Jak sprzedawać muzykę przez internet?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
schmaletz
Re: Jak sprzedawać muzykę przez internet?

Post autor: schmaletz » środa 11 sty 2006, 09:43

Uderz w stół, a nożyce się odezwą.

Bardzo mnie ciesz, że jest taka życzliwa riposta.

Chyba w ogóle Forum nie ma sensu jeśli takie oburzone głosy padają, że to niby chcę jakiś konkretów i że już na gotowe czekam.

Zdanie typu "jest wiele dróg, by osiągnąć sukces" może napisać każdy i na każdy temat.

Jeszcze raz pozdrowienia dla niskobudżetowych fachowców.

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » środa 11 sty 2006, 09:48

...

Uderz w stół, a nożyce się odezwą.

Jeszcze raz pozdrowienia dla niskobudżetowych fachowców....

a co to ma znaczyć? chcesz nas obrażać czy jak? Bo ja to odebrałem jako nieładną odzywkę...
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

waldek-j

Post autor: waldek-j » poniedziałek 21 wrz 2009, 01:29

Jesli sprzedajesz cala plyte CD to najlepiej CDBaby. Jesli tylko pojedyncze piosenki to najlepiej TuneCore (poszukaj obu stron w google). W TuneCore kosztuje cie to $20 rocznie i oni sprzedaja twoje piosenki po $0.99. Umieszczaja na iTunes oraz innych serwisach.

Musze cie jednak zmartwic- muzyka cyfrowa jest juz od jakiegoc czasu darmowa- praktycznie nikt dzic nic nie kupuje.  W 2008 w Stanach wydano 110.000 albumow. Tylko 6% sprzedalo sie powyzej 1000 egzemplarzy- reszta nawet nie zwrocila kosztow produkcji. Caly obecny biznes muzyczny powoli dobiega konca.

W przyszlosci cala muzyka bedzie darmowa (albo bliska darmowej) i bedzie traktowana jako koszt promocji. Pieniadze bedzie zarabialo sie tylko na koncertach- ci ktorzy tworza w domu i nie koncertuja sa skazani na zaglade.  

Radze sie przygotowac, 5-6 lat zanim caly system padnie ostatecznie. Artysci nie beda w stanie zarabiac na muzyce i wszystko zacznie sie od punktu zero- pozostana tylko prawdziwi muzycy, zacznie sie znowu jakosciowe granie na zywo, i tylko z grania na zywo bedzie sie zarabialo pieniadze. Bilety na lokalne zespoly beda drozsze i ludzie na nowo zaczna szanowac muzyke live. To co wiekszosc z was robi w domu bedzie rozdawane przez net w formie promocji lub hobby. 

Zablokowany