Kontakt, Intakt, Gigastudio...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Toffi
Kontakt:
Kontakt, Intakt, Gigastudio...

Post autor: Toffi » piątek 13 sty 2006, 09:40

Przymierzam się do zakupu pewnych zestawów od East Westa,

ale jeszcze wcześniej potrzebuję rady, od kogoś kto wie to i owo

w temacie. Otóż wyczytałem, że kolekcje które mnie akurat interesują są odtwarzane przez dołączane do płyt playery NI (Kontakt, Intakt) ... i tylko nimi można (jakiś specjalny format)

je otwierać. Ale czy można je przekonwertować na format Gig?

Chodzi o to, że jak dla mnie - dla którego GS jest podstawowym

i jedynym samplerem z którym pracuję (pracuje mi się nareszcie bardzo dobrze i przyjemnie) - trochę bez sensu instalować drugi sampler, uczyć się od podstaw jego obsługi itd. Poza tym ileż można tych wtyczek ładować w sesje? Juz i tak czasem mi komp dostaje siódmych potów. A więc pytanie - można konwertować

(dokładnie - chodzi o stormDrum i Orient World) te biblioteki na format Gig, czy nie można?

Awatar użytkownika
BigGuns

Re: Kontakt, Intakt, Gigastudio...

Post autor: BigGuns » piątek 13 sty 2006, 12:35

(dokładnie - chodzi o stormDrum i Orient World) te biblioteki na format Gig, czy nie można?...

mało że technicznie nie można (chytrze to zakodowali, żaden translator nie łyka), to jeszcze w dodatku przybili gwóźdź do trumny: w umowie NI masz klauzulę że wszelkie konwersje są zabronione, czyli takowe traktowane są jako piractwo (w przypadku gdyby przyszło Ci do głowy "konwertować" poprzez audio manualem)

a propos kontaktu 2 myślę że warto się zainteresować, ponieważ z tego co widzę (i słyszę) to jest bardziej przyszłościowy soft od GS. Szkoda że tak się dzieje, ale cóź, taka kolej rzeczy.

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » piątek 13 sty 2006, 14:51

Ogólnie, większość z EW jest dołączona do dedykowanego Hostu VSTi / pochodnego Kontakt/Kompakt/intakt.

Bublioteki sa przechowywane w plikach NKS, która to jest zabezpieczona - w rejestrze siedzi informacyjka o autoryzacji biblioteki.

Bez niej nie uruchomisz biblioteki z np. kontakta2.

Jesli masz autoryzację, to wczytasz brzmienie do kontakt2, ale nie utworzysz z niego żadnego nowego brzmienia (chodzi o file+samples) - jedynie co możesz robić to tworzyć własne instrumenty kozystające z autoryzowanego NKS.

Jakość jaka oferuje EW jest zadowalająca, ceny do przełknięcia. Ale ostatnio ja sam mam problem z StormDrums, co z tego, ze legalne, skoro mi szfankują, mam cosik w systemie nagrzebane i reinstal StormDrumsów nie pomaga, chyba reinstal całego systemu załatwi sprawę ;/

ech, bywa i tak

ogólnie polecam NI / na GIG'a cięzej mi osobiście sie pracuje

Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

keyzone

Post autor: keyzone » sobota 14 sty 2006, 10:38

Jakość jaka oferuje EW jest zadowalająca, ceny do przełknięcia. Ale ostatnio ja sam mam problem z StormDrums, co z tego, ze legalne, skoro mi szfankują, mam cosik w systemie nagrzebane i reinstal StormDrumsów nie pomaga, chyba reinstal całego systemu załatwi sprawę ;/

...

A co się dzieje z Twoim Stormdrum? Ja też mam ten pakiet i problem jaki miałem, to brak sofciku do rejestracji intakta, gdy zainstalowałem tylko wersje vst. Support odpisał mi,ze trzeba też zainstalowac intakta w wersji standalone, zeby sofcik sie pojawił. Powiedzieli,ze to wina buga. Pamietam też,że jakis rok temu updatowałem ten pakiet i w intakcie loopy zaczeły bardzo dziwnie brzmieć - jakby automatycznie nakładały sie na dziwne efekty. Nie miałem czasu,zeby odkryc przyczynę i przeinstalowałem pakiet. Na razie nie updatuje go,ale moze spróbuje jeszcze raz. A ciągniesz sample z RAMu czy z dysku?

w kazdym razie prosze o opis problemów. Moze jak się u mnie pojawia to bedę umiał sobie z nimi poradzić:-)

z góry dziękuję:-)

www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund

ODPOWIEDZ