko.

obecnie u mnie siedzi 5 UPS'ów - i sie nie martwię o nic ;]

...

Może warto pomyśleć o takim urządzeniu: http://www.audiosystem.com.pl/isotek/isotek_kondycjonery.htm

W którymś z numerów naszego ukochanego pisma "EiS" był test podobnego urządzenia.

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » środa 25 sty 2006, 23:52

Żeś pojechał - a co tam przedział 3000-8000 nazywamy niewygórowaną ceną... jakoś wolałbym coś innego w tej cenie kupić... przeczytałem to co tam podlinkowałeś - i ceny mnie zmroziły...

ale ja zacofany jestem.... zresztą dobrze, że mi takie wynalazki nie są potrzebne...
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » czwartek 26 sty 2006, 07:06

A czy "pociągnięce" całkiej osobnej linii zasilającej wyłącznie studio ma sens? Chodzi o linię wewnątrz domu czyli od głównych bezpieczników. Cała reszta domu na innych liniach. Coś mi jednak mówi, że te linie i tak gdzieś się muszą łączyć, więc jest to rozwiązanie czy nie bardzo?

silver_sound

Post autor: silver_sound » czwartek 26 sty 2006, 09:27

Witam

Jak tu już koledzy zaznaczyli, przelicz dokładnie pobieraną moc przez urządzenia Twgo studia, i zakup odpowiedniej klasy UPS, o mocy o kilkadziesiąt procent wiekszej od wyliczonej. Myśląc o UPS-ie, mam na myśli prawdziwe urządzenie, a nie wyrób na któym jest napisane ups.

Dobry ups, ma zsymchronizowaną z częstotliwością sieci przetwrorkę(lub falownik, lub inne...)i w chwilach zaniku, płynnie przechodzi ze stanu czuwania do zasilania zabezpieczanych odbiorników.

Zatem dobrej klasy UPS, według mnie, zasili Ci wszystkie urządzenia, i równocześnie zabezpieczy dla nich odpowiednią jakośc zsailania.

jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

ODPOWIEDZ