Subwoofer kontrolowany auxem

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Lethal-id
Subwoofer kontrolowany auxem

Post autor: Lethal-id » poniedziałek 09 sty 2006, 16:59

witam. mam pytanie z zakresu realizacji estradowej (choc moze i studyjnej tez moze byc)...

pare miesiecy temu mialem okazje realizowac koncert zorganizowany przez roberta leszczynskiego z okazji rocznicy pomaranczowej rewolucji w warszawskim klubie M25. mialy grac 3 zespoly rockowe... gdy dostalem rider ze sprzetem, zdziwilem sie niezmiernie bo na liscie wymagan jednego z zespolow byl text (przetumacze od razu bo byl po ang) ze glosniki niskotonowe podlaczone maja byc do wyjscia auxowego!!

zapytalem kolegi z firmy Craftman co o tym sadzi a on powiedzial ze cos takiego sie ostatnio zaczelo stosowac...

pytanie moje brzmi: co o tym sadzicie i czy to jest jakis dobry patent.. ja wolalem z takim ustawieniem nie ryzykowac dlatego cala impreze opedzilem standardowo i na glosniki basowe lecial sygnal z sumy podzielony oczywiscie za pomoca crossovera

Awatar użytkownika
yatis33

Re: Subwoofer kontrolowany auxem

Post autor: yatis33 » poniedziałek 09 sty 2006, 19:26

...witam. mam pytanie z zakresu realizacji estradowej (choc moze i studyjnej tez moze byc)...

pare miesiecy temu mialem okazje realizowac koncert zorganizowany przez roberta leszczynskiego z okazji rocznicy pomaranczowej rewolucji w warszawskim klubie M25. mialy grac 3 zespoly rockowe... gdy dostalem rider ze sprzetem, zdziwilem sie niezmiernie bo na liscie wymagan jednego z zespolow byl text (przetumacze od razu bo byl po ang) ze glosniki niskotonowe podlaczone maja byc do wyjscia auxowego!!

zapytalem kolegi z firmy Craftman co o tym sadzi a on powiedzial ze cos takiego sie ostatnio zaczelo stosowac...

pytanie moje brzmi: co o tym sadzicie i czy to jest jakis dobry patent.. ja wolalem z takim ustawieniem nie ryzykowac dlatego cala impreze opedzilem standardowo i na glosniki basowe lecial sygnal z sumy podzielony oczywiscie za pomoca crossovera

...

ten sposub znany jest w zestawch GEO firmy Nexo ale i tez innych ...

tam subbasy sa odpalane z auxa (generalnie tylko do stopy i basu)

i co mozna powiedziec :

bardzo wygodne w uzyciu , ie trzeba sie meczyc z wyciagniem stopy czy basu

bo tak naprawde w czestotliwosciach subbasowych graja te dwa instrumenty..

wiec w glosnikach basowych nie ma innych instrumentow a mix jest bardziej klarowny...polecam ale zestawy zestrojone a nie zrobione w domowy sposob

Lethal-id

Post autor: Lethal-id » wtorek 10 sty 2006, 08:51

a czy lepiej jest podpinac pod wyjscia po czy przed tlumikiem??

Awatar użytkownika
yatis33

Post autor: yatis33 » wtorek 10 sty 2006, 11:49

...a czy lepiej jest podpinac pod wyjscia po czy przed tlumikiem??...

tylko i wyłacznie po bo maja dzialac jak dodatkowy efekt...

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » wtorek 10 sty 2006, 14:38

Witam. czyli podłaczam stope pod kanał i wypuszczam sygnal na wzmacniacz potem na głosnik wyjsciem aux po tlumiku??
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
yatis33

Post autor: yatis33 » wtorek 10 sty 2006, 16:20

...Witam. czyli podłaczam stope pod kanał i wypuszczam sygnal na wzmacniacz potem na głosnik wyjsciem aux po tlumiku??...

znaczy sie tak:

wypuszczasz normalnie stope normalnie hebelkiem na mastera

natomiast wyjscie na subbas auxem traktujesz jako efekt

i dopalasz sobie..

Lethal-id

Post autor: Lethal-id » wtorek 10 sty 2006, 18:12

Ahhhhhhaaaaa! no wlasnie bo ja myslalem ze na subbasy idzie tylko sygnal z auxa (oczywiscie wzmocniony). to nie bedzie takiego samego efektu jak zamiast na auxa - wrzuce basy na grupe i nie linkujac z masterem dodam jej troche do przodow??

jak podlaczyc to w takim razie??

wyjscie z masterow na koncowke a potem na wszystkie glosniki tak jak zwykle a sygnal z auxa na wzmacniacz i....?? subbasy maja chyba jedno wejscie sygnalowe....

Awatar użytkownika
yatis33

Post autor: yatis33 » wtorek 10 sty 2006, 23:26

moze tak bedzie łatwiej:

zestawy nagłsnieniowe skladaja sie z zestawów paczek typu full range i subbasow

w normalnym zestawieniu graja one jako zlinkowane(czyli sygnal z sumy idzie na full range jak i na subbasy jednakowo)

natomiast w wersji z subbasem na auxie suma ze stolu idzie tylko do full range

natomiast sygnal do subbasow jest sterowany auxem post

mozna powiedziec ze subbas trktujemy jako efekt

miksujac odpalamy i hebel i aux naraz zeby miec pelne pasmo(znaczy sie dla tych instrumentow ktore maja grac dolem _stpy ,basu i co tam jeszcze kto chce)

ODPOWIEDZ