Dobór odpowiedniej końcówki mocy

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
wojtu
Dobór odpowiedniej końcówki mocy

Post autor: wojtu » niedziela 15 sty 2006, 13:39

Witam sznownych forumowiczów,

Przymierzam się do zakupu wzmacniacza mocy do zestawów głośnikowych Wharfedale pro LX 15 (400W 8 Ohm). Zestaw ten ma służyć do nagłośnienia niewielkich dyskotek na terenie DK. Na ten cel mogę przeznaczyć ok.2500 zł. Tu pojawiają się problemy.Wybór jest duży a moja wiedza na temat wzmacniaczy niewielka. W mieście w którym mieszkam trudno o testy odsłuchowe wzmacniaczy, bo sklepy muzyczne tutaj są niewielkie a większość sprzętu raczej na zamówienie. A sprzedwcy kompletnie różnili się w opiniach, a więc:

- sklep pierwszy polecał PEAVEYA PV1500 czy CREST AUDIO CPX1500

- sklep drugi odradzał PEAVEYA a polecał ADS z serii LX (którego sprzedawca w sklepie pierwszym kazał mi się wystrzegać).

CZy ktoś z Was może doradzić mi coś w tej kwestii...?Wiem, że były juz dyskusje na ten temat na forum ale nie znalazłem satysfakcjonujących odpowiedzi.

Z góry dziękuję

Tylko muzyka...To całe moje życie! Wreszcze nagrywam w domu i gram w dwóch kapelach!Czyli to co tygrysy lubią najbardziej!!!

Awatar użytkownika
delorjan

Re: Dobór odpowiedniej końcówki mocy

Post autor: delorjan » niedziela 15 sty 2006, 21:34

...Witam sznownych forumowiczów,

Przymierzam się do zakupu wzmacniacza mocy do zestawów głośnikowych Wharfedale pro LX 15 (400W 8 Ohm). Zestaw ten ma służyć do nagłośnienia niewielkich dyskotek na terenie DK. Na ten cel mogę przeznaczyć ok.2500 zł. Tu pojawiają się problemy.Wybór jest duży a moja wiedza na temat wzmacniaczy niewielka. W mieście w którym mieszkam trudno o testy odsłuchowe wzmacniaczy, bo sklepy muzyczne tutaj są niewielkie a większość sprzętu raczej na zamówienie. A sprzedwcy kompletnie różnili się w opiniach, a więc:

- sklep drugi odradzał PEAVEYA a polecał ADS z serii LX (którego sprzedawca w sklepie pierwszym kazał mi się wystrzegać).

CZy ktoś z Was może doradzić mi coś w tej kwestii...?Wiem, że były juz dyskusje na ten temat na forum ale nie znalazłem satysfakcjonujących odpowiedzi.

Z góry dziękuję

...

A czy kupiłeś już te paczuszki? Jeśli nie, to stanowczo odradzam, bo miałem okazje z nimi pracować i moim zdaniem są do niczego... Skuteczność jest tak mała, że ostatnio gdy podpiąłem na sali 2 takie Wharfedale na stronę (filtr dolno zaporowy 150hz) i szło na nich 800 W na strone a po drugiej stronie sali po jednej kolumnie z kappą i beymą cp380 (też lowcut filter 150) i puściłem na końcówce ADSa LX500 (250 W na strone) to przy tych kappach nie było słychać Wharfedali :) Nie jest to też sprzet najtańszy, za tą cenę z pewnością dałoby się kupić coś dużo lepszego... Oczywiście to wszystko to moje subiektywne odczucia, nie sprawdzałem parametrów ani nic, tylko po prostu mówie jak z nimi było w moim wypadku i po moich doświadczeniach z nimi odradzam. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gavvin

Post autor: Gavvin » niedziela 15 sty 2006, 22:06

...Witam sznownych forumowiczów,

Z góry dziękuję

...

Poroponuje kupic ADS LX 1400 cena nie wiecej niz 2500zł

wojtu

Post autor: wojtu » poniedziałek 16 sty 2006, 10:48

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, pewnie zdecyduję się na tego ADSa. Jeśli możecie, napiszcie jeszcze jak z awaryjnością tej końcówki...

delorian, paczki już kupione mnie też średnio się podobały, ale płacił za nie mój kumpel który stwierdził, że za tą cenę (1321 zł) nic lepszego nie kupimy...na razie będą musiały wystarczyć.W każdym razie, dzięki za radę.

Pozdrawiam serdecznie
Tylko muzyka...To całe moje życie! Wreszcze nagrywam w domu i gram w dwóch kapelach!Czyli to co tygrysy lubią najbardziej!!!

Awatar użytkownika
biawoj

Post autor: biawoj » poniedziałek 16 sty 2006, 20:35

ADSy są dobrze pozabezpieczane, może nawet zabezpieczenia i ograniczniki działają nieco za wcześnie.

Ale to dobre końce, a do dyskoteki, "spawarki" z serii PLX są niezastąpione :)

W tym miejscu jeszcze wrzucę kamyczek do ogródka PEAVEY, miałem okazję kiedyś z taką końcówką o symbolu 2600 coś działać, w momencie gdy po drugiej stronie sceny doły napędzał CROWN CSL1400, PEAVEY po prostu nie istniał... Moim zdaniem miał wbudowany jakiś filtr tnący poniżej 40-50Hz, co przy moich subwooferach z 18" oznaczało praktycznie obcięcie prawie jednej oktawy ich pasma przenoszenia.
Jestem realizatorem dźwięku live, posiadam własną aparaturę nagłośnieniową 2x5kW TriAmp z 64 kanałami w miksie i 12 torami monitorowymi, oraz możliwością nagrywania do 72 kanałów na 3x Alesis HD24. Lubię czasem zatopić się w przestrzeniach wydobywanych z

silver_sound

Post autor: silver_sound » wtorek 17 sty 2006, 07:50

Witam

Czytam to co wypisujecie i zachodzę w głowę, jak można wyciągać takie wnioski, że crest jest lepszy od peaveva, bo gadał po drugiej stronie i zagłuszał jakieś inne kolumny.

Zapewniam że nawet stara wermonka może to uczynić, jesli masz paczki made "power sound", lub "yone", lub "alpiaerd', lub podobny sprzęcior.....

A te Twoje paczki są nieiwele lepsze......(do autora tematu)

Wymienione wprzez Was wzmacniacze sa zbliżone jakościa do siebie, ale dośc odległe cenowo, a serwis ADS-a będzie zapewne najtańszy (czego nikomu nie życzę....)

Osobiście radziłbym zakup najtańszego z nich, a zaoszczędzony kesz przeznaczyć na lepsze paczki.

jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

ODPOWIEDZ