Lektorka w Wavelab

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
dordadel
Lektorka w Wavelab

Post autor: dordadel » sobota 07 sty 2006, 04:18

Mam pytanie. Jak w wavelabie fachowo obrobić naturalny, niski i raczej ciepły głos lektora, żeby brzmiał jak najlepiej? Jakim zabiegom w Wavelabie muszę poddać nagranie takiego głosu? Mam mgliste pojęcie na ten temat, dlatego bardzo proszę o pomoc. Za wszelkie informacje serdecznie dziękuję.

mellodeque
Kontakt:

Re: Lektorka w Wavelab

Post autor: mellodeque » sobota 07 sty 2006, 08:13

ja coprawda z żadka bawie się w lektorkowe podbijanie... ale generalnie zawsze używałem limitera, deesera, bramki szumów, oraz czasem i nawet ręcznej edycji...

kiedyś widziałem u kumpla w studiou w WAVES C4 (chyba tak sie to zowie) - jakiś preset VoiceBrodcast czy jakoś tak, działało to jak compresor i troszke jak limiter.... nie chce Cię wprowadzać w błąd - ktosik inny sie wypowie dokładniej

Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 07 sty 2006, 13:03

przedewszystkim musisz miec go nagranego jak nalezy - a to zalezy od mikrofonu i od lektora czy potrafi odpowiednio sie ustawic w stosunku do mikrofonu(profesjonalni potrafia)

Data

Post autor: Data » czwartek 23 mar 2006, 23:21

A jak ustawić mikrofon do czytającego lektora który ma kartkę na stole, więc naturalnie pochyla głowę. Mikrofon od spodu nie może być bo zasłania kartkę. Od góry trafia w czoło a nie usta....

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 23 mar 2006, 23:34

...A jak ustawić mikrofon

tak by naturalnie zbierał głos oraz nie zasłaniał textu. Nie musisz w programie obrabiac głosu lektora, on po prostu brzmi sam w sobie, dlatego jest lektorem

ODPOWIEDZ