Kompresor na sumie w czasie miksowania
...Jesli chcesz wstawiać cokolwiek na sumę to zdecydowanie najważniejszym elementem będzie Limiter
No, niekoniecznie. To zalezy od materialu.
A to z tego wględu że on pokaże mniejwiecej to co stanie sie z twoim miksem wtrakcie masteringu przy maksymalizacji.
Z tym sie zupelnie nie zgodze. Nie wiadomo, co bedzie na masteringu. Poza tym limiter ma sie nijak do maksymalizacji.
Oczywiscie otrzymasz obraz poglądowy ponieważ do pełniejszego obrazu musiałbys umiejętnie uzyć jeszcze korektora i kompresora wielopasmowego (w kolejnosci EQ-COMP-LIMITER).
I potem taki material na mastering dawac? Eeee...
(kolejnosc Eq-Comp_Lim wcale nie musi byc prawidlowa)
P.S. Zrobilem pare plyt na rynek, gdzie na etapie i miksu i masteringu nie mialem limitera, co najwyzej soft clipper i to ledwo dzialajacy i tez bylo dobrze.
...
Każdy pracuje inaczej! Nigdy nie napisalem że taki sprawsowany material nalezy oddawać do masteringu. Ludzie opanujcie sie - to głupoty! Przy mixdownie nalezy wszystko powyłączac.
Nigdy masteringopwiec nie oddał mojego miksu do porawki, wszystko po masteringu było bardzo podobne do tego co miałem przy odłuchu z zapietym EQ-COMP-LIMITER. Gawłowskiego masterigi wiele nie wnosily do tego co już wcześniej słyszalem u siebie.
Praca na czystym miksie jest dobra, naprawde wzaleznosci od gatunku czasami wyjda dziwne rzeczy po dość solidnym zgłośnieniu nagrania. A to stopa osłabnie czy werbel, czy crash sie przesterowuje itp. Kiedy sami sobie poglądowo z masakrujemy odluch (czasowo, nie caly czas) możemy te bledy zkorygowac. Stopa,werbel ma ogromnny zapas na czystym miksie i wydaje na sie ze jest ok, ale inaczej to wychodzi kiedy przyjdzie to mocno podgłośnic. to tyle.
No, niekoniecznie. To zalezy od materialu.
A to z tego wględu że on pokaże mniejwiecej to co stanie sie z twoim miksem wtrakcie masteringu przy maksymalizacji.
Z tym sie zupelnie nie zgodze. Nie wiadomo, co bedzie na masteringu. Poza tym limiter ma sie nijak do maksymalizacji.
Oczywiscie otrzymasz obraz poglądowy ponieważ do pełniejszego obrazu musiałbys umiejętnie uzyć jeszcze korektora i kompresora wielopasmowego (w kolejnosci EQ-COMP-LIMITER).
I potem taki material na mastering dawac? Eeee...
(kolejnosc Eq-Comp_Lim wcale nie musi byc prawidlowa)
P.S. Zrobilem pare plyt na rynek, gdzie na etapie i miksu i masteringu nie mialem limitera, co najwyzej soft clipper i to ledwo dzialajacy i tez bylo dobrze.
...
Każdy pracuje inaczej! Nigdy nie napisalem że taki sprawsowany material nalezy oddawać do masteringu. Ludzie opanujcie sie - to głupoty! Przy mixdownie nalezy wszystko powyłączac.
Nigdy masteringopwiec nie oddał mojego miksu do porawki, wszystko po masteringu było bardzo podobne do tego co miałem przy odłuchu z zapietym EQ-COMP-LIMITER. Gawłowskiego masterigi wiele nie wnosily do tego co już wcześniej słyszalem u siebie.
Praca na czystym miksie jest dobra, naprawde wzaleznosci od gatunku czasami wyjda dziwne rzeczy po dość solidnym zgłośnieniu nagrania. A to stopa osłabnie czy werbel, czy crash sie przesterowuje itp. Kiedy sami sobie poglądowo z masakrujemy odluch (czasowo, nie caly czas) możemy te bledy zkorygowac. Stopa,werbel ma ogromnny zapas na czystym miksie i wydaje na sie ze jest ok, ale inaczej to wychodzi kiedy przyjdzie to mocno podgłośnic. to tyle.
Re: Kompresor na sumie w czasie miksowania
Praca na czystym miksie jest dobra, naprawde wzaleznosci od gatunku czasami wyjda dziwne rzeczy po dość solidnym zgłośnieniu nagrania. A to stopa osłabnie czy werbel, czy crash sie przesterowuje itp. Kiedy sami sobie poglądowo z masakrujemy odluch (czasowo, nie caly czas) możemy te bledy zkorygowac. Stopa,werbel ma ogromnny zapas na czystym miksie i wydaje na sie ze jest ok, ale inaczej to wychodzi kiedy przyjdzie to mocno podgłośnic. to tyle. ...
Ja oczywiscie zgadzam sie .... bo sam wiem z doswiadczenia ze po masteringu moze ale niemusi dzieło brzmiec inaczej ... co zakladasz na sume ... tzn Plagin ? jesli to jaki , lub moze cos hardweroweg ?
A tak dla urozmaicenia dyskusji pokaże wpraktyce o czym pisze.
Miks czysty. Takie są proporcje z przed zmasakrowania. Proporcje wydają się być niewłaściwe.
http://rybnet.pl/~djozd/sample-.mp3
Miks zmasakrowany. Tutaj gary wyraźnie już nie dominują nad resztą tylko starają się reszte dogonić.
http://rybnet.pl/~djozd/sample+.mp3
Dodam jednak, że nie zawsze sie to sprawdza. To dobra metoda żeby ogarnąć miks ktory w założeniu ma być bardzo głośny a jednoczesnie ma nie stracic dynamiki (jesli można wogole o niej mówic wtakich przypadkach). Fragment pochodzi z jakieś kolejnej sesji nad ktorą pracuje.
Miks czysty. Takie są proporcje z przed zmasakrowania. Proporcje wydają się być niewłaściwe.
http://rybnet.pl/~djozd/sample-.mp3
Miks zmasakrowany. Tutaj gary wyraźnie już nie dominują nad resztą tylko starają się reszte dogonić.
http://rybnet.pl/~djozd/sample+.mp3
Dodam jednak, że nie zawsze sie to sprawdza. To dobra metoda żeby ogarnąć miks ktory w założeniu ma być bardzo głośny a jednoczesnie ma nie stracic dynamiki (jesli można wogole o niej mówic wtakich przypadkach). Fragment pochodzi z jakieś kolejnej sesji nad ktorą pracuje.
Przepraszam za linki. Skopiowac tresc do paska adresów.
co to za master, ktory zmienia balans w miksie.. to rzeczywiscie masakracja materialu i chyba hardkorowy przypadek (a moze juz dzisiaj nie taki hardkorowy?)
chyba, ze dzialania masteringowe na danym miksie sa swiadome.. to rozumiem..
chyba, ze dzialania masteringowe na danym miksie sa swiadome.. to rozumiem..
the Sun Personality
TO nie jest mastering. Czy ja wszystko musze tłumaczyc jak dzieciom. Czas najwyższy kończyć tę dyskusje. Pozdrawiam.
P.S Nie ma żadnej zmiany panoramy, to tylko EQ-COMP-Limiter.
P.S Nie ma żadnej zmiany panoramy, to tylko EQ-COMP-Limiter.
pisalem o przyszlosci..
gwoli wyjasnienia, mialem na mysli wstepne przygotowanie nagrania pod master, bo to chyba miales na mysli..
gwoli wyjasnienia, mialem na mysli wstepne przygotowanie nagrania pod master, bo to chyba miales na mysli..
the Sun Personality
Miałem na myśli stworzenie takiego miksu ktory po dośc duzym podniesieniu poziomu sekcja bedzie tam gdzie powinna. I dzieki temu że pomoglem sobie tym zabiegiem obserwacje nagrania, sprawdzenie jak sie bedzie zachowywał. To juz naprawde wszystko co chciałem powiedziec. Pozdrawiam
...co to za master, ktory zmienia balans w miksie..
jak najbardziej poprawny
w utworach popowych czy innych dynamicznych od zawsze wiadomo o roznicach pomiedzy mixem a masterem
jak najbardziej poprawny
w utworach popowych czy innych dynamicznych od zawsze wiadomo o roznicach pomiedzy mixem a masterem
no...moze nie od zawsze
rożnicach w balansie rzecz jasna