Pady USB - Akai MPD16 czy M-Audio Trigger?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Paweł
Re: Pady USB - Akai MPD16 czy M-Audio Trigger?

Post autor: Paweł » piątek 13 sty 2006, 11:05

Mój głos pewnie niewiele wniesie, bo miałem styczność tylko z Trigger Fingerem, ale muszę powiedzieć że zabawa przednia, mimo że nie jestem perkusistą.

Akai tylko widziałem i rzeczywiście choć same pady wyglądają bardzo podobne (wielkość, faktura), to te w Akai są wyraźnie twardsze, więc teoria że pochodzą od tego samego producenta wydaje się być niesłuszna. Akai poza tym wygląda mniej zabawkowo, ale cena i mnogość kontrolerów przemawiają zdecydowanie za M Audio.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 13 sty 2006, 13:19

usb jest kompatybilne w obydwie strony wiec tu klopotu nie ma....akai ma jeszcze midi jakbys nie chcial usb......

co do porownan to sekwencer w akai nie ma sobie rownego w zadnym odpowiedniku komputera(zadko zdaza sie aby w komputerze komunikaty nagrywaly sie rowniotko - jak sie nie spozniaja to przyspieszaja - trzeba offset ustawiac eksperymentalnie)

i tu jest caly pies pogrzebany - pozatym grzesiu pamietaj - mpc to caly sprzecik instrumencik - komputer jednak swoje rowniez kosztuje i to nie malo o oprogramowaniu nie wspomne......

pady fajna sprawa - miewam i uzywam jednak zdecydowanie zamiast odtatnio dlubac na frucie i padach wole zrobic to na mpc - duzo szybciej duzo wygodniej i gra to tez przyjemniej - na komputerze tego nie uswiadczysz zapewniam cie

co do samych padow to co model to inne pady - po pewnym czasie same wymiekaja:)))...w mpc 4000 mam flaczki,w mpd sa takie nijakie troszke,w mpc3000 wogole byly sztywne z wyczuwalnym momentem wcisniecia - to chyba zalezy od gumy czy tego co jest w srodku(nie rozbieralem jeszcze - moze kiedys)

jesli nie potrzebujesz mpc bierz pady(choc ta cena) ale jak mozesz dac troszke wiecej wez mpc - zawsze mozesz wykorzystac komputer jako sampler czy modol brzmieniowy zapisujac sekwencje w mpc(czesto tak robie mniejsze zurzycie proca)

a zeby na frucie robic perkusje to albo musisz skorzystac z battery albo miec dobrze obrobione sample bo obwiednia adsr we frutku to jest jakas porazka(szczegolnie atak ktory albo jest albo go nie ma - delikatnie go nie ustawisz - w przeciwienstwie do mpc ktore ma ta kwestie rozwiazana po mistrzowsku)

nic ci nie narzucam ale poczytaj i sie zastanow

ps.moze korg control(male padziki ale klawisze sa i kontrolery?choc cena rowniez:))) 0

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » piątek 13 sty 2006, 21:35

Gdzieś już pisałem na tym forum o Trigger Fingerze, generalnie fajna sprawa, przy sprawnym posługiwaniu się tym urządzeniem można naprawdę "zagroove'ić". W połączeniu z Battery wychodzi bardzo uniwersalny zestaw, na którym można symulować grę żywej perkusji (chociażby na zestawach dołączonych do battery), grać własnymi samplami perkusyjnymi czy bawić się w mikrosampling (ostatnio sporo eksperymentowałem z pociętymi słowami, samymi głoskami o różnej wysokości dźwięku - bardzo inspirujące). Dłubanie myszką w piano rollu jest bez porównania mniej kreatywne i przede wszystkim bardziej żmudne, z kolei używanie zwykłej klawiatury nie daje takiego feelingu, nawet w przypadku klawiatury z mechanizmem młoteczkowym.
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
pan_Buczek

Post autor: pan_Buczek » sobota 14 sty 2006, 15:09

Teraz pytanie dla urzytkownikow padow m-audio, czy nie sa one "zabawkowe", chodzi tu o ich trwałośc, wykonanie. Ilosc dodatkowych kontrolerow przemawia na ich korzysc, ale kupujec pady, nie chce kupic czegos z plastku jak pudełko od tic-tac"ów.

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » sobota 14 sty 2006, 17:26

...Teraz pytanie dla urzytkownikow padow m-audio, czy nie sa one "zabawkowe", chodzi tu o ich trwałośc, wykonanie. Ilosc dodatkowych kontrolerow przemawia na ich korzysc, ale kupujec pady, nie chce kupic czegos z plastku jak pudełko od tic-tac"ów.

...

Na pytanie o trwałość będę Ci mógł odpowiedzieć dopiero za jakieś pół roku, na razie wygląda na to że wszystko jest w porządku, ale mam ten sprzęt dopiero 3 miesiące i używam go średnio często.

Wykonanie jest przyzwoite, ale nie mam porównania do padów Akai.
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

ODPOWIEDZ