Mikrofon z wyłącznikiem czy bez?
Shure SM-58 różni się od SM-58s posiadanym wyłącznikiem.
Podobnie też np. JTS NX-8 i JTS NXs.
Zastanawia mnie tylko jaki mikrofon lepiej kupić, z wyłącznikiem czy bez.Wiadomo że z wyłącznikiem jest praktyczniejszy, ale ...czy wyłącznik nie pogarsza jakości mikrofonu? ( co się dzieje gdy jest często włączany i wyłączany?)
A może to nie ma żadnego znaczenia i śmiało można kupować z wyłącznikiem bez obaw że coś się może z nim podziać?
Podobnie też np. JTS NX-8 i JTS NXs.
Zastanawia mnie tylko jaki mikrofon lepiej kupić, z wyłącznikiem czy bez.Wiadomo że z wyłącznikiem jest praktyczniejszy, ale ...czy wyłącznik nie pogarsza jakości mikrofonu? ( co się dzieje gdy jest często włączany i wyłączany?)
A może to nie ma żadnego znaczenia i śmiało można kupować z wyłącznikiem bez obaw że coś się może z nim podziać?
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.
Re: Mikrofon z wyłącznikiem czy bez?
Moim zdaniem wylacznik nie zmienia w zadnym stopniu brzmienia. Najczesciej wylaczniki maja tanie mikrofony, podatne na sprzezenia zeby mozna bylo go szybko wylaczyc jak zacznie jechac. Wylacznik ma tez swoje wady: Wielu niedoswiadczonych spiewajacych (zwlaszcza w chorkach) lubi spiewac do wylaczanego sitka i wtedy lecisz od miksera na scene uswiadamiac delikwenta lub zalepiac wylacznik tasma. SM58 polecam bez wylacznika.
...Moim zdaniem wylacznik nie zmienia w zadnym stopniu brzmienia. Najczesciej wylaczniki maja tanie mikrofony, podatne na sprzezenia zeby mozna bylo go szybko wylaczyc jak zacznie jechac. Wylacznik ma tez swoje wady: Wielu niedoswiadczonych spiewajacych (zwlaszcza w chorkach) lubi spiewac do wylaczanego sitka i wtedy lecisz od miksera na scene uswiadamiac delikwenta lub zalepiac wylacznik tasma. SM58 polecam bez wylacznika....
Dzięki za wskazówki...
....
a tak na marginesie to ...na tym forum słyszałem opinie osoby która porównywała shure sm-58 z JTS NX-8 twierdząc że NX lepiej siedzi w miksie (choć przeważnie nie używa się dynamicznych do nagrań, to jednak czasem się przydaje-do nagrań wokalu właśnie...)
Ciekawe to...
Dzięki za wskazówki...
....
a tak na marginesie to ...na tym forum słyszałem opinie osoby która porównywała shure sm-58 z JTS NX-8 twierdząc że NX lepiej siedzi w miksie (choć przeważnie nie używa się dynamicznych do nagrań, to jednak czasem się przydaje-do nagrań wokalu właśnie...)
Ciekawe to...
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.
...Moim zdaniem wylacznik nie zmienia w zadnym stopniu brzmienia....
Wyłącznik zwiera żyłę sygnałową do masy i tyle. Czyli jak "nie działa" to w torze sygnałowym go nie ma. Co więc miałby zmienić w brzmieniu?
...Najczesciej wylaczniki maja tanie mikrofony, podatne na sprzezenia zeby mozna bylo go szybko wylaczyc jak zacznie jechac...
Kolego, bzdury wypisujesz.
...Wylacznik ma tez swoje wady: Wielu niedoswiadczonych spiewajacych (zwlaszcza w chorkach) lubi spiewac do wylaczanego sitka i wtedy lecisz od miksera na scene uswiadamiac delikwenta lub zalepiac wylacznik tasma. SM58 polecam bez wylacznika....
To nie jest wada wyłącznika tylko użytkownika.
Wyłącznik zwiera żyłę sygnałową do masy i tyle. Czyli jak "nie działa" to w torze sygnałowym go nie ma. Co więc miałby zmienić w brzmieniu?
...Najczesciej wylaczniki maja tanie mikrofony, podatne na sprzezenia zeby mozna bylo go szybko wylaczyc jak zacznie jechac...
Kolego, bzdury wypisujesz.
...Wylacznik ma tez swoje wady: Wielu niedoswiadczonych spiewajacych (zwlaszcza w chorkach) lubi spiewac do wylaczanego sitka i wtedy lecisz od miksera na scene uswiadamiac delikwenta lub zalepiac wylacznik tasma. SM58 polecam bez wylacznika....
To nie jest wada wyłącznika tylko użytkownika.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
...A guzik, zwiera sie pin 2 z 3
...
Oj fakt, mea culpa, wszak rozmawiamy o mikrofonach. Na szczęście co do "brzmienia" wyłącznika nie zmienia to sprawy
.
...Na estradę lepszy jest mikrofon bez wyłącznika, bardzo często zdarza się, że osoba która odkałda mikrofon, odruchowo go wyłącza. Potem jest problem
...
Też prawda.
...SM58 to już leciwa konstrukcja i ma nieco "ciemne brzmienie", o klase lepsza jest BETA 58 i niektóre Sennheisery z serii Evolution...
Hmm...
...ale to też kwestia różnych zastosowań, upodobań itd...
Otóż to.

Oj fakt, mea culpa, wszak rozmawiamy o mikrofonach. Na szczęście co do "brzmienia" wyłącznika nie zmienia to sprawy

...Na estradę lepszy jest mikrofon bez wyłącznika, bardzo często zdarza się, że osoba która odkałda mikrofon, odruchowo go wyłącza. Potem jest problem

Też prawda.
...SM58 to już leciwa konstrukcja i ma nieco "ciemne brzmienie", o klase lepsza jest BETA 58 i niektóre Sennheisery z serii Evolution...
Hmm...
...ale to też kwestia różnych zastosowań, upodobań itd...
Otóż to.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
...
------------------------
Jaki problem?

------------------------
Jaki problem?

-
- Kontakt:
Problem, że trzeba dać znać że ów micro jest wyłączony - a z konsolety machać, albo posłańca na scene wysyłać - to nie zdrowo ;)
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
...Problem, że trzeba dać znać że ów micro jest wyłączony - a z konsolety machać, albo posłańca na scene wysyłać - to nie zdrowo ;)
...
Fakt!
ale jeśli tylko takie są wady posiadania wyłącznika w mikrofonie to ja wole z wyłącznikiem- bo są też zalety jego posiadania...
...
Fakt!
ale jeśli tylko takie są wady posiadania wyłącznika w mikrofonie to ja wole z wyłącznikiem- bo są też zalety jego posiadania...
ja wole z wyłącznikiem- bo są też zalety jego posiadania
A czy przypadkiem SM58 nie ma blokowanego przelacznika blaszka na srubie, jak 565? Wtedy mozna zjesc ciastko i je miec
A czy przypadkiem SM58 nie ma blokowanego przelacznika blaszka na srubie, jak 565? Wtedy mozna zjesc ciastko i je miec

jesli kupujesz mikrofon dla siebie - kup z wyłącznikiem
jeśli kupujesz mikrofon by nagłośnić nim inną osobę - kup bez wyłącznika
jeśli kupujesz mikrofon by nagłośnić nim inną osobę - kup bez wyłącznika