Jaki procesor i płyta do muzyki?
Chcę kupić procesor i płyte.Jaką konfiguracje wybrać do pracy z VST?Będę chciał kupić też kartę EchoMia.W AudiFactory powiedzieli mi że koniecznie Pentium ale nie wiem czy stać mnie na Intela - wolał bym Athlona ale czy on to pociągnie i będzie stabilny?
Jestem młodym muzykiem grającym na "instrumentach basowych" - kontradas i gitara basowa.Interesuje się technikami studyjnymi i wszystkim co związane z dobrą muzyką.
Re: Jaki procesor i płyta do muzyki?
Najpierw kup kartę a potem z kartą składaj zestaw. Musisz go wypróbować pod kątem współpracy z tą właśnie kartą. Co do pociągnięcia to bez znaczenia firma, a co do stabilności to liczy się konkretna konfiguracja. Na pewno na AMD da się dwa razy taniej uzyskać taką samą wydajność ale podstawa to zgodność danej konfiguracji z kartą.
Fakt karta jest super tylko problem jest z płytą zresztą sam już mogłeś przeczytać na moim forum. Poczekaj jeszcze troszeczkę - chyba wpadłem na rozwiązanie - wczoraj wgrałem nowe sterowniki do kontrolerów i jak na razie wszystko jest ok - muszę zainstalować jeszcze kilka rzeczy i ją przetestować - zobaczymy jak się zachowa. Nigdy się nie zastanawiałem nad płytą główna a tu masz... (Posiadam płytę ecs z chipsetem kt 333).
Najlepiej uczyć sie na błędach innych...
Najlepiej uczyć sie na błędach innych...
Na pewno na AMD da się dwa razy taniej uzyskać taką samą wydajność ale podstawa to zgodność danej konfiguracji z kartą. ...
Z tym dwa razy taniej to bardzo gruba przesada. Oczywiście wszystko zależy od punktu porównania na skali, ale chcąc uzyskać tej samej stabilności zestaw (=dobra płyta m/in) i o tym samym poziomie hałasu (=high-end wentylator lub wręcz chłodzenie wodne) to wychodzi na tyle samo (dla poziomu XP 1,8GHz albo P4 1,8GHz) albo 20% taniej (dla zegara około 2,4GHz)
Z tym dwa razy taniej to bardzo gruba przesada. Oczywiście wszystko zależy od punktu porównania na skali, ale chcąc uzyskać tej samej stabilności zestaw (=dobra płyta m/in) i o tym samym poziomie hałasu (=high-end wentylator lub wręcz chłodzenie wodne) to wychodzi na tyle samo (dla poziomu XP 1,8GHz albo P4 1,8GHz) albo 20% taniej (dla zegara około 2,4GHz)
high-end wentylator
Mam pytanie dotyczace wentylatorow.
Jaki poziom halasu w wentylatorach kwalifikuje je do uzycia w home studio?
Czytalem ostatnio o wentylatorach zalmana ,ktorych halas wynosi ok. 20dB.
Jaki wentylator do AMD Pan poleca? A moze chlodzenie wodne,jakie?
Z gory dziekuje za odpowiedz!
Mam pytanie dotyczace wentylatorow.
Jaki poziom halasu w wentylatorach kwalifikuje je do uzycia w home studio?
Czytalem ostatnio o wentylatorach zalmana ,ktorych halas wynosi ok. 20dB.
Jaki wentylator do AMD Pan poleca? A moze chlodzenie wodne,jakie?
Z gory dziekuje za odpowiedz!
O hałasie z komputera można by napisać artykuł. Im więcej się wycisza tym więcej nowych źródeł dźwięku słychać. Podstawa to dobra obudowa, najlepiej plastikowa, dobry zasilacz, są takie które kosztują 100 $ i są naprawdę ciche. Standardowy zasilacz jest głównym źródłem hałasu w komputerze. Poza tym karta graficzna - źródło wysokich upierdliwych dźwięków - standardowy wiatrak należy zastapić pasywnym chłodzeniem Zalmana. Wentylator na procesorze to osobny temat. Trudno jest tu pogodzić wydajność i ciszę, ale można znaleźć kompromis. Już za 50 zł można kupić wentylator Coolermaster Silent 2800 obr. który jest na tyle cichy że w większości przypadków satysfakcjonujący, no ale nie dla nas. Po zmniejszeniu obrotów do 2000 - 2200 powinien stać się faktycznie niesłyszalny. Do zmniejszenia obrotów służy pizdryk Zalmana w cenie 18 zł. Na AMD 1700+ wystarczy. CZy na coś więcej ? CZy da się na tym coś podkręcić ? Trzeba by popróbować. U mnie ten wiatrak bez zwolnionych obrotów chłodzi XP 1700@2400 czyli podkręcone o 550 MHz. Nowe proce AMD grzeją się mniej ( ! ) podkreślam, mniej niż Intela. Standardowy boxowy wiatrak P4 jest duuużo głośniejszy niż ten Coolermaster. Najlepsze będą radiatory Zalman ok 200 zł za te lepsze, to może być najlepsze rozwiązanie. Wody nie polecam, pompki też hałasują. To nie jest rozwiązanie dla szukających ciszy tylko ekstremalnych osiągów. Na pewno nie ma szans na ciszę kupując procesor z najwyższej półki czyli AMD 3000+ czy Intel 3,06 no ale chyba jesteśmy w rozsądnym towarzystwie ? Sensowny wybór to AMD 1700 - 2400, P4 2 - 2,5 . Im szybszy procesor tym trudniej będzie wyciszyć komputer. Przede wszystkim warto poszukać lepszego zasilacza i pozbyć się wiatraczka na grafice, a później eksperymentować. Co do poziomu hałasu to nie należy się sugerować danymi producenta. Piszą głupoty, trzeba po prostu słuchać samemu. 25 dB powinno być wartością graniczną , no ale przecież nie wiadomo w jakiej odległości i jak to było mierzone. Jeszcze jedno - nie zawsze drogie wentylatory i zasilacze są ciche. Często wręcz przeciwnie ! Wielu producentów olewa ten parametr. Ufff ! Długa droga przed tobą. Ja cały czas walczę .
http://www.huntkey.com/English/LW-6400H(S2).htm
Może ktoś wie gdzie w Polsce można kupić taki zasilacz ?
http://www.huntkey.com/English/LW-6400H(S2).htm
Może ktoś wie gdzie w Polsce można kupić taki zasilacz ?
dzieciaki heheh po pierwsze oprucz karty najważniejsza jest płyta potem procesor możesz mić najmocniejszego intela na gów.... płycie i będzie chodził gożej niż średni amd na dobrej ja miałem bartona 2800xp+ na chaintechu zenicie i powiem wam że popirdzielał nie dużo słamiej niż teraźniejszy prescot 2800 na msi 865 platinium aczkolwiek możliwości intela z th są dużo więkrze niż amd wystarczy zapiąć 3x spectrasonic po lednym pazie i eq wavesa na sztuce i zobaczysz gdzie kończy się amd
pozdro
pozdro
...dzieciaki heheh po pierwsze oprucz karty najważniejsza jest płyta potem procesor możesz mić najmocniejszego intela na gów.... płycie i będzie chodził gożej niż średni amd na dobrej ja miałem bartona 2800xp+ na chaintechu zenicie i powiem wam że popirdzielał nie dużo słamiej niż teraźniejszy prescot 2800 na msi 865 platinium aczkolwiek możliwości intela z th są dużo więkrze niż amd wystarczy zapiąć 3x spectrasonic po lednym pazie i eq wavesa na sztuce i zobaczysz gdzie kończy się amd
pozdro
...
aq i jeszcze wetylatory do amd są dużo skuteczniejsze niż do intela i są 2x tańsze a niewiem czy 20 imbecylków to dużo:)
pozdro
...
aq i jeszcze wetylatory do amd są dużo skuteczniejsze niż do intela i są 2x tańsze a niewiem czy 20 imbecylków to dużo:)
...dzieciaki heheh po pierwsze oprucz karty najważniejsza jest płyta potem procesor możesz mić najmocniejszego intela na gów.... płycie i będzie chodził gożej niż średni amd na dobrej ja miałem bartona 2800xp+ na chaintechu zenicie i powiem wam że popirdzielał nie dużo słamiej niż teraźniejszy prescot 2800 na msi 865 platinium aczkolwiek możliwości intela z th są dużo więkrze niż amd wystarczy zapiąć 3x spectrasonic po lednym pazie i eq wavesa na sztuce i zobaczysz gdzie kończy się amd
pozdro
...
Kolego, płyta, płytą. Bardzo ważne jaki na tej płycie będzie chipset. Jest wiele kart muzycznych, które nie za bardzo będą działać stabilnie... Nie jestem zwolennikiem procesorów AMD, a więc z tego tytułu będę zachwalać INTELA. Radzę ci kupić przede wszystkim kartę, a później pod nią składać komputer. Jeśli postawisz na Pentium – polecam ci płyty główne firmy Asus, lub Gigabyte.
aq i jeszcze wetylatory do amd są dużo skuteczniejsze niż do intela i są 2x tańsze a niewiem czy 20 imbecylków to dużo
+++++
Mam Pentium 4 - 2,4 wentylator… jest rewelacyjny, praktycznie go nie słychać. W czym problem?
Nie inwestuj w AMD – to jest moje zdanie.
pozdro
...
Kolego, płyta, płytą. Bardzo ważne jaki na tej płycie będzie chipset. Jest wiele kart muzycznych, które nie za bardzo będą działać stabilnie... Nie jestem zwolennikiem procesorów AMD, a więc z tego tytułu będę zachwalać INTELA. Radzę ci kupić przede wszystkim kartę, a później pod nią składać komputer. Jeśli postawisz na Pentium – polecam ci płyty główne firmy Asus, lub Gigabyte.
aq i jeszcze wetylatory do amd są dużo skuteczniejsze niż do intela i są 2x tańsze a niewiem czy 20 imbecylków to dużo
+++++
Mam Pentium 4 - 2,4 wentylator… jest rewelacyjny, praktycznie go nie słychać. W czym problem?
Nie inwestuj w AMD – to jest moje zdanie.
...Chcę kupić procesor i płyte.Jaką konfiguracje wybrać do pracy z VST?Będę chciał kupić też kartę EchoMia.W AudiFactory powiedzieli mi że koniecznie Pentium ale nie wiem czy stać mnie na Intela - wolał bym Athlona ale czy on to pociągnie i będzie stabilny?...
Jesli chcesz i masz zamiar dlugo pracowac na tym kompie i stabilnie, to wybierz Intela i plyte z chipsetem Intelowskim (Intel, Asus). Zwlaszcza, ze masz zamiar pracowac z kata Echo Mia MIDI.
Jesli chcesz i masz zamiar dlugo pracowac na tym kompie i stabilnie, to wybierz Intela i plyte z chipsetem Intelowskim (Intel, Asus). Zwlaszcza, ze masz zamiar pracowac z kata Echo Mia MIDI.