Wysyłki i powroty w Cubase SL
Mam problem! Kiedy chcę słyszec w cubase tylko powroty i klikam w mixerze solo w FX Channel to oprócz tego kanału w trybie solo załączają wszystkie kanały wysłane na fx channel. no i nie mogę posłuchać samych powrotów. Taką samą sytuacje mam w notebooku, tak więc to nie jest wina tego,że cos mi się w programie wywaliło. Nie wiem czy ktos ma Cubase SL (większość piszących o Cubasie ma SX
) ale myślę,że większość wskazówek bedzie sie tyczyła obu wersji tego programu...

www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund
Re: Wysyłki i powroty w Cubase SL
Kiedy chcę słyszec w cubase tylko powroty i klikam w mixerze solo w FX Channel to oprócz tego kanału w trybie solo załączają wszystkie kanały wysłane na fx channel. no i nie mogę posłuchać samych powrotów
Gdybys poprzez solo na sladzie powrotu zamutowal slady bedace zrodlami sterujacymi wysyki na efekt, nie byloby czym sterowac efektu (oczywiscie mowa o "normalnym" dla efektow trybie pracy z wysylkami post fader), wiec w ogole nie byloby mozliwosci jego podsluchania. Nie ma tu jakiejs zdrady.
Gdybys poprzez solo na sladzie powrotu zamutowal slady bedace zrodlami sterujacymi wysyki na efekt, nie byloby czym sterowac efektu (oczywiscie mowa o "normalnym" dla efektow trybie pracy z wysylkami post fader), wiec w ogole nie byloby mozliwosci jego podsluchania. Nie ma tu jakiejs zdrady.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Gdybys poprzez solo na sladzie powrotu zamutowal slady bedace zrodlami sterujacymi wysyki na efekt, nie byloby czym sterowac efektu (oczywiscie mowa o "normalnym" dla efektow trybie pracy z wysylkami post fader), wiec w ogole nie byloby mozliwosci jego podsluchania. Nie ma tu jakiejs zdrady....
Chyba ze wysylki beda ustawione na PREFADER - ale tak sie niewygodnie miksuje bo oprocz poziomu w danym torze trzeba zmieniac poziom na jego wysylkach - bez sensu
Co do takiego zachowania sie Cubase SL - mam to samo i wydaje sie to byc normalne przy ustawieniu wysylek na PREFADER
[addsig]
Chyba ze wysylki beda ustawione na PREFADER - ale tak sie niewygodnie miksuje bo oprocz poziomu w danym torze trzeba zmieniac poziom na jego wysylkach - bez sensu
Co do takiego zachowania sie Cubase SL - mam to samo i wydaje sie to byc normalne przy ustawieniu wysylek na PREFADER
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)
To nie tyle chodzi o sendy pre- czy postfader, ile o typ funkcji SOLO. Ostatnio czesciej stosowany jest Solo In Place (SIP) czyli efekt polegajacy na wylaczeniu wszytskich pozostalych kanalow poza zabezpieczonymi i "wysolowanym". W programie mozna zrobic wszystko, wiec "inteligentnie" solujac jakis slad soluje sie tez te inne z nim skojarzone. Taki sposob selektywnego wyciszania kanalow oznacza, ze aby odsluchac sam powrot efektu, trzeba uciekac sie do roznych sztuczek, jak np. wysylanie sladow na niewykorzystywane wyjscie lub wyciszona grupe. To, o co chodzi pytajacemu, to inny typ funkcji SOLO, zwany PFL czyli Pre Fader Listen, czyli "podsluch sprzed tlumika". Ta funkcja najczesciej spotykana jest w stolach estradowych i umozliwia podsluch kanalu na innym wyjsciu, bez naruszania glownej sumy. Przy uzyciu PFL mozna bez problemu odsluchwac same powroty z efektu, wprawdzie z jedna glosnoscia, ale zawsze. Wydaje sie, ze bez problemu moznaby takie cos zrobic w Cubase i w preferencjach zmieniac typ solo - SIP i PFL - ale niestety nie ma (na razie?) takiej mozliwosci.
Ja nie wiem, czy tak szybko SIP i PFL zrobia w Cubase, skoro tam brakuje prostszych rzeczy (jak np. busy), bo taka jest koncepcja tworcow programu. Choc rzeczywiscie funkcje logiczne automatyzacji SOLO wydaja sie proste do zaimplementowania w oprogramowaniu, w przeciwienstwie do rzeczywistych konsolet. Oczywiscie mozna zawsze inaczej sobie skonfigurowac mikser, robic jakies tricki, ale to zawsze jednak jest "na okolo"

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
w sonarze taka funkcja dziala bez najmniejszych problemow - wlasnie przez obecnosc busow....w samplitudzie rowniez....a cubase?hmmm nie lubie sie meczyc
w sonarze taka funkcja dziala bez najmniejszych problemow - wlasnie przez obecnosc busow.
Ale jaka funkcja?
Ale jaka funkcja?
czyzby problem zmienil sie po kilku postach?
zartujesz sobie chyba?
zartujesz sobie chyba?
czyzby problem zmienil sie po kilku postach?
Nie, tylko napisales:
w sonarze taka funkcja dziala bez najmniejszych problemow - wlasnie przez obecnosc busow.
co oznacza, ze rozwiazaniem problemu sa jakies busy wystepujace w Sonarze, a nie wystepujace w Cubase - podczas gdy rozwiazanie problemu jest duzo prostsze i nie wymaga zadnych busow tylko dobrych checi programistow.
Nie, tylko napisales:
co oznacza, ze rozwiazaniem problemu sa jakies busy wystepujace w Sonarze, a nie wystepujace w Cubase - podczas gdy rozwiazanie problemu jest duzo prostsze i nie wymaga zadnych busow tylko dobrych checi programistow.