Skrót do VST w Cubase
Witam. Przy tej aplikacji coraz bardziej wczuje konieczność podlaczenia drugiego monitora. Niestety, polxka biedni ludzi narazie nie mogę.
Dlatego mam pytanko w jaki sposób(bo nie moge sie tego doszukac w helpie) w cubasesx mozna sie skrotowo przelaczyc klawiatura ze danej sciezki midi do wtyczki vst. Klawisz F11 jest mi znany, mnie jednak chodzi o natychmiastowe wlączenie glownego okna konkretnej wtyczki. Dzieki.
Dlatego mam pytanko w jaki sposób(bo nie moge sie tego doszukac w helpie) w cubasesx mozna sie skrotowo przelaczyc klawiatura ze danej sciezki midi do wtyczki vst. Klawisz F11 jest mi znany, mnie jednak chodzi o natychmiastowe wlączenie glownego okna konkretnej wtyczki. Dzieki.
Re: Skrót do VST w Cubase
...Witam. Przy tej aplikacji coraz bardziej wczuje konieczność podlaczenia drugiego monitora. Niestety, polxka biedni ludzi narazie nie mogę.
...
Jak odpalisz VSTi to w oknie edycyjnym, pojawi track tego instrumentu i tam z boku na tracku jest taka jakby klawiatura, jak na to klikniesz to wyskoczy interfej instrumentu, ale tak sie dzieje tylko z VSTi z wtyczkami tak nie ma
...
Jak odpalisz VSTi to w oknie edycyjnym, pojawi track tego instrumentu i tam z boku na tracku jest taka jakby klawiatura, jak na to klikniesz to wyskoczy interfej instrumentu, ale tak sie dzieje tylko z VSTi z wtyczkami tak nie ma
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.
......Witam. Przy tej aplikacji coraz bardziej wczuje konieczność podlaczenia drugiego monitora. Niestety, polxka biedni ludzi narazie nie mogę.
==========
Było stać na Cubase a na monitor nie? Mam kilka 15'' za stówę sprzedam:-)
Dlatego mam pytanko w jaki sposób(bo nie moge sie tego doszukac w helpie)
==========
Jak się nie szuka - to i się nie znajduje
w cubasesx mozna sie skrotowo przelaczyc klawiatura ze danej sciezki midi do wtyczki vst. Klawisz F11 jest mi znany, mnie jednak chodzi o natychmiastowe wlączenie glownego okna konkretnej wtyczki. Dzieki.
=============
Masz jeszcze menu WINDOW i o ile nie zamknąłeś okna VSTi to ono ciagle w tym menu jest. Ponadto masz w menu File polecenie Key Shortcuts (czy jakos tak..) możesz tam ustanowić własne skróty klawiszowe.
pozdrawiam
==========
==========
w cubasesx mozna sie skrotowo przelaczyc klawiatura ze danej sciezki midi do wtyczki vst. Klawisz F11 jest mi znany, mnie jednak chodzi o natychmiastowe wlączenie glownego okna konkretnej wtyczki. Dzieki.
=============
Masz jeszcze menu WINDOW i o ile nie zamknąłeś okna VSTi to ono ciagle w tym menu jest. Ponadto masz w menu File polecenie Key Shortcuts (czy jakos tak..) możesz tam ustanowić własne skróty klawiszowe.
pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
.........Witam. Przy tej aplikacji coraz bardziej wczuje konieczność podlaczenia drugiego monitora. Niestety, polxka biedni ludzi narazie nie mogę.
==========
==========
=============
pozdrawiam
...
Mnustwo możliwości skrótowych ale albo nie mogę znaleść tam do tego skrótu albo tam tego nie ma. Próbuje szukać na różne sposoby. Edit VST INSTRUMENT i nie ma . Może mi pomożesz?.
==========
==========
=============
pozdrawiam
...
Mnustwo możliwości skrótowych ale albo nie mogę znaleść tam do tego skrótu albo tam tego nie ma. Próbuje szukać na różne sposoby. Edit VST INSTRUMENT i nie ma . Może mi pomożesz?.

Niieeeee no nikt mi w tym problemiku nie pomoze ?. Faktycznie nie mozna zrobic do edit vst instrument skrótu ?.

...Niieeeee no nikt mi w tym problemiku nie pomoze ?. Faktycznie nie mozna zrobic do edit vst instrument skrótu ?.
...
Zadzwon lub napisz do sklepu, w ktorym kupiles SX'a. Przeciez musisz miec tam wsparcie techniczne.

Zadzwon lub napisz do sklepu, w ktorym kupiles SX'a. Przeciez musisz miec tam wsparcie techniczne.
Jak zwykle mnóstwo specjalistycznego bełkotu "fachowców", dla których branżowe wykształcenie (plus umiejętność trzymania widelca ) jest całą kulturą....
W odpowiedzi na pytanie: Nie ma takiego skrótu i co gorsze nie można przyporządkować sobie do tej czynności własnego. Na pewno jest to duża niedogodność dla osoby przyzwyczajonej do obsługi programu z poziomu klawiatury i jej skrótów.
Być może dałoby się zrobić jakieś makro albo script do tej czynności ?
W odpowiedzi na pytanie: Nie ma takiego skrótu i co gorsze nie można przyporządkować sobie do tej czynności własnego. Na pewno jest to duża niedogodność dla osoby przyzwyczajonej do obsługi programu z poziomu klawiatury i jej skrótów.
Być może dałoby się zrobić jakieś makro albo script do tej czynności ?
......Niieeeee no nikt mi w tym problemiku nie pomoze ?. Faktycznie nie mozna zrobic do edit vst instrument skrótu ?.
...
przecież już wyraźnie napisałem: MENU WINDOW !!!
a po kolei jest tak:
1. Owtierasz klasycznie pierwszy VSTi np. HALion
2. Otwierasz klasycznie drugi VSTi np. Groove Agent
3. itd
4. Nie zamykaj okien VSTi tylko przerzucaj fokus na główne okno.
5. Zajrzyj teraz do menu WINDOW
6. Na końcu listy aktywnych okien masz wymienione wszystkie otwarte okna
7. Cubas domyślnie nadał im skróty klawiszowe np
dla HAliona jest to H, a dla Groove Agenta jest to G
8. Teraz wystarczy podac sekwencję klawiszy ALT>W>H aby wywołać okno HALiona, a ALT>W>G aby wywołać okno Groove Agent itd....
Jesli jednak zamkniesz okno VSTi to musisz do niego wrócic klasycznie F11
pozdrowienia

przecież już wyraźnie napisałem: MENU WINDOW !!!
a po kolei jest tak:
1. Owtierasz klasycznie pierwszy VSTi np. HALion
2. Otwierasz klasycznie drugi VSTi np. Groove Agent
3. itd
4. Nie zamykaj okien VSTi tylko przerzucaj fokus na główne okno.
5. Zajrzyj teraz do menu WINDOW
6. Na końcu listy aktywnych okien masz wymienione wszystkie otwarte okna
7. Cubas domyślnie nadał im skróty klawiszowe np
dla HAliona jest to H, a dla Groove Agenta jest to G
8. Teraz wystarczy podac sekwencję klawiszy ALT>W>H aby wywołać okno HALiona, a ALT>W>G aby wywołać okno Groove Agent itd....
Jesli jednak zamkniesz okno VSTi to musisz do niego wrócic klasycznie F11
pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
A mi brakuje też takiego skrótu który lokował by VSTi w slocie. Np tak ---F111 + SKRÓT otwierający listę zainstalowanych VSTi --> wybór strzałkami z klawiatury---> ENTER i gotowe ;0)
...A mi brakuje też takiego skrótu który lokował by VSTi w slocie. Np tak ---F111 + SKRÓT otwierający listę zainstalowanych VSTi --> wybór strzałkami z klawiatury---> ENTER i gotowe ;0)...
Jesli często uzywasz tych samych VSTi to możesz całkiem prosto zachować sobie pewien układ (ilość i rodzaj tracków) załadowane VSTi i wtyczki jako TEMPLATE. Potem tworząc nowy projekt wybierasz tylko odopiwedni TEMPLATE i łąduje Ci się gotowy pusty projekt z załadoanym wszystkim co Ci potrzeba
Jesli często uzywasz tych samych VSTi to możesz całkiem prosto zachować sobie pewien układ (ilość i rodzaj tracków) załadowane VSTi i wtyczki jako TEMPLATE. Potem tworząc nowy projekt wybierasz tylko odopiwedni TEMPLATE i łąduje Ci się gotowy pusty projekt z załadoanym wszystkim co Ci potrzeba